Αμεα & Νέες Τεχνολογίες – Disability & New Technologies


H πρόσκληση που έλαβα τη περασμένη Παρασκευή από  το Ινστιτούτο Επικοινωνίας για να συμμετάσχω στην Ημερίδα AMEA & Νέες Τεχνολογίες, που διοργανώνει με την υποστήριξη του  Ινστιτούτου Νεολαίας, ήταν τιμητική για μένα, αφού με καλούσαν να συντονίσω το πάνελ ομιλητών  «Τα Νέα Εργαλεία δίνουν Νέες Δυνατότητες  & Υποστήριξη στα Αμεα», αλλά κυρίως μια ευχάριστη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρόταση,  δεδομένου το συγκεκριμένο πάνελ συμπίπτει με τα ενδιαφέροντα μου για τις τεχνολογίες e-health, το health2.0 και τα social media in healthcare που υποστηρίζουν την ενδυνάμωση και την κοινωνική  ενσωμάτωση των ατόμων με αναπηρίες και των χρονίως πασχόντων.

Η Ημερίδα αυτή είναι μια ευκαιρία να ακουσθούν και  στη χώρα  μας όσα συμβαίνουν ήδη σε άλλες χώρες, που ασχολούνται σοβαρά με τη  χρήση των νέων τεχνολογιών για την κοινωνική ενσωμάτωση των χρονίως πασχόντων και των αναπήρων. Οι νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο με τις υπηρεσίες που προσφέρουν μπορούν  να βοηθήσουν με πολλούς τρόπους τα άτομα που  λόγω της κατάστασης της υγείας τους,  προσωρινής ή μόνιμης,  δεν έχουν ούτε είναι πολλές φορές σε θέση να διεκδικήσουν τις ίδιες δυνατότητες εκπαίδευσης, απασχόλησης, και κοινωνικής ένταξης με  άλλους πολίτες.

 Βέβαια τα στενά χρονικά όρια μιας ημερίδας επιτρέπουν μόνον την ευαισθητοποίηση για τις ανάγκες των ατόμων  με ειδικές ανάγκες και για τα διαθέσιμα εργαλεία ικανοποίησής τους. Επειδή όμως οι ανάγκες αυτές αφορούν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, που  αναμένεται να αυξηθούν  λόγω της αυξανόμενης γήρανσης του πληθυσμού και της επιβάρυνσης του με χρόνια νοσήματα, ο έγκαιρος σχεδιασμός πολιτικών κοινωνικής ενσωμάτωσης των ατόμων με ειδικές ανάγκες και των χρονίως πασχόντων καθίσταται περισσότερο από επείγον. 

Οι ΤΠΕ-Τεχνολογίες Πληροφόρησης και Επικοινωνία αποτελούν  σήμερα αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ζωής.  Χρησιμοποιούνται όλο και   περισσότερο, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στις σχέσεις των ανθρώπων, προκειμένου  οι χρήστες να αναζητήσουν πληροφορίες, να έρθουν σε επαφή με δημόσιες υπηρεσίες, να βρούν ευκαιρίες διασκέδασης, να επικοινωνήσουν με άλλα άτομα. 

Δυστυχώς δεν επωφελούνται όλοι οι πολίτες το ίδιο από τις ΤΠΕ. Ακόμη και σήμερα ένα  αδιευκρίνιστο ποσοστό 30-50% των Ευρωπαίων πολιτών επωφελείται ελάχιστα  ή και καθόλου από τα πλεονεκτήματα που παρέχουν οι ΤΠΕ.  Οι κύριοι λόγοι αφορούν την έλλειψη εξοπλισμού ή δικτύων, τη έλλειψη φηφιακού γραμματισμού, την περιορισμένη προσβασιμότητα σε φιλικές στο χρήστη τεχνολογίες, το κόστος, τα κίνητρα, καθώς και διάφορες πολιτισμικές καί άλλες αντιλήψεις.

Οι κοινωνικές ομάδες που  επωφελούνται λιγότερο από τις ΤΠΕ αλλά ταυτόχρονα και οι πλέον απειλούμενες από κοινωνικό αποκλεισμό ομάδες είναι οι ηλικιωμένοι, οι άνεργοι, οι χρονίως πάσχοντες, τα άτομα με αναπηρία,  οι ψυχικά πάσχοντες. 

Στη πρόσφατη 1η συνέλευση για την   Ψηφιακή Ατζέντα 2020 της Ε.Ε. το περασμένο μήνα στις Βρυξέλλες, η e-health, e-inclusion, digital literacy, employability, re-skilling,  οι πολιτικές προσβασιμότητας διαδικτύου και καλές πρακτικές που τις υποστηρίζουν αποτέλεσαν το αντικείμενο πολλών workshops, με ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Στη χώρα μας δεν υπάρχουν ακόμη παρόμοιες πολιτικές και  δράσεις, εξ άλλου δεν έχει ακόμη διαμορφωθεί ενιαία εθνική στρατηγική για την  Ψηφιακή  Ελλάδα 2020. Για να σχεδιασθούν παρόμοιες πολιτικές θα έπρεπε προηγούμενα να έχουν καταγραφεί οι  ανάγκες σε ΤΠΕ των ομάδων πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο από κοινωνικό αποκλεισμό (ηλικιωμένοι, ανάπηροι, χρονίως πάσχοντες, ψυχικά πάσχοντες) και  οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν  και να σχεδιασθούν πολιτικές που βήμα – βήμα θα προσφέρουν λύσεις. 

Οι πολιτικές e-inclusion κατέχουν σημαντική θέση στην Digital Agenda for Europe , πολιτική  που υιοθέτησε η Ε.Ε. τον Μάιο 2010. Στό Πυλώνα 6 (Βελτίωση του ψηφιακού αλφαβητισμού, δεξιοτήτων και ενσωμάτωσης) της Ψηφιακής Ατζέντας, η Ε.Επιτροπή προτείνει μια σειρά  μέτρων για τη προώθηση της υιοθέτησης ψηφιακών τεχνολογιών από δυνητικά μειονεκτούσες κοινωνικές ομάδες, η δε βελτίωση της προσβασιμότητας σε ΤΠΕ των ΑμεΑ είναι μια από τις πολιτικές της Ψηφιακής Ατζέντας. 

Η ανάγκη χρήσης των ΤΠΕ για την καλίτερη επικοινωνία μεταξύ επαγγελματιών υγείας και ασθενών, την ανταλλαγή πληροφοριών, την  καταγραφή ιατρικών δεδομένων, την ενημέρωση  των ασθενών  (συμπεριλαμβανομένων των χρονίως πασχόντων και  των ΑμεΑ) ήταν  επίσης μερικά  από τα θέματα που αναπτύχθηκαν και συζητήθηκαν στο διεθνές συνέδριο «Doctors2.0 & You” την περασμένη εβδομάδα στο Παρίσι. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσίαση του κου Lucien Engelen,  Director Radboud REshape & Innovation Center at Radboud University Nijmegen Medical Centre, που μίλησε για το πώς το μεγάλο αυτό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ολλανδίας αγκάλιασε το όραμά του για τη αναμόρφωση της υγείας με τη χρήση των ΤΠΕ και των κοινωνικών δικτύων. Ετσι στο νοσοκομείο αυτό μπορείς να κλείσεις ραντεβού από τον υπολογιστή σου, να συνομιλήσεις διαδικτυακά με το γιατρό σου, να μπείς σε κλειστή πλατφόρμα για online ιατρική επίσκεψη, να ανανεώσεις τη συνταγή σου, να πάρεις και να στείλεις αποτελέσματα εξετάσεων, να μιλήσεις με άλλους ασθενείς ή το προσωπικό του νοσοκομείου, κ.ά. Με δύο λόγια το νοσοκομείο και οι υπηρεσίες του ξανασχεδιάζονται από την αρχή με κύριο γνώμονα την συμμετοχή και εξυπηρέτηση του ασθενή, του χρονίως ή ψυχικά πάσχοντα, του ατόμου με ειδικές ανάγκες. 

Θα  έχουμε άραγε κάποτε στο τόπο μας παρόμοια νοσοκομεία και υπηρεσίες? Τι θα περιμένατε να προσφέρουν οι ΤΠΕ σε χρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρίες? Υπάρχει κάποια υπηρεσία η εφαρμογή που θα διευκόλυνε ή θα βελτίωνε την ποιότητα  της ζωής σας και δεν υπάρχει? Περιμένω να μας πείτε, ίσως αυτή η εφαρμογή να ήδη  κάπου…….

Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

One Health of a Life

Bringing patient realities to medical & health research

Conference Blog

44th Annual Conference of the Society for Academic Primary Care • July 2015 • University of Oxford

EAPC Blog

The Blog of the European Association for Palliative Care

Minimally Disruptive Medicine

Effective care that fits!

Gray Connections

Perspectives on Lung Cancer, Brain Science, and Other Stuff

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Corporate Rebels United

Movement to unite corporate rebels worldwide to ensure that true change happens virally

STweM

Healthcare is getting better

Health Care Social Media

Monitoring The Pulse Of Health Care Social Media

CancerGeek

Challenging the Status Quo in Healthcare and Industry

Health and Social Care

Research and policy analysis in health and social care

hcldr

Healthcare Leadership Blog #hcldr

TechCrunch

Startup and Technology News

social for the people

Social media training and advice

@ZGJR Blog

My views and finds on Innovation & Futurism in Healthcare and Exponential Medicine

Αρέσει σε %d bloggers: