Περί ηγεσίας σε καιρό κρίσης…-Αbout leadership in crisis times…


Η Ε.Α.Σ.Ε., η Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων, είναι με απλά λόγια ο σύλλογος των Διευθυνόντων Συμβούλων/Γενικών Διευθυντών των επιχειρήσεων στη χώρα μας.  Τα μέλη της ΕΑΣΕ διευθύνουν πολλές σημαντικές ελληνικές και διεθνείς επιχειρήσεις .  Ο τζίρος των εταιριών που διευθύνουν ξεπερνά τα 50 δις ευρώ και ο αριθμός των απασχολουμένων τους 150.000. Αυτά τα  εισαγωγικά για όσους δεν προέρχονται  από το χώρο των επιχειρήσεων.

Μεταξύ τών δράσεων της ΕΑΣΕ, σημαντική θέση έχει το ετήσιο συνέδριο. Το φετινό διήμερο συνέδριο είχε θέμα

RIDERS ON THE STORM:

Ηγέτες πέρα και πάνω από τα δύσκολα

 Το αντικείμενο του συνεδρίου αφορούσε τις  προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ηγέτης σε περιόδους κρίσης για τον εντοπισμό ευκαιριών, όταν όλοι οι άλλοι βλέπουν μόνο εμπόδια.

Στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της θετικής ψυχολογίας των ανωτάτων στελεχών,  τόσο στη δουλειά όσο και στην οικογένεια, συμμετείχαν και οι σύζυγοι, για να γνωρίσουν μαζί πρακτικές που θα τους τους βοηθήσουν να βλέπουν τη θετική όψη ακόμη και των πιο αρνητικών πραγμάτων, και να μετατρέπουν τις δυσάρεστες εμπειρίες τους σε θετική δύναμη αλλαγής.

Xθές, η 2η μέρα του συνεδρίου της ΕΑΣΕ άρχισε με τον ψυχολόγο N. Baylis, πού μίλησε για  το πως μπορούμε  να μετατρέψουμε τις αντιξόοτητες σε ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης  & στη συνέχεια είχε ένα πάνελ κοινωνικών ακτιβιστών, μή άμεσα σχετιζόμενο με διοίκηση/ηγεσία, που από όσο χειροκροτήθηκε και από όσα άκουσα στο τέλος, είχε μεγάλη απήχηση.

Μίλησε ο Νίκος Βουλγαρόπουλος, ένας ξεχωριστός άνθρωπος με δυνατή ψυχή που έκανε την αδυναμία δύναμη και είναι ιδρυτής του περιοδικού και της μη κερδοσκοπικής υποστηρικτικής οργάνωσης  Αναπηρία Τώρα!,  ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, δημοσιογράφος και ανήσυχος Αθηναίος, συνιδρυτής  της κίνησης των  Αtenistas, για την οποία σίγουρα κάτι θα έχετε δεί στη τηλεόραση ή θα έχετε διαβάσει στο τύπο και το ιντερνέτ, o Kλήμης Πυρουνάκης,   η αθόρυβη ήρεμη δύναμη, Θεολόγος, Διευθυντής σχολείου 2ης ευκαιρίας, Φυλακές Ελαιώνα, Θήβα. Τέλος, ο γνωστός και πολυγραφότατος φιλόσοφος  Στέλιος Ράμφος.

Οι διοικούντες τις ακόμη οικονομικά εύρωστες Ελληνικές επιχειρήσεις είχαν την ευκαιρία να ακούσουν από πρώτο χέρι για μερικές από τις κοινωνικές δράσεις και ατομικές πρωτοβουλίες, που ξεπετάγονται τα τελευταία δύο χρόνια από μικρές ομάδες πολιτών ή και από μεμονωμένα άτομα, που προωθούν ένα κοινωνικό σκοπό. Μπορεί να είχαν διαβάσει στο τύπο ή να είχαν ακούσει στη ΤV για τα νέα αυτά κινήματα πολιτών, αλλά είναι διαφορετικό να ακούσεις  τους ίδιους τους δημιουργούς να μιλούν γι αυτό που τους εμπνέει και να τους κάνεις ερωτήσεις.

Βέβαια, θα  σχολιάσω και εγώ, όπως και πολλοί από τους συνέδρους τό ότι μου έκανε κακή εντύπωση το γεγονός ότι  ο κος Ρηγόπουλος, μετά την ομιλία του έφυγε και δεν παρέμεινε μέχρι το τέλος, ώς όφειλε, ώς προσκεκλημένος  ομιλητής, για να συμμετάσχει στην συζήτηση που επακολούθησε.

Η συζήτηση ήταν ενδιαφέρουσα διότι έγιναν σημαντικές παρεμβάσεις. Υπήρξε πρόταση από σύνεδρο που είναι επίσης μέλος εθελοντικής κίνησης για συνεργασία μεταξύ των διαφόρων κινήσεων πολιτών για ανάπτυξη συνεργειών και αλληλοβοήθειας. Στο σημείο αυτό ενημέρωσα τους συνέδρους ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δημιουργηθεί αρκετές πρωτοβουλίες ομάδων πολιτών σε διάφορους τομείς και το ευχάριστο είναι ότι οι  δημιουργοί και  οι συμμετέχοντες είναι νέοι. Χαρακτηριστικά ανέφερα το Startegy, το ΟpenCoffee, το Jelly, το ΟpenFund το CoLab, το ΟpnHealth, που θυμήθηκα εύκολα και ζήτησα από τους συνέδρους να στηρίξουν και να βοηθησουν εθελοντικά αυτές και άλλες κινήσεις με την πολύπλευρη εμπειρία και τις γνώσεις τους. Aξίζει να σημειώσω ότι μετά το τέλος της εκδήλωσης σύνεδροι ενδιαφέρθηκαν να μάθουν περισσότερα  για τις δράσεις που ανέφερα στην παρέμβασή μου.

Παραθέτω ότι συγκράτησα από τις πολύ ενδιαφέρουσες και ανθρώπινες ομιλίες:

Νιck Bayliss

O Nick Bayliss μας μίλησε για το all-round well-being, πού είναι κάτι περισσότερο από την καλή φυσική κατάσταση.

Αll round-well being is about having both the skill & the motivation to thrive and to flourish in your social, emotional, physical and professional life, by making something good of whatever life throws your way… the setbacks and the successes, the tragedies and the triumphs.”

Μίλησε με παραδείγματα για τις πρακτικές που μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε τις δεξιότητες και τα κίνητρα σε μας τους ίδιους:

 1. Μάθετε να δημιουργείτε οι ίδιοι κίνητρα για την βελτίωση της ποιότητας της ζωής σας εκτιμώντας την ενέργεια ακόμη και των πλέον οδυνηρών συναισθημάτων σας παρά να καταφεύγετε σε «παυσίπονα» όπως γλυκά, φαγητό, αλκοόλ, τηλεόραση.
 2. Αγαπάτε σοφά δίνοντας και παίρνοντας αγάπη με τρόπο που τρέφει και διατηρεί τη σχέση.
 3. Ξεκολλήστε από συνήθειες που δεν σας βοηθούν και αντικαταστήστε τες με άλλες που σας είναι χρήσιμες. Ξεχωρίστε τις ουσιαστικές σας ανάγκες από επιφανειακές επιθυμίες, αντικαταστήστε τα προβλήματα σας με όσα σας παθιάζουν.
 4. Ξεχωρίστε το χρόνο εργασίας από το προσωπικό σας χρόνο επενδύοντας σε δημιουργικές ασχολίες στον ελεύθερο χρόνο σας, που έχετε διαλέξει προσεκτικά ώστε να καλύπτουν περιοχές του νού, της ψυχής και του σώματός σας που δε χρησιμοποιείτε πολύ.
 5. Δαμάστε την τεχνολογία ώστε να εξυπηρετεί τη ζωή σας και όχι να την υποδουλώνει. Βάλτε κανόνες χρήσης κινητού, υπολογιστή, τηλεορασης και τηρείστε τους. Σκεφθείτε τι θα κερδίσετε από την πραγματική, πρόσωπο με πρόσωπο ζωή που δε σας δίνει η καθιστική, απομονωμένη ζωή.
 6. Επιδιώξτε να κάνετε εξαιρετικά καλά τα πράγματα που σας παθιάζουν.
 7. Ξεπεράστε τους πιό βαθιούς φόβους σας και συναισθηματικά τραύματα που δυνατόν να σας κρατούν φυλακισμένους σε αυτοματοποιημένες αντιδράσεις σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Εφαρμόστε τακτικές βαθειάς χαλάρωσης και αναπαράστασης στη φαντασία σας για να αντιμετωπίσετε δύσκολες καταστάσεις της καθημερινής σας ζωής.
 8. Eκτιμήστε αυτά που αγαπάτε περισσότερο δηλ. επενδύστε στους ανθρώπους, στα μέρη και στα πράγματα που έχουν μεγάλη αξία για σας.
 9. Δοκιμάστε να είστε ευέλικτοι, δοκιμάστε το παιχνιδι και τις εκπλήξεις. H προσαρμοστικότητα στα απρόβλεπτα της ζωής και η ικανότητα δημιουργίας ευχάριστων εκπλήξεων θα σας κάνει πολύ ανθεκτικούς και δυνατούς.
 10. Συνεχίστε την προσωπική σας αναζήτηση για δεξιότητες ψυχικής, σωματικής και πνευματικής ευεξίας.

Νίκος Βουλγαρόπουλος

Mετά απο σοβαρό αυτοκινητιστικό ατύχημα έμεινε ανάπηρος σε ηλικία 23 ετών αλλά όχι με σταυρωμένα χέρια. Προσπάθησε να ενημερωθεί, να μάθει όσα περισσότερα μπορούσε για την κατάσταση του και πως θα μπορούσε να ξεπεράσει τις προκλήσεις που του έθετε η καθημερινότητά του. Τις γνώσεις που αποκτούσε άρχισε σύντομα να τις μοιράζεται με άλλους δημιουργώντας το Αναπηρία Τώρα! Το μεγαλύτερο περιοδικό αναπηρίας, την έκθεση ειδών & υπηρεσιών αποκατάστασης «Αυτονομία». Για τη συνολική του δράση έχει βραβευθεί από την Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία στο διαγωνισμό για τις Νησίδες Ποιότητας το 2009.

«..εκεί που αρχίζει η αναπηρία τελειώνει η διαχείριση κρίσεων…»

«…χρειαζόμαστε νοσοκομεία για φιλόδοξους ασθενείς…»

«…καμμία αρρώστεια, καμμία αναπηρία δεν μπορεί να σταματήσει το όνειρο…»

«…μετά το ατύχημα αυτό που με πίκρανε περισσότερο είναι ότι δεν θα μπορούσα να συνεχίσω τη καριέρα μου, μου κόστισε πολύ…»

«… τό όνειρό μου είναι η δημιουργία πρότυπου κέντρου ανεξάρτητης διαβίωσης που θα μπορούσε στη συνέχεια να επεκταθεί και σε σύγχρονο κέντρο αποκατάστασης…»

«…η αναπηρία δεν αφήνει περιθώρια να το σκεφθείς, πρέπει να την αντιμετωπίσεις από τη πρώτη στιγμή…»

«…δεν  υπάρχει manual αναπηρίας… γράφεται κάθε μέρα…»

«…οι άνθρωποι με αναπηρίες στην Ελλάδα, ιδιαίτερα άν δεν είναι ευκατάστατοι, πεθαίνουν…»

«….ζητώ από τους επαγγελματίες υγείας και το σύστημα υγείας στη χώρα μας να ξέρουν τη δουλειά τους και νατην κάνουν, όταν «χάλασε» το σώμα μου ήθελα ειδικούς να ξέρουν να το φτιάξουν…δυστυχώς η αποκατάσταση τραυματιών είναι ανύπαρκτη…»

«…δεν μπορούμε να περιμένουμε από άλλους να φτιάξουν όσα λείπουν, πρέπει εμείς να αναλάβουμε να φτιάξουμε την πατρίδα μας…»

 Δημήτρης Ρηγόπουλος

Ο Δημήτρης Ρηγόπουλος είναι δημοσιογράφος στη Καθημερινή για τα πολιτιστικά και τα θέματα της Αθήνας. Πέρυσι μετά τα γεγονότα της Μαρφίν, περπατώντας στο Αθηναϊκό χάος, σκέφθηκε ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει αυτή η κατάσταση με την εξαθλίωση του αστικού περιβάλλοντος. Μετά από μερικών μηνών συζητήσεις με ομάδα φίλων, δημιουργήθηκε η ομάδα των Αtenistas που κάνουν μικρές τοπικές παρεμβάσεις «εξυγίανσης» στο κέντρο της πόλης. Μας μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στην αρχή και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν. Δεν είναι οργάνωση, με καταστατικό και γραφεία αλλά μια ανοιχτή κοινότητα πολιτών.

«.. συνηθίζουμε να κατηγορούμε την Αθήνα σαν να είναι κάτι απρόσωπο, κάτι ξένο, σαν να μήν είμαστε εμείς που ζούμε σ’αυτή τη πόλη…»

«…δεν παίρνουμε χρήματα, αλλά μας προσφέρουν εταιρείες και ιδιώτες τα είδη που χρειαζόμαστε για τις δράσεις μας…»

«…δε δημοσιοποιούμε όλες μας τις δράσεις διότι υπάρχουν άτομα, ομάδες που έχουν διαφορετική άποψη….»

«…η κίνηση atenistas είναι παιδί της Ελληνικής κρίσης, δεν είναι κάτι νέο, απλά διαφορετικό, υπήρχε και πρίν αστικός ακτιβισμός αλλά εναντίον του κράτους…»

«…είμαστε αστικοί ακτιβιστές, θέλουμε το κράτος δίπλα μας, και οπότε ζητήσαμε βοήθεια την είχαμε…»

Κλήμης Πυρουνάκης

Θεολόγος, εκπαιδευτικός και τα τελευταία τρία χρόνια Διευθυντής του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας των φυλακών Ελαιώνα. Πιστεύει στο δυναμικό ρόλο της ομάδας στο σχολείο και προσπαθεί να μεγιστοποιεί τα μαθησιακά αποτελέσματα αλλά και την αποκάλυψη του εαυτού με την αξιοποίηση της συναισθηματικής νοημοσύνης, προϋπόθεση για την υπέρβαση αντιξοοτήτων. Είναι γιός του πολύ γνωστού ιερέα Γεωργίου Πυρουνάκη.

«..το σύστημα της φυλακής είναι πολύ διαφορετικό από φυλακή σε φυλακή, από το άν είναι ανδρική ή γυναικεία…»|

«..ο ψυχισμός των φυλάκων και ο ψυχισμός των φυλακισμένων είναι διαφορετικοί αλλά και αλληλοεπηρεάζονται, επιδρούν καταλυτικά ο ένας στον άλλον στο κλειστό περιβάλλον της φυλακής…»

«…το σχολείο φυλακής λειτουργεί διαφορετικά, ως κοινότητα…»

«…όταν συνωμοτούν πολλοί σε θετική κατεύθυνση οι αντιξοότητες ξεπερνιούνται…»

«…η στιγμή ανάκαμψης είναι όταν η φυλακισμένη νοιώσει ότι την κοιτάς στα μάτια, όταν δηλ. νοιώσει ότι είναι «άνθρωπος», ότι  επικοινωνείς μαζί της ως ίσος…»

«…το κοίταγμα και το άγγιγμα εξανθρωπίζουν, ηρεμούν..»

Στέλιος Ράμφος

Φιλόσοφος και συγγραφέας δοκιμίων, σπούδασε και δίδαξε φιλοσοφία στο Παρίσι. Μίλησε για την ανάγκη  αυτογνωσίας των ηγετών ώστε να μη παγιδευθούν  στα όριά τους.

«…ο ηγέτης βρίσκει μόνος το σκοπό των πραγμάτων και μπορεί να διαισθάνετα, μπορεί να δημιουργεί κοινούς σκοπούς που θα εμπνεύσουν άλλους…»

«…ομάδα χωρίς ταυτότητα, χωρίς κοινούς σκοπούς, χάνεται…»

«…το μυστικό του ηγέτη είναι πρώτα να νικά και μετά να πολεμά…άν το κάνει αντίθετα έχασε τη μάχη…»

«…ο ηγέτης δεν διοικεί μόνον, αφυπνίζει δυνάμεις που κοιμούνται, η αξία του έγκειται στο ότι διαβλέπει και αρπάζει τις ευκαιρίες, αρπάζει τον «καιρό», καταλαβαίνει τις κρίσεις και δημιουργεί ευκαιρίες…»

«…σε τί έγκειται η σημερινή κρίση? Είναι η κρίση του μερικού και δεν μπορεί να υπερέχει του γενικού….»

«…το πρόβλημα μας φανερώνεται ως δομική δυσκολία να καταλάβουμε τον άλλο με τον οποίο μοιραζόμαστε τον κόσμο αλλά και τον «άλλο» μέσα μας…»

«…το πρόβλημα είναι η κλειστή αυτάρκεια του υποκειμένου…»

«…ο άνθρωπος υπάρχει όταν βγεί από τον  εαυτό του πρός τον άλλο…»

«…να μάθουμε αντί να «είμαστε» για την οικογένεια, τη γειτονιά, την ομάδα, να είμαστε για τον άλλο…»

«…ο ηγέτης είναι η μαμμή του χρόνου, δεν εγκλωβίζεται  στο παρελθόν, στη  δική του αυτάρκεια…»

«…μια χώρα που έχει τόσα μνημεία ηρώων  σκέφτεται μόνον το παρελθόν…»

«…οι αρχές καθολικότητας είναι μορφές πρόβλεψης της πραγματικότητας..»

«…μαμμή του χρόνου σημαίνει αποσπώ πραγματικότητα από αδρανή πράγματα…»

«…είμαστε δεμένοι με το παρελθόν που όμως δεν τιμούμε -> νεκρή σχέση με παρελθόν επειδή θεωρούμε το μέλλον δεδομένο…»

«…πρέπει να υπάρξει κάθαρση γιατί δεν έχουμε συναίσθηση της συλλογικής ευθύνης…»

Advertisements
Comments
One Response to “Περί ηγεσίας σε καιρό κρίσης…-Αbout leadership in crisis times…”
 1. Ο/Η AAT λέει:

  Off the record: Καίτη, έγινα follower στο twitter αλλά δεν μπορώ να σου στείλω μήνυμα. Πρέπει να στείλεις εσύ.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

One Health of a Life

Bringing patient realities to medical & health research

Conference Blog

44th Annual Conference of the Society for Academic Primary Care • July 2015 • University of Oxford

EAPC Blog

The Blog of the European Association for Palliative Care

Minimally Disruptive Medicine

Effective care that fits!

Gray Connections

Perspectives on Lung Cancer, Brain Science, and Other Stuff

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Corporate Rebels United

Movement to unite corporate rebels worldwide to ensure that true change happens virally

STweM

Healthcare is getting better

Health Care Social Media

Monitoring The Pulse Of Health Care Social Media

CancerGeek

Challenging the Status Quo in Healthcare and Industry

Health and Social Care

Research and policy analysis in health and social care

hcldr

Healthcare Leadership Blog #hcldr

TechCrunch

Startup and Technology News

social for the people

Social media training and advice

@ZGJR Blog

My views and finds on Innovation & Futurism in Healthcare and Exponential Medicine

Αρέσει σε %d bloggers: