Μια ξεχωριστή γιορτή ή πώς οι παρέες (δίκτυα!!) γράφουν ιστορία…. Α special celebration or how friends (networks!!) write history….


 Στις αρχές Ιουλίου, μας είχαν καλέσει στο εξοχικό τους, σε ένα από τα πολύ ωραία ορεινά χωριά του Πηλίου, οι φίλοι μας Γιώργος και Χριστίνα για να γιορτάσουμε την 30η επέτειο του γάμου τους.

Ο Γιώργος και η Χριστίνα είναι από τους φίλους που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια. Γνωρισθήκαμε στο σπίτι άλλων παλιών μας φίλων με τους οποίους συμβαίνει να είναι γείτονες στο ίδιο ορεινό χωριό. Είναι πολύ ζεστοί και φιλόξενοι άνθρωποι, ταιριάξαμε πολύ γρήγορα έχοντας κοινά ενδιαφέροντα σε πολλούς τομείς και γίναμε φίλοι. Γνωρίσαμε τους φίλους τους και αντίστοιχα εκείνοι τους δικούς μας. Γιατί όμως σας τα λέω αυτά; Θα δείτε παρακάτω.

Εκείνο λοιπόν το Σαββατόβραδο, την ώρα που έδυε ο ήλιος και ο ουρανός είχε πάρει το χρώμα του μενεξέ λίγο πρίν νυχτώσει, ανηφορίσαμε στο εξοχικό τους με υπέροχη θέα στην θάλασσα. Ολη η οικογένεια μας υποδέχθηκε με χαρά στην βεράντα τους,  που είχε μεταμορφωθεί για τις ανάγκες της μέρας σε ταβέρνα, με τραπεζάκια.

Μπροστά από την οθόνη είχε στηθεί σε ένα τραπεζάκι εξοπλισμός προβολής. Δεν μας φάνηκε παράξενο διότι ο φίλος μας συχνά μοντάρει βίντεο ή φωτογραφίες  από προηγούμενες συναντήσεις μας ή ταξείδια που έχουν κάνει και μας τις προβάλει. Εξ άλλου, γνωρίζουμε ότι έχει πολλά ενδιαφέροντα και ότι πάντα κάτι (social object!) έχει ετοιμάσει να μας δείξει και να το συζητήσουμε: είναι χορωδός, φωτογράφος,  μουσικός, και τα χέρια του εκτός απο το να χειρουργούν με μεγάλη επιδεξιότητα δύσκολα περιστατικά,  κάνουν και πολλά άλλα ασυνήθη για χειρουργούς πράγματα, όπως το να φτιάχνει ψωμί, να κάνει διάφορες κατασκευές στο σπίτι, να ασχολείται με τον κήπο, να γυρίζει βίντεο και να τα επενδύει με μουσική, να είναι expert user των εφαρμογών του iPhone, να ψάχνει διάφορα θέματα στο ιντερνέτ και άλλα πολλά…

Μέχρι να καλησπερίσουμε όσους άλλους καλεσμένους είχαν ήδη φθάσει, έφθασαν και οι υπόλοποι, μεγάλοι και μικροί. Οι γυναίκες και φίλες της οικογένειας, που εκτός από τις καλλιτεχνικές τους και επαγγελματικές ενασχολήσεις, (η Χριστίνα είναι επαγγελματίας χορωδός, η μικρή κόρη γλύπτρια, η αδελφή του Γιώργου  μουσικός,  φίλες είναι ψυχίατροι, γιατροί, δικηγόροι, κ.ά.) ασχολούνται και με την δημιουργία και καλλιτεχνία στη κουζίνα, είχαν ετοιμάσει ένα υπέροχο δείπνο με πολλά εδέσματα με τοπικές πρώτες ύλες,  που συνοδεύτηκε με άφθονο κρασί. Κατά τη διάρκεια του φαγητού άκουσα να πειράζουν τον Γιώργο σχετικά με την προβολή που είχε ετοιμάσει και είχα μεγάλη περιέργεια για το περιεχόμενο της προβολής.

Γνωρίζοντας το Γιώργο και τη Χριστίνα ξέραμε ότι η προβολή εκείνο το βράδυ θα ήταν ιδιαίτερη. Καί ήταν πράγματι. Η προβολή κάλυπτε την γνωριμία και το γάμο τους αλλά και τη μακρόχρονη φιλία τους με τους παρευρισκομένους φίλους. Οι καλεσμένοι ήταν όλοι φίλοι μιάς ζωής. Με τους περισσότερους γνωρίζονται από το σχολείο, το πανεπιστήμιο, το αγροτικό, το νοσοκομείο αλλά και μέσω των φίλων δημιούργησαν νέους.

Συνέδεσε δε την παρουσίαση όχι μόνον με το πως γνωρίστηκε με την Χριστίνα, με το γάμο τους,  με τις φάσεις της ζωής τους, με τον καθένα από μας και τι τον δένει μαζί του, αλλά και το πώς οι φίλοι και οι φίλοι των φίλων δικτυώθηκαν μεταξύ τους. Ενα ζωντανό παράδειγμα από την πραγματική ζωή για την κρυφή επιρροή των κοινωνικών δικτύων  για τα οποία μίλησε πρόσφατα και στην Αθήνα ο Νicholas Christakis. Η παρουσίαση ήταν ένα πραγματικό προσωπικό άνοιγμα, μια εξομολόγηση του Γιώργου και της Χριστίνας για τη ζωήτους και τη σημασία των φίλων στη ζωή τους.

Η παρουσίαση ήταν πολύ ζεστή και νοσταλγική για τα χρόνια της νιότης που έζησαν με τους περισσότερους φίλους. Για όλους είχε και ένα καλό λόγο για το τί του πρόσφερε η σχέση του μαζί του, αναφέρθηκε σε κοινές εμπειρίες και βιώματα, που οι φίλοι δεν έχαναν την ευκαιρία να συμπληρώσουν και να σχολιάσουν με γέλια και χειροκροτήματα. Πράγματι οι παρέες συνεχίζουν να «γράφουν ιστορία»,  που χαίρονται να την ξαναζούν και να την συνεχίζουν…..

Εδώ θέλω να σημειώσω ότι  δεν γνώριζα ότι ο Γιώργος είχε ενδιαφερθεί για το Connected, διότι δεν είχε τύχει να μιλήσουμε γι’αυτό. Από την  άλλη πλευρά, εκείνος γνώριζε κάποια πράγματα για την ενασχόληση μου με το ιντερνέτ, και τίποτε για το ενδιαφέρον μου για τα κοινωνικά δίκτυα στο ιντερνέτ και εκτός ιντερνέτ. Δηλ. με ξάφνιασε ευχάριστα το γεγονός ότι και οι δύο μας χωρίς να έχουμε μιλήσει γι αυτό, είχαμε κοινό ενδιαφέρον για το ίδιο θέμα! κάτι δηλαδή που ακριβώς ήταν και η ουσία της  παρουσίασης.

Η συμμετοχή μας στη γιορτή μας έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούμε με φίλους του Γιώργου και της Χριστίνας με τους οποίους δεν είχαμε συναντηθεί μέχρι τώρα και ποιός ξέρει να δημιουργήσουμε νέες φιλίες/διασυνδέσεις στο δίκτυο τους.

Εύχομαι στο Γιώργο και τη Χριστίνα να διατηρήσουν την νεανικότητα και τα ενδιαφέροντά τους και πέρα από την διαμαντένια επέτειο του γάμου τους και να μας εκπλήξουν και τότε με μια υπέροχη γιορτή, όπως φέτος. Να είναι πάντα καλά και ευτυχισμένοι.

Comments
2 Σχόλια to “Μια ξεχωριστή γιορτή ή πώς οι παρέες (δίκτυα!!) γράφουν ιστορία…. Α special celebration or how friends (networks!!) write history….”
 1. Ο/Η epatientgr λέει:

  Τασούλα, μου αρέσει πολύ η διήγηση σου που αρχίζει από τα χρόνια του σχολείου και φθάνει μέχρι σήμερα. Είσαστε πολύ τυχεροί που καταφέρατε να διατηρήσετε ζωντανές αυτές τις φιλίες παρά τις δυσκολίες και τις αποστάσεις.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Τασούλα Μπέκα λέει:

  Ποιοι είναι για μένα ο Γιώργος και η Χριστίνα;

  Ο Γιώργος ήταν ο μαέστρος της Χορωδίας των Χ.Μ.Ο. που τον γνώρισα όταν ήμουν μαθητρια στο Φάρο, στη Θεσσαλονίκη. Τον ‘γνώρισα’ είναι τρόπος του λέγειν, γιατί τότε τον έβλεπα να διευθύνει τη χορωδία σαν ακροάτρια των συναυλιών της. Αλλά με τον Γιώργο σε συνέδεε και ένα παράπλευρο δίκτυο(!): η αδελφή του η Κατερίνα. Ένα από τα αγαπημένα μου ομαδόπουλα, στις κατασκηνώσεις της Ελαφίνας. Φοιτήτρια εγώ και μαθήτρια εκείνη. Ήξερα και τη μητέρα τους. Γλυκιά, ανοιχτόκαρδη, επικοινωνιακή.

  Μετά, όταν το 1981 συνέδεσα τη ζωή μου με αυτήν του Ανέστη, του οποίου ο Γιώργος ήταν από τους καλύτερους φίλους, άρχισα να ακούω και να μαθαίνω για αυτόν πολλά. Το ίδιο και για το ότι η γυναίκα του ήταν η Χριστίνα.

  Δεν θυμάμαι την πρώτη φορά που τους συνάντησα. Ίσως σε κάποιο «ανέβασμα» των δύο στη Θεσσαλονίκη, ίσως σε κάποιο κατέβασμά μας στην Αθήνα. Σίγουρα όμως θυμάμαι πόσο άνετα αισθάνθηκα στην συντροφιά τους και πόσο έμεινα με την αίσθηση ότι- την Χριστίνα ιδίως- την ήξερα από πάντα. Τα δυο κορίτσια τους ήταν μικρά (δημοτικό σχολείο) και τα δικά μας παιδιά γεννιόταν ένα-ένα.

  Τους βρήκαμε σε μια φάση στην Αγγλία όταν ο Γιώργος έκανε μετεκπαίδευση εκεί, και μας φιλοξένησαν στο σπίτι τους και μας ξενάγησαν στην περιοχή. Τότε εμείς είμασταν επίσης στην Αγγλία και φιλοξενούσαμε τον άλλο κοινό φίλο μας, τον Χριστόφορο με την Ελένη (Ο φίλος, του φίλου…., ασύγκριτη ομορφιά!)

  Ο Γιώργος και η Χριστίνα ήταν και είναι -κατά ένα περίεργο τρόπο- ένα συναισθηματικό στήριγμα. Επειδή είναι αυτοί που είναι;΅Επειδή είναι πάντα χαρούμενοι και καλά μεταξύ τους; Επειδή ανοίγουν την ψυχή τους και το σπίτι τους;

  Σε κάποιο σημαντική δύσκολη στιγμή η μητέρα μου είχε ένα σοβαρό ορθοπεδικό πρόβλημα. Ο Γιώργος το τακτοποίησε με τον καλύτερο τρόπο, τη στιγμή μάλιστα που πολλοί άλλοι ορθοπεδικοί τα είχαν παρατήσει ή προέβλεπαν τα χειρότερα.

  Όσο για τη γιορτή των 30 χρόνων τους; Για μένα (δεν θέλω να πω για μας- περιλαμβάνοντας και τον Ανέστη- γιατί ελπίζω να γράψει κάτι δικό του και ο ίδιος)ήταν εξαιρετική και αρμόζει πολύ η περιγραφή που έκανε η Κατερίνα.

  Να ζήσουν και πάντα να είναι μαζί και χαρούμενοι.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

One Health of a Life

Bringing patient realities to medical & health research

Conference Blog

44th Annual Conference of the Society for Academic Primary Care • July 2015 • University of Oxford

EAPC Blog

The Blog of the European Association for Palliative Care

Minimally Disruptive Medicine

Effective care that fits!

Gray Connections

Perspectives on Lung Cancer, Brain Science, and Other Stuff

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Corporate Rebels United

Movement to unite corporate rebels worldwide to ensure that true change happens virally

Patients Included

charter archive

Health Care Social Media

Monitoring The Pulse Of Health Care Social Media

CancerGeek

Challenging the Status Quo in Healthcare and Industry

Health and Social Care

Research and policy analysis in health and social care

hcldr

Healthcare Leadership Blog #hcldr

TechCrunch

Startup and Technology News

Hel Reynolds - creative comms and marketing training

Think like a creative, plan like a strategist

@ZGJR Blog

My views and finds on Innovation & Futurism in Healthcare and Exponential Medicine

Αρέσει σε %d bloggers: