Ημερίδα Καρκίνος: Μ.Μ.Ε. – Ροή Πληροφόρησης και Επικοινωνίας 10/3/11 -Conference: Mass Media – Information Flow and Communication


Mια σχετικά νέα οργάνωση ασθενών και εθελοντών, η Πνοή Αγάπης, ο Σύλλογος Εθελοντών Κοινωνικής & Συναισθηματικής Στήριξης Ασθενών με Καρκίνο & των Οικογενειών τους, του Ογκολογικού Νοσοκομείου Αγιος Σάββας, διοργανώνει την Πέμπτη, 10 Μαρτίου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, από 9.30π.μ.-13.30μ.μ. Ημερίδα με θέμα   

 

Καρκίνος:  Μ.Μ.Ε.  – Ροή Πληροφόρησης και Επικοινωνίας                                                                                  

 Οι διοργανωτές μου έκαναν την τιμή να με καλέσουν να συμμετάσχω στην Ημερίδα ως ομιλήτρια για την «Επίδραση του ιντερνέτ & των ΜΜΕ στην αντίληψη του κοινού για τις ασθένειες και τις διαθέσιμες θεραπείες».  Παρακολουθώ πολλά χρόνια τα ιατρικά νέα για τον καρκίνο του μαστού και τον καρκίνο γενικότερα, και  έχω διαβάσει πολλές ειδήσεις και άρθρα ιατρικού ενδιαφέροντος που, ειδικά στα άτομα που έχουν διαγνωσθεί και βρίσκονται σε θεραπεία, δυνατόν να δημιουρήσουν εσφαλμένες εντυπώσεις και προσδοκίες, τις περισσότερες φορές αβάσιμες.

Είναι πολύ σημαντικό τό ότι θα γίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας δημόσια συζήτηση για το πώς τα ΜΜΕ παρουσιάζουν τον καρκίνο. Εχει αναρωτηθεί κανείς άν η πληροφόρηση που παρέχουν τα ΜΜΕ επηρεάζει την αντίληψη που σχηματίζουν οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας για την ασθένεια και την μετέπειτα στάση τους όταν νοσήσουν; Αν ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται οι ειδήσεις για θέματα υγείας, π.χ. για νέες θεραπείες, φάρμακα και έρευνες για τον καρκίνο, προσφέρουν την πραγματική, ουσιαστική, ολόπλευρη και πλήρη ενημέρωση που χρειάζονται οι ασθενείς για να πάρουν αποφάσεις για την υγεία τους;

 Είναι ο καρκίνος πράγματι η «επάρατος», η «κακιά αρρώστια» και άλλα διάφορα ονόματα με την οποία συνηθίζουν να τον αποκαλούν τα ΜΜΕ? Γιατί φέρει το στίγμα της ανίατης ασθένειας ενώ πολλές μορφές καρκίνου αντιμετωπίζονται΄με επιτυχία σήμερα και εξελίσσονται σαν μια χρόνια πάθηση; Γιατί ενώ υπάρχουν εξ ίσου σοβαρές ασθένειες αντιμετωπίζεται σαν να είναι η μοναδική δύσκολη ασθένεια;

 Τα τελευταία δέκα χρόνια το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού για ενημέρωση υγείας έχει αυξηθεί σημαντικά στη χώρα μας και αποδεικνύεται από το ότι τα περισσότερα μέσα είτε δημιούργησαν ειδικά ένθετα υγείας, ειδικές σελίδες ή εκπομπές.Επίσης η αύξηση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας σε περισσότερες περιοχές της χώρας και σε περισσότερα νοικοκυριά αύξησε τον αριθμό των ατόμων με πρόσβαση στο διαδίκτυο. Αν και στη χώρα μας τα θέματα υγείας δεν είναι ο πρώτος λόγος αναζήτησης στο ιντερνετ, εν τούτοις ο αριθμός των χρηστών που αναζητούν ιατρική ενημέρωση αυξάνεται αργά αλλά σταθερά και είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι στις ηλικιακές ομάδες που αναζητούν ιατρική ενημέρωση προστέθηκε και η ομάδα +65 και άνω.

 Είναι όμως όλη αυτή η πληροφόρηση πλήρης, έγκυρη, διασταυρωμένη; Εύκολα διαπιστώνει κάποιος που παρακολουθεί και διεθνείς ειδήσεις, ότι τα περισσότερα έντυπα και διαδικτυακά μέσα απλά μεταφράζουν τις ιατρικές και επιστημονικές ειδήσεις που έχουν τα διεθνή πρακτορεία, άλλα όχι μόνο μεταφράζουν αλλά διαμορφώνουν το αρχικό κείμενο ανάλογα με το χώρο και το χρόνο που διαθέτουν. Τα περισσότερα δεν αναφέρουν ούτε την πηγή, άν και ορισμένα δίνουν το λίνκ της αρχικής πηγής στο διαδίκτυο.

Είναι γεγονός ότι τα τα περισσότερα μέσα δεν διαθέτουν εξειδικευμένους ρεπόρτερ υγείας για ρεπορτάζ και αρκούνται στη μεταφορά των ειδήσεων. Για το ρεπορτάζ υγείας χρειάζονται πέρα από τις ιατρικές γνώσεις ή υψηλού επιπέδου αλφαβητισμό υγείας (health literacy), εμπειρία και ικανότητα ανάλυσης της είδησης. Οσο για το λόγο που δε διαθέτουμε εξειδικευμένους ρεπόρτερ για κάλυψη ιατρικού ρεπορτάζ, ίσως θα πρέπει να αναζητηθεί στα προγράμματα των δύο Πανεπιστημιακών Τμημάτων Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας και των δύο Τμημάτων ΤΕΙ.

Στο πρώτο πάνελ με θέμα: Καρκίνος: Τα Μ.Μ.Ε. απομυθοποιούν ή μυθοποιούν τη νόσο» ο κος Παναγιώτης Μιχαήλ, που έχει βιώσει διπλή εμπειρία καρκίνου των όρχεων και είναι ιδρυτής της οργάνωσης  Φίλων του Καρκίνου, www.bestrong.org.gr, θα τονίσει τη σημασία του να αντιμετωπίζουμε την αλήθεια στην ασθένεια, αποκαλώντας τη με το όνομα της: Καρκίνος. Ο κος Μιχαήλ έχει κάνει διαδικτυακή καμπάνια για να σταματήσουν τα ΜΜΕ και οι δημόσιοι φορείς να αποκαλούν τον καρκίνο με διάφορα ονόματα, που επί πλέον προσθέτουν κοινωνικό στίγμα στους ασθενείς.

 Ο γνωστός παθόλογος-ογκολόγος του Αγίου Σάββα, αλλά και πολυγραφότατος συγγραφέας & ποιητής, Αλέξανδρος Αρδαβάνης, θα μας μιλήσει για την εμπειρία του στην ενημέρωση των ασθενών με καρκίνο. Αν κρίνω από το τελευταίο βιβλίο του,  Θραύσματα και Θροίσματα, που διάβασα μονορούφι σε ένα βράδυ, πρόκειται για γιατρό που η σχέση του με τους ασθενείς του, δεν είναι απλά μια επαγγελματική σχέση, αλλά μια σχέση που έχει βαθύ αντίκτυπο στη προσωπικότητά του. Διαβάζοντας ένα πρόσφατο άρθρο του με θέμα την ενημέρωση του ασθενή με καρκίνο στο περιοδικό Αγκαλιάζω (σελ. 5)  του ομώνυμου Ομίλου Εθελοντών κατά του καρκίνου, θα καταλάβετε ποιά είναι η θέση του όσον αφορά την ενημέρωση των ασθενών.

 Η κα Μαίρη Λουκοπούλου, Κονωνική Λειτουργός, θα προσπαθήσει να μας δώσει το προφίλ του ασθενούς με καρκίνο. Ποιός είναι; Πως σκέπτεται; Τι ζητά; Τι περιμένει από την ιατρική του ομάδα αλλά και από τους δικούς του ανθρώπους;

Ο κος Χ. Μπεντενίδης, Ψυχίατρος, Διευθυντής του Τομέα Ψυχικής Υγείας του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Μεταξά, που έχει συμμετάσχει σε πολλά συνέδρια ως ομιλητής  για την ψυχολογική αντιμετώπιση του ογκολογικού ασθενή, θα αναφερθεί στη δεοντολογία που οφείλουν να τηρούν τα ΜΜΕ όταν μεταδιδουν μηνύματα για τον καρκίνο. Νομίζω ότι η δεοντολογία δεν αφορά μόνον τον καρκίνο αλλά όλες τις ασθένειες.

Δύο ομιλίες που προσωπικά περιμένω με ενδιαφέρον είναι αυτή του κου Γ. Χαραλάμπους,  Χειρουργού στο  «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» και Καθηγητού Βιοηθικής στο Πανεπιστήμιο Frederick, για τα ηθικά ζητήματα στη διαχείριση της πληροφόρησης και του κου Γ. Κόκκαλη, Διευθυντού Πλαστικής Χειρουργικής  του Νοσ. Αγιος Σάββας  για το το δικαίωμα του ασθενή στην πληροφόρηση της μετεγχειρητικής εικόνας του και την δυνατότητα βοήθειας της πλαστικής χειρουργικής.

Η μετεγχειρητική εικόνα του σώματος έχει πολύ μεγάλη σημασία για την ομαλή επιστροφή του ασθενούς στη κανονική ζωή και πολύ συχνά οι ογκολόγοι-χειρουργοί παραλείπουν να αναφερθούν στο θέμα αυτό. Ιδιαίτερα, στις ογκεκτομές μαστού, ο χειρουργός οφείλει να ενημερώσει την ασθενή για το τι μπορεί να αναμένει από την επέμβαση. Πολλές φορές η δυσμορφία που προκαλείται από εκτεταμένη ογκεκτομή ίσως να μήν είναι η καλίτερη δυνατή λύση και ο χειρουργός είναι οφείλει να ενημερώσει την ασθενή για όλες τις επιλογές που είναι διαθέσιμες για την περίπτωσή της, προκειμένου να είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις για την υγεία της.

Το θέμα του ρόλου των ΜΜΕ στη πληροφόρηση για τον καρκίνο και γενικά για την ιατρική πληροφόρηση είναι ευρύ και η προσεχής ημερίδα απλά θα θίξει μερικές από τις πλευρές του. Ισως η ημερίδα αυτή να αποτελέσει την αφορμή για μια μεγαλύτερη συζήτηση στο πλαίσιο ενός συνεδρίου.

Advertisements
Comments
One Response to “Ημερίδα Καρκίνος: Μ.Μ.Ε. – Ροή Πληροφόρησης και Επικοινωνίας 10/3/11 -Conference: Mass Media – Information Flow and Communication”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] practical background on these important issues. On the occasion of a local recent conference on Mass Media and Cancer,  at which I was a speaker on the infuence of mass media on public perception of disease, I had […]

    Μου αρέσει!Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

One Health of a Life

Bringing patient realities to medical & health research

Conference Blog

44th Annual Conference of the Society for Academic Primary Care • July 2015 • University of Oxford

EAPC Blog

The Blog of the European Association for Palliative Care

Minimally Disruptive Medicine

Effective care that fits!

Gray Connections

Perspectives on Lung Cancer, Brain Science, and Other Stuff

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Corporate Rebels United

Movement to unite corporate rebels worldwide to ensure that true change happens virally

STweM

Healthcare is getting better

Health Care Social Media

Monitoring The Pulse Of Health Care Social Media

CancerGeek

Challenging the Status Quo in Healthcare and Industry

Health and Social Care

Research and policy analysis in health and social care

hcldr

Healthcare Leadership Blog #hcldr

TechCrunch

Startup and Technology News

social for the people

Social media training and advice

@ZGJR Blog

My views and finds on Innovation & Futurism in Healthcare and Exponential Medicine

Αρέσει σε %d bloggers: