Η ιατρική σας περίθαλψη εξαρτάται από τις διαφορές κατά την άσκηση της ιατρικής…-Υοur healthcare depands on variations in practice…


Eχετε αναρωτηθεί άν οι περισσότερες, μεγαλύτερες, πιο προηγμένες υπηρεσίες υγείας σημαίνουν καλίτερη υγεία; Η τεκμηρίωση από σχετικές έρευνες απαντά όχι και η εξοικονόμηση πόρων από ορθολογικότερη χρήση είναι τεράστια, ειδικά για τις χρόνιες παθήσεις. 

 Το British Medical Journal  αφιερώνει το τρέχον τεύχος του στις διαφορές κατά την άσκηση της ιατρικής  (variations in practice) με πέντε άρθρα.

 Ο Καθ. John («Jack”) Wennberg αδιαφιλονίκητος εμπνευστής της θεωρίας  «practice variation», στο άρθρο του με θέμα «Time to tackle unwarranted variations in practice« εξηγεί με σαφήνεια τα αποτελέσματα της μικρής, της υπερβολικής  και της κακής χρήσης των πόρων της υγείας στις ΗΠΑ και το Η.Β.

 Κατ΄αναλογία όμως βλέπουμε ότι τα συμπεράσματα έχουν εφαρμογή και στο δικό μας μικρόκοσμο υγείας……

 Σε άλλο άρθρο, ο Καθ. Chris Ham, κάνει ανάλυση του τελευταίου βιβλίου του Καθ. J. Wennberg, του Tracking Medicine, που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβρη 2010 και του πρώτου του, δηλ. του «Dartmouth Atlas of Health Care», που σήμερα θεωρείται κλασσικό ιατρικό σύγγραμα. Ο Richard Smith το συγκρίνει με εκείνο του Δαρβίνου για την Προέλευση των Ειδών λόγω της αυστηρής και λεπτομερούς συγκέντρωσης δεδομένων και επειδή αλλάζει εκ βάθρων το πώς βλέπουμε την υγεία.

 Tέλος, διαβάστε το περίφημο άρθρο The cost conundrum που ο Dr. Atul Gawande έγραψε το 2009, δηλ. 40 χρόνια μετά το «Dartmouth Atlas of Health Care» στο περιοδικό Νew Yorker. Στο άρθρο του αναφέρει τις μεγάλες διαφορές στη άσκηση της ιατρικής και την παροχή υπηρεσιών υγείας σε δύο κοινότητες του Τέξας όπου βρήκε ότι  η μια κοινότητα δαπανούσε το διπλάσιο ανα κεφαλή ποσό, διαφορά που δε μπορούσε να χρεωθεί στις ανάγκες του πληθυσμού και που δεν είχε σχέση με την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας. Η ακριβότερη σε κόστος υπηρεσιών υγείας κοινότητα ήταν μεταξύ των ακριβοτέρων σε κόστος υγείας  περιοχών των ΗΠΑ  και σύμφωνα με την επιχειρηματολογία του Gawande, η διαφορά αυτή οφειλόταν στην υπερβολική χρήση των περισσότερων υπηρεσιών υγείας, την οποία προκαλούσε ένα σύστημα πληρωμών που αντάμειβε τους γιατρούς που συνιστούσαν περισσότερες…..

Περιττό βέβαια να σας πώ ότι και ο δικός μας Υγειονομικός Χάρτης είναι ένα από τα «παιδιά» του Dartmouth Atlas of Health Care.

 Βέβαια άν τα συμπεράσματα του Δρα Gawande σας θυμίζουν κάτι από τη δική μας πραγματικότητα, αυτό συμβαίνει γιατί βλέπετε πολλή τηλεόραση.. Εχοντας όμως διαβάσει το αφιέρωμα του BMJ θα έχετε μάθει τα βασικά για τις διαφορές κατά την άσκηση της ιατρικής  (variations in practice) και θα μπορείτε εύκολα να απαντήσετε ερωτήσεις όπως:

 Ποιός ήταν ο πρώτος ερευνητής που τεκμηρίωσε τις διαφορές στην άσκηση της ιατρικής και ποιά ήταν τα ευρήματά του;

  • Πως εξήγησε τα ευρήματα;
  • Πως αντιμετώπισε ο «Jack” Wennberg το ίδιο πρόβλημα στο Vermont 40 χρόνια αργότερα;
  • Ποιές είναι οι τρείς κατηγορίες περίθαλψης σε σχέση με τις διαφορές στην άσκηση της ιατρικής;
  • Ποιές θεωρούνται σωστές και ποιές όχι;
  • Πόσα χρήματα θα κέρδιζαν οι ΗΠΑ άν όλη η χώρα ακολουθούσε πρότυπα άσκησης της ιατρικής στη βάση οργανωμένων συστημάτων όπως η Mayo Clinic;
  • Ποιά λύση προτείνει ο Jack Wennberg για την κακή χρήση της άσκησης της ιατρικής (unwarranted practice variation);

Για να σας βοηθήσω στη λύση, σας λέω ότι βρίσκεται στη Δήλωση του Salzburg για την Συμμετοχική Λήψη ΑποφάσεωνΤον περασμένο Δεκέμβρη είχαμε την ευκαιρία να παρακαλουθήσουμε μια ολόκληρη μέρα τις συναρπαστικές διαλέξεις του Καθ. Wennberg στο Salzburg Global Seminar με τις οποίες μας ανέπτυξε τη θεωρία του practice variation, το πως εφαρμόζεται, εξασκηθήκαμε στη λήψη αποφάσεων πολιτικών υγείας και είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις παρεμβάσεις του όλη την εβδομάδα στο πως η ενήμερη συμμετοχική λήψη αποφάσεων βοηθά την άσκηση της ιατρικής.

Αν κάποιο σύστημα υγείας καταφέρει να καταπολεμήσει την κακή χρήση των διαφορών στην άσκηση της ιατρικής θα έχει επιτύχει ένα υψηλής ποιότητας και χαμηλού κόστους σύστημα. Ο Καθ.  Weenberg, πέρα από την διδασκαλία του για το variations in practice,   και την  συνεχή ενεργή υποστήριξη του έργου του Foundation for Informed Medical Decision Making, υπήρξε βασικός συντελεστής για την ίδρυση του Center for Shared Decision Making στο  Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Dartmouth-Hitchcock. Για το σύνολο των υπηρεσιών που έχει προσφέρει στην υγεία προτάθηκε ως ενας από τους τρείς  υποψηφίους για το βραβείο που απονέμει το British Medical  Journal σε γιατρό για  εξαιρετική επίδοση σε όλη του τη ζωή (BMJ Group Award for Lifetime Achievement)
Comments
6 Σχόλια to “Η ιατρική σας περίθαλψη εξαρτάται από τις διαφορές κατά την άσκηση της ιατρικής…-Υοur healthcare depands on variations in practice…”
  1. Ο/Η AAT λέει:

    Πολύ καλή η παρουσίαση του παγκόσμιου αυτού θέματος/προβλήματος.
    Οι πιο προηγμένες χώρες, μπορεί να μην κατάφεραν να το λύσουν αποτελεσματικά (αφού είναι πολυπαραγοντικό πρόβλημα), ωστόσο, ανέπτυξαν στατιστικά συστήματα και μηχανισμούς (μελέτες κλπ.) ώστε να μπορούν να το παρακολουθούν.
    Στην Ελλάδα, το πρόβλημα άρχισε να διατυπώνεται (επισήμως) από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 (ανεπισήμως πολύ νωρίτερα).
    Όμως, 35 χρόνια μετά, «μηδέν εις το πηλίκον». Οι παράγοντες που συνθέτουν το πρόβλημα είναι εκτός ελέγχου ενώ τα απαιτούμενα στατιστικά στοιχεία είναι είτε αναξιόπιστα είτε ανύπαρκτα (#1).
    Γι’ αυτό, η πρόταση συγχώνευσης των νοσοκομείων θα περιέχει «πολύ ολίγη σάλτσα» από “Wennberg”. Ό,τι γίνει θα γίνει ως επι το πλείστον εμπειρικά.

    ΥΓ
    #1 Όσοι ελπίζουν σε αυτό που παρουσιάστηκε ως υγειονομικός χάρτης, «πλανώνται πλάνην οικτράν».
    #2 @ Καίτη: τελικά σε βρήκα. Σου είχα αφήσει σχόλια+μην. στο digitalgreece

    Μου αρέσει!

  2. Ο/Η ehealthgr λέει:

    Καίτη νομίζω ότι η Άννα τα είπε όλα! 🙂

    Μου αρέσει!

  3. Ο/Η anna λέει:

    Είναι χαρά για μένα και την οικογένειά μου να διαβάζουμε τα τόσο χρήσιμα, κατατοπιστικά, πλούσια σε γνώσεις κείμενά σας και νιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω γι αυτό. Και κάτι άλλο : Το e’mail του EpatientGr’s blog είναι το πρώτο που διαβάζω ανάμεσα στη σωρεία άλλων e-mails που λαμβάνω κάθε μέρα.
    Για άλλη μια φορά, ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΑΣ!

    Μου αρέσει!

    • Ο/Η epatientgr λέει:

      Αγαπητή Αννα, σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Με βοήθησαν πολύ συναισθηματικά σήμερα, ήταν μια μέρα που έμαθα πολλά από πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους αλλά και άκουσα παράλογους συσχετισμούς….

      Μου αρέσει!

Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] Σχετικά άρθρα: Η ιατρική σας περίθαλψη εξαρτάται από τις διαφορές κατ… […]

    Μου αρέσει!



One Health of a Life

Bringing patient realities to medical & health research

Conference Blog

44th Annual Conference of the Society for Academic Primary Care • July 2015 • University of Oxford

EAPC Blog

The blog of the European Association for Palliative Care

Minimally Disruptive Medicine

Effective care that fits!

Gray Connections

Perspectives on Lung Cancer, Research Advocacy, and Other Stuff

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Health Care Social Media

Monitoring The Pulse Of Health Care Social Media

CancerGeek

Challenging the Status Quo in Healthcare and Industry

hcldr

Healthcare Leadership Blog #hcldr

@ZGJR Blog

My views and finds on Innovation & Futurism in Healthcare and Exponential Medicine

joe rojas-burke

science writer

Little Devices @ MIT

Affordable Health | Medical Technology | DIY Innovation