Πολιτικές Ελέγχου και Αξιολόγησης στον Υγειονομικό Τομέα


Την επομένη εβδομάδα από την Τετάρτη 15/12 έως το Σάββατο 18/12 θα γίνει το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Διοίκηση, τα Oικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας,στο ξενοδοχείο Hiltοn.  

Το συνέδριο διοργανώνεται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Τομέας Οικονομικών της Υγείας)με αντικείμενο όπως αναφέρεται στο εισαγωγικό σημείωμα «την αναζήτηση και αξιολόγηση πολιτικών ελέγχου στον υγειονομικό τομέα με βάση την επιστημονική τεκμηρίωση για τη βελτίωση της υγειονομικής φροντίδας και ασφάλισης».  

Το ανωτέρω αντικείμενο παραπέμπει  χωρίς να είναι και σίγουρο, στο πως θα μπορούσαν να εφαρμοσθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας σύγχρονες επιστημονικές μέθοδοι ΑΙΤ-Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας, με σκοπό ακριβώς αυτό που λέει την αναζήτηση πολιτικών ελέγχου στις παρεχόμενες σήμερα υπηρεσίες υγείας από τα δημόσια νοσοκομεία. Ο έλεγχος που έχουν υπόψη οι διοργανωτές του συνεδρίου, σε συσχετισμό βέβαια με την οικονομική κρίση και τα σχεδιαζόμενα από το Υπουργείο Υγείας,  προφανώς δεν αφορά την παροχή περισσότερων και αναβαθμισμένων υπηρεσιών υγείας, αλλά την περικοπή των όσων σήμερα προσφέρονται στα απολύτως απαραίτητα.   

Οι πολλαπλές αναφορές στη «βελτίωση της ασφάλισης», στις «προϋποθέσεις ανασυγκρότησης της υγειονομικής ασφάλισης» καθώς και στα «εναλλακτικά σχήματα αποζημίωσης της υγειονομικής φροντίδας»  στο αντικείμενο του συνεδρίου δεν είναι σαφές που αποσκοπούν και χρειάζονται διευκρίνιση, αφού η κοινωνική ασφάλιση είναι ξεχωριστός τομέας, χωρίς να παύει βέβαια να είναι εκείνος που αποφασίζει το πώς θα αποζημιώνεται η υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων του.  Εκτός εάν η ΕΣΔΥ γνωρίζει κάτι που δεν γνωρίζουμε οι υπόλοιποι… 

Η θεματολογία του συνεδρίου, σύμφωνα με το εισαγωγικό σημείωμα, καλύπτει τη δημόσια υγεία, την υγειονομική περίθαλψη, τις πολιτικές υγείας, τα όρια της κρατικής παρέμβασης στον υγειονομικό τομέα, την τεκμηριωμένη φροντίδα υγείας και ελέγχου του κόστους, τη διαπίστευση δομών και επαγγελματιών υγείας, καθώς και τη συμβολή της αυτοδιοίκησης στις υπηρεσίες υγείας στο πλαίσιο των Καλλικρατικών δήμων. Οι συζητήσεις που θα γίνουν στο συνέδριο έχουν σκοπό να θέσουν τις βάσεις για μελλοντικές υγειονομικές μεταρρυθμίσεις. 

Σύμφωνα με τις γενικές πληροφορίες του συνεδρίου το παρακολουθούν κάθε χρόνο περίπου 2.500 συμμετέχοντες  των εξής κατηγοριών: Ακαδημαϊκοί, Ερευνητές, Διευθυντικά στελέχη, Ιατροί, Φαρμακοποιοί, Νοσηλευτές, Εργαζόμενοι νοσοκομείων και μονάδων κοινωνικής φροντίδας, Στελέχη επιχειρήσεων (φαρμακευτικών εταιρειών, βιοϊατρικής τεχνολογίας, ιατρικού εξοπλισμού, κλινικών)  Ιδιωτικοί φορείς, Φοιτητές, Πολιτικοί, Δημοσιογράφοι. 

Αραγε πέρασε από το μυαλό των μελών όλων των βαρυσήμαντων επιτροπών του έν λόγω συνεδρίου ότι σχεδιάζουν και θα μιλούν για λογαριασμό και εν απουσία αυτών που αφορούν και τελικά πληρώνουν τις Πολιτικές Ελέγχου & Αξιολόγησης στον Υγειονομικό Τομέα; Γιατί δεν καλούνται οι ασθενείς και οι οργανώσεις τους, οι οργανώσεις πολιτών και καταναλωτών στο συνέδριο αυτό, να ακουσθούν και οι δικές τους απόψεις για τα τεκταινόμενα στο χώρο της υγείας; Ποιοί είναι οι εμπλεκόμενοι, για να μην πώ οι εταίροι του εθνικού συστήματος υγείας; Δεν είναι ο βασικός εμπλεκόμενος οι ασθενείς και οι πολίτες; Το Εθνικό Σύστημα Υγείας υπάρχει γιατί υπάρχουν ασθενείς και δεν μπορούν να αγνοούνται ειδικά σε πολύ κρίσιμες περιόδους, όπως η σημερινή. 

Να μην ακούσω βέβαια σχόλια του τύπου «τι θα καταλάβουν οι ασθενείς και οι πολίτες από τη θεματολογία του συνεδρίου», «είναι επιστημονικά θέματα» και άλλα φαιδρά διάφορα. Οι ασθενείς και οι πολίτες διαθέτουν μια γνώση που δεν διαθέτουν οι άλλοι εμπλεκόμενοι: το βίωμα της ασθένειας και μάλιστα της χρόνιας ή της κρίσιμης για τη ζωή τους ασθένειας και το πώς αυτή και η ποιότητα ζωής τους επηρεάζεται από το υπάρχον σύστημα υγείας.  

Oι ασθενείς και οι πολίτες γνωρίζουν πολλά και άν θέλουν μπορούν να μάθουν ακόμη περισσότερα, διότι η γνώση δεν βρίσκεται πλέον μόνον μέσα στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, αλλά και στις άκρες των δακτύλων.  

Αν θέλουν, όσοι διαθέτουν ή είναι θεματοφύλακες της γνώσης,  μπορούν να φροντίσουν για τη διάχυσή της στη κοινωνία. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει σήμερα τόσο μεγάλο χάσμα μεταξύ των εχόντων τη γνώση  και των μη εχόντων.  Το χάσμα υπάρχει εκεί όπου υπάρχει έλλειψη γνώσεων και πρόσβασης στη γνώση.  Σαν γνώση στο τομέα υγείας από τη πλευρά των πολιτών και ιδιαίτερα των ασθενών, εννοώ,  όχι μόνον, όσα οφείλει να γνωρίζει ο πολίτης για την υγεία του και την φροντίδα της (health literacy=αλφαβητισμός υγείας), αλλά και  τις απαιτούμενες δεξιότητες για να βρεί την πληροφόρηση offline και οnline (digital literacy=ψηφιακός αλφαβητισμός)  συν την δυνατότητα πρόσβασης στο ιντερνέτ (internet accessibility).

Από το τετραήμερο πρόγραμμα του συνεδρίου, ξεχώρισα τις εξής συνεδρίες: 

 15.12   15.00-18.00μ.μ.    Διαδραστική Συμμετοχική Συνεδρία-“Προτεραιότητες της Εθνικής Πολιτικής Υγείας και Διαρθρωτικές Αλλαγές στην Υγεία και τις Υπηρεσίες Υγείας»

16.12   12.00-13.30μ.μ.   Στρογγυλό Τραπέζι -“Από την Θεσμική Πρόβλεψη στηνΕφαρμογή Μεθόδων Management στις Υπηρεσίες Υγείας”  

             13.30- 14.30μ.μ Συνεδρία “Cambridge – ΕΣΔΥ, από την Ακαδημαϊκή Προσέγγιση στην Πρακτική Διαχείριση των Υπηρεσιών Υγείας»

              17.30-18.30μ.μ.  Τράπεζες Βλαστοκυττάρων ως προς τον οικονομικό και κοινωνικό τομέα

17.12    15.00-16.30μ.μ.    Web 2.0 και Υγεία

               16.30-17.00μ.μ.    Πολιτικές και Προγραμματισμός Προσυμπτωματικού Ελέγχου               

18.12    10.00-11.30μ.μ.     Ελεγχος και αξιολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης

              12.00-14.00μ.μ.    ΜΜΕ και Υγεία

Πιστεύω να φροντίσει η ΕΣΔΥ να αναρτήσει στον ιστότοπο της τα αποτελέσματα του συνεδρίου και τις παρουσιάσεις ώστε να ενημερωθούν και όσοι δεν μπορέσουν να παρευρεθούν.

 

 

Advertisements
Comments
4 Σχόλια to “Πολιτικές Ελέγχου και Αξιολόγησης στον Υγειονομικό Τομέα”
  1. Ο/Η ehealthgr λέει:

    Και ποιοι ακριβώς θα μιλήσουν για «Web 2.0 και Υγεία»? Με βιβλιογραφικές αναφορές θα μιλήσουν?

    Μου αρέσει!

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] ενδιαφέρουσες ομιλίες και σημαντικούς ομιλητές, έκανε το σχόλιο της και η Καίτη. Το παραθέτω παρακάτω ελπίζοντας να προβληματιστούμε […]

    Μου αρέσει!Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

One Health of a Life

Bringing patient realities to medical & health research

Conference Blog

44th Annual Conference of the Society for Academic Primary Care • July 2015 • University of Oxford

EAPC Blog

The Blog of the European Association for Palliative Care

Minimally Disruptive Medicine

Effective care that fits!

Gray Connections

Perspectives on Lung Cancer, Brain Science, and Other Stuff

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Corporate Rebels United

Movement to unite corporate rebels worldwide to ensure that true change happens virally

STweM

Healthcare is getting better

Health Care Social Media

Monitoring The Pulse Of Health Care Social Media

CancerGeek

Challenging the Status Quo in Healthcare and Industry

Health and Social Care

Research and policy analysis in health and social care

hcldr

Healthcare Leadership Blog #hcldr

TechCrunch

Startup and Technology News

social for the people

Social media training and advice

@ZGJR Blog

My views and finds on Innovation & Futurism in Healthcare and Exponential Medicine

Αρέσει σε %d bloggers: