Περί υγείας, κόστους ιατρικής περίθαλψης και άλλων τινων….


Εδώ και ένα χρόνο δεν έχουμε σταματήσει να ακούμε για την οικονομική καταστροφή που περιμένει την χώρα, ελήφθηκαν σκληρά οικονομικά μέτρα  πέρυσι, αλλά και όσα λαμβάνονται τελευταία, ή όσα άλλα έχει υπονοηθεί, εμμέσως πλήν σαφώς, ότι έρχονται σύντομα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ελπίδες σύντομης ανακάμψης…. Μετά το σόκ των περικοπών,  έχουμε αρχίσει να σκεπτόμαστε και να υπολογίζουμε με ακρίβεια τι ακριβώς σημαίνουν τα μέτρα αυτά για τον καθένα από μας.

Aπό συζητήσεις όμως που είχα,  με φίλους και γνωστούς, προκύπτει ότι συζητούμε για τα μέτρα αυτά, που περιορίζουν πολύ σημαντικά τα εισοδήματά μας, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι είμαστε και θα συνεχίσουμε να είμαστε υγιείς,  μη εξετάζοντας τι θα συμβεί σε περίπτωση ασθένειας, είτε μικρής περαστικής, ή το χειρότερο εκδήλωσης μιας σοβαρής  μακροχρόνιας ασθένειας.  Με έκπληξη δε παρατήρησα ότι φίλοι που συμβαίνει να πάσχουν από μια σοβαρή χρόνια ασθένεια, μιλούν για τις επιπτώσεις των οικονομικών μέτρων στη ζωή τους, χωρίς να συνυπολογίζουν το κόστος της ιατρικής τους φροντίδας που ήδη αυξάνεται.

Βάσει μόνον των όσων έχουν ανακοινωθεί μέχρι τώρα γνωρίζουμε ότι στο ΙΚΑ θα απορροφηθούν σχεδόν όλα τα ταμεία και όλα μαζί στον νέο Οργανισμό Υγείας… Αυτό σημαίνει ότι το ΙΚΑ με το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό και τις υπάρχουσες υποδομές του (!!!) που θα ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας, καλείται να εξυπηρετήσει πολύ περισότερους ασφαλισμένους, δηλ. η σημερινή καθυστέρηση πέραν του ενάμισι μήνα για ιατρικό ραντεβού, θα σημαίνει  σε λίγο μάλλον αδυναμία εξυπηρέτησης. Οι δε χρόνοι αναμονής για εγχειρήσεις και διαγνωστικές εξετάσεις θα μεγαλώσουν αντίστοιχα. Οσο για τη δυνατότητα ασφαλισμένων ΙΚΑ να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες  γιατρών συμβεβλημένων με ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ, είναι μάλλον το πιό κρύο ανέκδοτο που άκουσα τελευταία. Εχει προσπαθήσει κανείς να βρεί γιατρό από αυτές τις λίστες; εγώ πάντως όχι! έφαγα πόρτα από όλους μόλις έλεγα ότι είμαι ασφαλισμένη ΙΚΑ!

Πέραν τούτου, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού στρέφεται ήδη και θα συνεχίσει να στρέφεται σχεδόν αποκλειστικά στα δημόσια νοσοκομεία και μαιευτήρια για παροχή υπηρεσιών υγείας. Τα δημόσια όμως νοσοκομεία ήδη πάσχουν από έλλειψη προσωπικού, συντήρησης εξοπλισμού, ακόμη και αναλωσίμων και η μεγαλύτερη προσέλευση ασθενών, απλά θα καταστήσει περισσότερο προβληματική  τη λειτουργία τους, δεδομένου ότι όπως δηλώθηκε δεν θα γίνουν νέες προσλήψεις, και δεν υπάρχουν κονδύλια για κεφάλαιο κίνησης. Χώρια οι επί πλέον περικοπές 11% που ζητήθηκαν το Νοέμβρη από τις διοικήσεις των  νοσοκομείων.

Τα ανωτέρω σημαίνουν ότι η αδυναμία εξυπηρέτησης μεγαλυτέρου αριθμού ασθενών από το ΕΣΥ, αναγκαστικά θα στρέψει μερίδα του πληθυσμού με  οξέα ή πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, στα οποία η καθυστέρηση του χρόνου έναρξη της θεραπείας δρά αρνητικά στο προσδόκιμο ίασης, στα ιδιωτικά νοσοκομεία και διαγνωστικά κέντρα, προκειμένου να τύχουν έγκαιρης ιατρικής ή νοσοκοκομειακής περίθαλψης. Το υψηλότατο όμως κόστος διαγνωστικών εξετάσεων και θεραπειών, ειδικά για συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών, όπως π.χ. οι ασθενείς με καρκίνο, καθιστούν πλέον  την περίθαλψη σε ιδιωτικό νοσοκομείο απλά μή εφικτή. Τι θα γίνει λοιπόν με όσους έχουν ανάγκη άμεσης ιατρικής φροντίδας αλλά το δημόσιο σύστημα υγείας αδυνατεί να τους εξυπηρετήσει άμεσα ή εντός «ευλόγου χρόνου»; Υπάρχει κάποια πρόβλεψη του Υπουργείου Υγείας για το πώς θα αντιμετωπισθεί το πρόβλημα;

Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι μέχρι και πρόσφατα, δηλ. πρίν την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, ο χρόνος αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και στα νοσοκομεία του ΙΚΑ για ραντεβού με ογκολόγο. ενδοκρινολόγο, γαστρεντερολόγο, οφθαλμίατρο,  υπερέβαινε τον ενάμισυ μήνα, ενώ η αναμονή για ακτινοθεραπεία που φυσιολογικά πρέπει να αρχίζει εντός συγκεκριμένου χρόνου από τη χειρουργική επέμβαση ή άμεσα ανάλογα με την περίπτωση, κυμαίνεται μεταξύ δύο και τριών μηνών. Σημειωτέον, ότι πολύ λίγα δημόσια νοσοκομεία διαθέτουν τελευταίας γενιάς γραμμικούς επιταχυντές και βεβαίως αυτά έχουν και τις μεγαλύτερες λίστες αναμονής.

Μέχρι σήμερα, παρόλο που ακούσαμε για τις μειώσεις των εισοδημάτων, δεν έχει αναφερθεί τίποτε σχετικά με το πως το υποστελεχωμένο ΕΣΥ αλλά και το ΙΚΑ, με κλίνες που δεν λειτουργούν και με απαρχαιωμένο σε πολλά νοσοκομεία ιατρικό τεχνολογικό εξοπλισμό  και εργαστήρια, με την μη αξιοποίηση της υψηλής ιατρικής τεχνολογίας και των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην περίθαλψη,  με προμήθειες ιατρικών υλικών σε «ελληνικές» τιμές, θα αντιμετωπίσουν τον αναμενόμενο αυξημένο αριθμό πολιτών που λόγω οικονομικής πίεσης θα αναγκασθούν να καταφεύγουν σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας.

Με ποιά μέτρα θα αντιμετωπισθεί η ήδη διαπιστωμένη αδυναμία εξυπηρέτησης/περίθαλψης του αριθμού των προσερχομένων ασθενών στα δημόσια νοσοκομεία; Με την απαγόρευση προσλήψεων, με το μη αξιολογούμενο και πολλές φορές αδιάφορο ανθρώπινο δυναμικό, με την διατήρηση του απαρχαιωμένου νοσοκομειακού εξοπλισμού, με την μερική λειτουργία των εξωτερικών ιατρείων και των εργαστηρίων; Ας πούμε ότι οι πολίτες δεχόμαστε την μείωση των αποδοχών μας,  αλλά τί θα γίνει άν αρρωστήσουμε; Μας έχει ανησυχήσει πολύ τό ότι δεν έχει αναφερθεί τίποτε για την αναβάθμιση της υγείας και τη διάθεση περισσότερων κονδυλίων  για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της, πέραν των γνωστών ενεργειών για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών η σύνθεση της δαπάνης υγείας στην Ελλάδα αφορά κατά 62,9% στη δημόσια υγεία και η ιδιωτική αποτελεί το 37,1% (ποσοστό που είναι πολύ υψηλό σε σύγκριση με παγκόσμια πρότυπα, που έχουν εθνικό σύστημα υγείας και ως αιτίες γι αυτό αξιολογούνται οι φτωχές υπηρεσίες του δημόσιου συστήματος, οι παθογένειες του δημόσιου συστήματος, η αύξηση του επιπέδου κατανάλωσης, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες κλπ).

Καλά και χρήσιμα είναι τα συζητούμενα, σε κύκλους του Υπουργείου και της Γ.Γ.Ε.Τ.  για την προώθηση των εφαρμογών της e-health στην χώρα μας, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση (e-prescription) και το ηλεκτρονικό αρχείο υγείας (ΕΗR) κ.ά. , αλλά μήπως θα ήταν καλίτερα να φροντίσουμε ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ για  τη βελτίωση των βασικών υποδομών του συστηματος υγείας και μετά να ασχοληθούμε με τα της e-health, όπως σωστά μου επεσήμανε δηκτικά φίλος ογκολόγος σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο; Βέβαια, παρόλο υποστηρίζω ένθερμα την e-health δεν μπορώ να μην του δώσω δίκιο, όταν η κλινική του δεν διαθέτει εξεταστήριο για να εξετάσει τους ασθενείς του, οι ασθενείς περιμένουν όρθιοι στο διάδρομο, το Γραφείο Ιατρών δεν διαθέτει κάν καρέκλα για να καθήσουν και στέκονται όρθιοι μπροστά του και είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένος να συζητήσει την κατάσταση της υγείας τους ή να κάνει διάγνωση καρκίνου, παρουσία και των άλλων 10-12 γιατρών της κλινικής που στεγάζονται στο ίδιο γραφείο, όταν το καλοκαίρι το νοσοκομείο δεν διέθετε φίλμ ακτινογραφίας, ή όταν το ακτινοθεραπευτικό τους ήταν εκτός λειτουργίας για πολλές εβδομάδες…

Η όπως η ανακοίνωση που έχουν αναρτήσει οι γιατροί στη πόρτα του Γραφείου της Διευθύντριας της Νευρολογικής Κλινικής του Νοσ. Παπαδημητρίου διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν έχουν κάν γραφεία για να εργασθούν και χώρο για εξέταση ασθενών; Αυτά είναι πολύ σημαντικά προβλήματα για τη λειτουργία των νοσοκομείων και βέβαια επηρεάζουν την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και την ζωή των πολιτών….

Oσο για τους ηλικιωμένους που τους φροντίζουν τα παιδιά και οι συγγενείς τους με την βοήθεια οικιακών βοηθών ή σε οίκους φροντίδας ηλικιωμένων, οι προοπτικές για συνέχιση παροχής αυτής της φροντίδας είναι πολύ απαισιόδοξες. Το κόστος αυτής της φροντίδας μέχρι σήμερα αντιμετωπιζόταν με την σύνταξη των ηλικιωμένων σύν επί πλέον ποσά που μπορούσε να διαθέσει η οικογένειά τους.  Οταν όμως το κόστος παραμονής σε οίκους φροντίδας ηλικιωμένων ξεπερνά τα 1000 ευρώ το μήνα, το δε κόστος οικιακής βοηθού ανέρχεται στα 700 τουλάχιστον ευρώ σύν ΙΚΑ, πόσοι εργαζόμενοι θα μπορούν πλέον να φροντίσουν τους ηλικιωμένους τους μετά τις περικοπές των αποδοχών τους και την αυξημένη φορολογία;  Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχουν δημόσια γηροκομεία, οι δε θέσεις στα ιδρύματα της εκκλησίας ή άλλων φορέων με χαμηλό κόστος είναι εξαιρετικά λίγες. Είναι άδικο οι ηλικιωμένοι πολίτες πού έχοντας εργασθεί και συνεισφέρει στη κοινωνία όλη τους τη ζωή, στο τέλος της να τους ξεχνά το κράτος….

Οι Υπουργοί Απασχόλησης και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πέρα από τις περικοπές μισθών και παροχών, οφείλουν να εξετάσουν τα ανωτέρω κοινωνικά θέματα και να δώσουν λύσεις το ταχύτερο πρίν γίνουν χιονοστιβάδα…….

Advertisements
Comments
2 Σχόλια to “Περί υγείας, κόστους ιατρικής περίθαλψης και άλλων τινων….”
Trackbacks
Check out what others are saying...


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

One Health of a Life

Bringing patient realities to medical & health research

Conference Blog

44th Annual Conference of the Society for Academic Primary Care • July 2015 • University of Oxford

EAPC Blog

The Blog of the European Association for Palliative Care

Minimally Disruptive Medicine

Effective care that fits!

Gray Connections

Perspectives on Lung Cancer, Brain Science, and Other Stuff

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Corporate Rebels United

Movement to unite corporate rebels worldwide to ensure that true change happens virally

STweM

Healthcare is getting better

Health Care Social Media

Monitoring The Pulse Of Health Care Social Media

CancerGeek

Challenging the Status Quo in Healthcare and Industry

Health and Social Care

Research and policy analysis in health and social care

hcldr

Healthcare Leadership Blog #hcldr

TechCrunch

Startup and Technology News

social for the people

Social media training and advice

@ZGJR Blog

My views and finds on Innovation & Futurism in Healthcare and Exponential Medicine

Αρέσει σε %d bloggers: