Ενας χρόνος #opnHealth… One year of #opnHealth


Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από τότε που μαζί με τον Νίκο Παπαχρήστου (@ehealthgr) και άλλους καλούς φίλους,  ξεκινήσαμε τo #opnHealth, δηλ.την ανοιχτή συζήτηση για την υγεία, τη παροχή υπηρεσιών υγείας, την e-health, τη Δημόσια Υγεία, τα social media στην υγεία,  τα οικονομικά και τις πολιτικές υγείας.

Το ενδιαφέρον μας αυτό είχε διαφορετικό ξεκίνημα για τον καθένα μας, ο Νίκος είναι τεχνόλογος ιατρικών εργαστηρίων και εργαζόμενος στο χώρο της υγείας, όσο για μένα προέρχομαι από επαγγελματικό χώρο εκτός υγείας αλλά συμβαίνει να έχω διπλή εμπειρία καρκίνου, και έχω χρησιμοποιήσει σε αρκετή έκταση τις δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, και οι δύο όμως «βλέπουμε» τη παροχή υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας με «άλλο» μάτι….θα έλεγα με περιέργεια ανατόμου…Oι άλλοι φίλοι είχαν είτε επαγγελματικό ή προσωπικό ενδιαφέρον για τα θέματα υπηρεσιών υγείας αλλά όλοι ήθελαν να ανοίξει η συζήτηση πέρα από το στενό επαγγελματικό τους ορίζοντα..

Το #οpnHealth στο twitter ξεκίνησε ώς δεκαπενθήμερο tweetchat, όμως δε συνεχίσθηκε έτσι, διότι διαπιστώσαμε στη συνέχεια ότι η εμπειρία στη χρήση του twitter και ειδικότερα του tweetchat είναι ακόμη περιορισμένη στη χώρα μας και στο χώρο της υγείας ακόμη περισσότερο… Γι’ αυτό επιλέξαμε να αφήσουμε το #οpnHealth ως μια ανοιχτή συζήτηση στο twitter, δημιουργήσαμε τη σελίδα #opnHealth στο Facebook  για όσους θέλουν να γράψουν κάτι περισσότερο ή δεν έχουν λογαριασμό στο twitter, πιστεύοντας ότι η  ανταπόκριση θα  ήταν μεγαλύτερη, άν απλά  δίναμε σε όλους τα ερεθίσματα για συζήτηση και  συμμετοχή.

Το #opnHealth δεν είναι η μόνη συζήτηση στα social media για την υγεία, είναι μέρος μιας μεγαλύτερης Eυρωπαϊκής συζήτησης της #hcsmeu δηλ. social media in healthcare in Europe, που είναι ένα εβδομαδιαίο tweetchat για θέματα υγείας. Το #hcsmeu έχει ήδη δημιουργήσει «παραρτήματα» σε πολλές χώρες (Η.Β., Ισπανία,Γαλλία, Γερμανία, Καναδάς, κ.ά. ) και το #opnhealth είναι η Ελληνική συζήτηση. Υπάρχει δε και ευρύτερο παγκόσμιο δίκτυο #hcsmglobal = social media in healthcare global στο οποίο συμμετέχει το #hcsmeu και τα παραρτήματά του, το #hcsm που είναι η Αμερικανική έκδοση και άλλες από Ασία και Αυστραλία. Με το τρόπο αυτό θέματα βιοηθικής, επικοινωνίας, οικονομικών και πολιτικών υγείας, #e-health, #mhealth που η φύση τους είναι παγκόσμια, συζητούνται σε διεθνές επίπεδο και μεταφέρονται με διάφορα κανάλια σε εθνικό επίπεδο.

To σημαντικότερο είναι ότι οι συζητήσεις αυτές μου έδωσαν κατ’ αρχή την ευκαιρία να έρθω σε επαφή με άτομα που σχεδιάζουν την ιατρική του σήμερα και του μέλλοντος, να μάθω από πολλούς, να ανταλλάξω απόψεις με σπουδαίους ενεργούς ασθενείς  (όπως @epatientDave, @Regina Holliday @RAwarrior @Geo_Papz @Moloch82, @jangeissler, @coen66,  κ.ά.)  με ένα δείγμα γιατρών πολύ διαφορετικό από αυτό γνωρίζουμε, γιατρών που συνεργάζονται πραγματικά με τους ασθενείς (π.χ. @hjluks, @vmontori, @christianassad, @dannysands,  @atulgawande, @kateclay, @daniel_kraft, κ.ά.) ακαδημαϊκούς που κατεβαίνουν από την έδρα όπως ο @glynelwyn @lisagualtieri, μανατζερς υγείας που πιστεύουν ότι η ιατρική είναι μια επιστήμη και τέχνη που ασκείται ΜΑΖΙ με τον ασθενή όπως ο @zorg20, @leeaase συμβούλους επικοινωνίας για θέματα υγείας που πρεσβεύουν ότι η ιατρική είναι «κοινωνική» ‘οπως ο @healthisocial, @health20paris, @whydotpharma, @andrewspong, δίκτυα όπως το www.acor.org, www.e-patients.net, μελετητές όπως η @susannahfox και πολλοί παρά πολλοί άλλοι  (μπορείτε να δείτε τις λίστες μου στο twitter),   που αυτή τη στιγμή δε έχω πρόχειρο το twitterhandle τους, που όλοι πασχίζουν για μια πιό ανθρώπινη ιατρική, για τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου, σε ιατρική που θεραπεύει τον άνθρωπο και όχι την ασθένεια.

Το #οpnHealth συμπλήρωσε στις 7 Ιουλίου ένα χρόνο στο twitter, στο facebook  και στο paper.li  και μπορεί να μήν απέκτησε χιλιάδες “followers”, έχει όμως πολλούς πιστούς και σημαντικούς στο τομέα τους φίλους.  Οι 500+ «φίλοι» του #opnHealth, μερικούς από τους οποίους μπορείτε να γνωρίσετε μέσα από την ιστοσελίδα Τhe Healthcare Hashtags Project , είναι γιατροί, νοσηλευτές, διοικητές νοσοκομείων, στελέχη του Υπ. Υγείας, ασθενείς, πολίτες, στελέχη πληροφορικής, σύμβουλοι επικοινωνίας,  κ.ά. Ολοι με τις γνώσεις και την εμπειρία τους βοηθούν ώστε ο διάλογος για θέματα που αφορούν την υγεία να μή γίνεται σε κλειστούς κύκλους, αλλά να ανοίξει και να διαδοθεί μεταξύ όλων των «εταίρων στην υγεία»*.  

Αλλά στο χρόνο που πέρασε, συνέβησαν σημαντικές εξελίξεις που πιστεύουμε ότι ενδεχόμενα θα επηρεάσουν θετικά τον αριθμό των φιλων του #opnhealth, αφού σύμφωνα με το Παρατηρητήριο της Κοινωνίας της Πληροφορίας, αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των χρηστών ιντερνέτ και των ευρυζωνικών συνδέσεων, αυξήθηκε η συμμετοχή των χρηστών ιντερνέτ στα social media,  αλλά ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει για το #opnhealth η αύξηση του ενδιαφέροντος των Ελλήνων χρηστών για ενημέρωση για θέματα υγείας  πού είχε  την μεγαλύτερη αύξηση (από 27% σε 50%) το 2010 μεταξύ των δραστηριοτήτων των χρηστών ιντερνέτ.

Ισως να αναρωτηθεί κάποιος γιατί το #opnHealth δεν έχει στη χώρα μας την επιτυχία που έχουν παρόμοιες συζητήσεις. Οι λόγοι που τα  tweetchats δεν είναι πολύ δημοφιλή στη χώρα μας είναι πολλοί. Πέραν από  τη προσβασιμότητα στο διαδίκτυο, τη γνώση  του  χειρισμού εφαρμογών, η δυσκολία που παρουσιάζει το twitter, στο οποίο μπορείς να γράψεις μια  φράση μόνον με 140 χαρακτήρες, είναι ανασταλτικός παράγων, αλλά και  η ταχύτητα με την οποία οι συμμετέχοντες παρακολουθούν και συμμετέχουν στη συζήτηση, αποθαρρύνει όσους δεν έχουν εμπειρία, καθώς και το ότι διεξάγεται στη γλώσσα μας και όχι στα Αγγλικά γεγονός που αποκλείει τη διεθνήσυμμετοχή και η συμφωνία για την ημερομηνία και ώρα του tweetchat. Βέβαια, τώρα πλέον υπάρχουν μικρο-εφαρμογές που  επιτρέπουν να γράψεις μεγαλύτερο κείμενο, άλλες που συμπτύσσουν το κείμενο που έχεις γράψει, όσο για το χρόνο αυτό έχει σχέση με το πόσο ενδιαφέρουσα βρίσκουν οι συμμετέχοντες τη συζήτηση, αλλά και τη σημασία που αποδίδουν στη συμμετοχή τους στη διαδικτυακή συζήτηση, κ.ά.

Οσο για τα σχέδια για τη νέα περίοδο που αρχίζει περιλαμβάνουν

– την επανάληψη του tweetchat σε μηνιαία βάση

– την προσέλκυση νέων συμμετεχόντων

– την περίληψη κάθε tweetchat  και τη δημιουργία αρχείου

Αυτά είναι τα βασικά, υπάρχουν και άλλα σχέδια αλλά χρειάζονται περισσότερα άτομα  για να γίνουν πραγματικότητα….. Οσοι θα ήθελαν να βοηθήσουν είναι ευπρόσδεκτοι..

Χρόνια Πολλά #opnhealth και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους το διαβάζουν, συμμετέχουν, σχολιάζουν, διαδίδουν και στηρίζουν το πρώτο Ελληνικό tweetchat για θέματα υγείας! Τέλος, το μεγαλύτερο ευχαριστώ είναι για τον Νίκο Παπαχρήστου που μου έδωσε την ώθηση να αρχίσω να μιλώ δημόσια στα social media για την υγεία και υπήρξε πολλές φορές η έμπνευση για πόστς! Εύχομαι να ξαναρχίσει σύντομα να γράφει στο εξαιρετικό blog του http://blog.e-healthgr.com/

*με τον όρο «εταίροι στην υγεία» αντί του συνήθους «εμπλεκόμενοι» τονίζουμε την ισότιμη συμμετοχή όλων, κυρίως των ασθενών, στην λήψη αποφάσεων για τις πολιτικές και τα οικονομικά της υγείας και στη λήψη ιατρικών αποφάσεων που τους αφορούν. Τα ανωτέρω αποφασίστηκαν μεταξύ άλλων στην συνάντηση της EPPOSI της 17 Νοεμβρίου 2010 για την αξιολόγηση της ιατρικής τεχνολογίας.

Comments
6 Σχόλια to “Ενας χρόνος #opnHealth… One year of #opnHealth”
Trackbacks
Check out what others are saying...


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

One Health of a Life

Bringing patient realities to medical & health research

Conference Blog

44th Annual Conference of the Society for Academic Primary Care • July 2015 • University of Oxford

EAPC Blog

The Blog of the European Association for Palliative Care

Minimally Disruptive Medicine

Effective care that fits!

Gray Connections

Perspectives on Lung Cancer, Brain Science, and Other Stuff

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Patients Included

charter archive

Health Care Social Media

Monitoring The Pulse Of Health Care Social Media

CancerGeek

Challenging the Status Quo in Healthcare and Industry

Health and Social Care

Research and policy analysis in health and social care

hcldr

Healthcare Leadership Blog #hcldr

TechCrunch

Startup and Technology News

Comms Creatives: training for PR and marketing professionals

Think like a creative, plan like a strategist

@ZGJR Blog

My views and finds on Innovation & Futurism in Healthcare and Exponential Medicine

joe rojas-burke

science writer

Αρέσει σε %d bloggers: