To Mέλλον της Υγείας στην Ευρώπη:Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ των εμπλεκομένων-Τhe Future of Healthcare in Europe:Closing the stakeholders gap


Πρίν από μερικές εβδομάδες πήρα ένα μήνυμα από την Dr. Alex Wyke, Βusiness Director του ανεξάρτητου οργανισμού Engage Health, που μου έκανε τη τιμή να με προσκαλέσει να παρουσιάσω τις απόψεις μου, στην Ημερίδα για το Μέλλον των Υπηρεσιών Υγείας στην Ευρώπηως άτομο με εμπειρία μιας σοβαρής ασθενείας όπως ο καρκίνος του μαστού, για τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της υγείας, που υπαγορεύθηκαν από την επιδεινούμενη οικονομική κρίση και το Μνημόνιο.

O  ανεξάρτητος οργανισμός   Engage Health,  ιδρύθηκε  πρόσφατα και στοχεύει στη διευκόλυνση των επαφών μεταξύ πολλών εμπλεκομένων και οργανώσεων που ενδιαφέρονται να βελτιώσουν τις υπηρεσίες υγείας στην Ευρώπη. Ο οργανισμός Εngage Health πιστεύει ότι οι περισσότερες προκλήσεις στην υγεία απαιτούν προσέγγιση που εξασφαλίζει τη συνεργασία των εμπλεκομένων και ότι μπορούν να  διαδραματίσουν ένα εποικοδομητικό ρόλο προσφέροντας πλατφόρμες συζήτησης, συναίνεσης, και προγραμματισμού δράσεων – πάντα γύρω από προτεραιότητες που έχουν καθορισθεί από τους ασθενείς ώς οι πλέον σημαντικές.

 Γνώρισα την Alex Wyke to 2006 στην ετήσια Ημερίδα για τα Δικαιώματα των Ευρωπαίων Ασθενών στο Στρασβούργο, και στη συνέχεια έχουμε διατηρήσει επαφή και ανταλλάσουμε συχνά απόψεις για διάφορα θέματα πολιτικών υγείας. H Alex είναι μια μεσογειακού ταμπεραμέντου γυναίκα, ζεστή προσωπικότητα, δραστήρια, αεικίνητη, τουλάχιστον αυτή την εντύπωση μου άφησε στη σύντομη συνάντησή μας.  Ηθελα να τη γνωρίσω και να της μιλήσω γιατι μου είχε κάνει εντύπωση η δουλειά  της για τις οργανώσεις ασθενών το προηγούμενο διάστημα..

Είχα διαβάσει πολλές από τις μελέτες που εκδίδει το γραφείο μελετών και εκδόσεων Patient View που έχει ιδρύσει και διευθύνει η DrAlex Wyke από το 2000, και ιδιαίτερα εκείνη για τα δικαιώματα των ασθενών στην Ευρώπη.  Hμουν όμως και συνδρομήτρια στο newsletter Health and Social Campaigners’ Network International (HSCNetwork Internationalπου καλύπτει τις δραστηριότητες των οργανώσεων ασθενών ανά τον κόσμο, τις εξελίξεις και τις τάσεις στο τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας. Το γραφείο συμβούλων Patient View είναι ένα ανεξάρτητο, διεθνές γραφείο ερευνών και εκδόσεων που συνεργάζεται στενά σε παγκόσμιο επίπεδο με οργανώσεις ασθενών και οργανώσεις συνηγορίας για θέματα υγείας, αναλύει τάσεις, διεξάγει έρευνες και συντάσσει μελέτες, οιπερισσότερες των οποίων διατίθενται δωρεάν στο διαδίκτυο. Με την δωρεάν διάθεση των μελετών επωφελούνται οι ασθενείς, οι πολίτες και οι οργανώσεις ασθενών, αλλά και όλοι οι εμπλεκόμενοι με τον τομέα υγείας.

Αποδέχθηκα τη τιμή και τη πρόκληση να μιλήσω για το τι σημαίνει για τον Ελληνα πολίτη και τον ασθενή, η σημερινή, καθημερινά μεταβαλλόμενη όχι βέβαια πρός το καλίτερο  πραγματικότητα του ΕΣΥ. Το εθνικό δημόσιο σύστημα υγείας παρά το όραμα των δημιουργών του, είχε τις δύο τελευταίες δεκαετίες υποστεί πολλές στρεβλώσεις και πράγματι απείχε από του να είναι ένα δημόσιο και λειτουργικό σύστημα υγείας…..

Οι μέθοδοι όμως αντιμετώπισης των υπαρκτών στρεβλώσεων τα δύο τελευταία χρόνια ήταν της μεθόδου πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι, αλλά όχι βέβαια εκείνο που φωνάζει περισσότερο…

Το σημαντικό που φέρνει η Ημερίδα Engage 2011-The Future of Healthcare in Europe-Closing the stakeholders gap είναι ότι έχουν κληθεί να παρευρεθούν, να μιλήσουν και να κάνουν παρεμβάσεις, εκπρόσωποι όλων των φορέων υγείας, όπως οι ασθενείς, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, η φαρμακοβιομηχανία, γενικά η βιομηχανία και η τεχνολογία υγείας, οι διαμορφωτές πολιτικών υγείας, ακαδημαϊκοί, οι διευθυντές οργανισμών παροχής υπηρεσιών υγείας, τα μέσα ενημέρωσης για την υγεία και τη παροχή υπηρεσιών υγείας,  κ.ά.

Είναι επείγον και απαραίτητο όλοι οι εμπλεκόμενοι, «οι εταίροι στον τομέα της υγείας», όπως αποφασίστηκε να ονομάζονται στο εξής, το Νοέμβριο του 2010 στη συνάντηση Health Tecnology Assessment του EPPOSI στις Βρυξέλλες, να καθίσουν μαζί για να συζητήσουν τον τρόπο που ο κοινωνικός χαρακτήρας των Ευρωπαϊκών συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες αυξανόμενης οικονομικής κρίσης.

Οι σημερινές οικονομικές ειδήσεις  εντείνουν την ανησυχία και δείχνουν το εξαιρετικά επείγον  του θέματος….

Πώς μπορούν οι Έλληνες ασθενείς να αντιδράσουν στις ταχέως επιδεινούμενες συνθήκες του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης;

Πώς μπορούν οι  Έλληνες πολίτες να ζήσουν με την επίσημη ανεργία στο 17% τώρα, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και παροχές υγείας που συνεχώς μειώνονται; Ανεργία που δεν αγγίζει μόνον το ανειδίκευτο ή χαμηλής ειδίκευσης εργατικό δυναμικό, αλλά και τους νέους της ηλικιακής ομάδας 30-45+, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, ​​με μεγάλη εργασιακή εμπειρία;

Περιμένω με ανυπομονησία να βρεθώ στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, στην Ημερίδα Engage2011 για Το Μέλλον Της Υγείας στην Ευρώπη, για να μιλήσουμε για το τι συμβαίνει στον τομέα της υγείας σήμερα στην Ελλάδα, όπου οι περικοπές στον προϋπολογισμό υγείας ίσως να ξεπερνούν ή να ξεπεράσουν πολύ σύντομα, με τον νέο προϋπολογισμό, το 40%, αλλά και στην Ιρλανδία και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσουμε μεταξύ μας και να ακούσουμε τα προβλήματα στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. αλλά και σε κάθε τομέα της παροχής υπηρεσιών υγείας, να μάθουμε και αναπτύξουμε κοινές δράσεις για το τι μπορούμε να κάνουμε στις χώρες μας και στην Ευρώπη για τη διάσωση του κοινωνικού χαρακτήρα της υγείας.

Advertisements
Comments
One Response to “To Mέλλον της Υγείας στην Ευρώπη:Γεφυρώνοντας το χάσμα μεταξύ των εμπλεκομένων-Τhe Future of Healthcare in Europe:Closing the stakeholders gap”
Trackbacks
Check out what others are saying...
  1. […] that there is currently a lot of discussion in Europe and elsewhere about the cost of healthcare, as I already mentioned, a few days ago. On Dec. 15-17, there is the congress of the National School of Public Health in […]

    Μου αρέσει!Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

One Health of a Life

Bringing patient realities to medical & health research

Conference Blog

44th Annual Conference of the Society for Academic Primary Care • July 2015 • University of Oxford

EAPC Blog

The Blog of the European Association for Palliative Care

Minimally Disruptive Medicine

Effective care that fits!

Gray Connections

Perspectives on Lung Cancer, Brain Science, and Other Stuff

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Corporate Rebels United

Movement to unite corporate rebels worldwide to ensure that true change happens virally

STweM

Healthcare is getting better

Health Care Social Media

Monitoring The Pulse Of Health Care Social Media

CancerGeek

Challenging the Status Quo in Healthcare and Industry

Health and Social Care

Research and policy analysis in health and social care

hcldr

Healthcare Leadership Blog #hcldr

TechCrunch

Startup and Technology News

social for the people

Social media training and advice

@ZGJR Blog

My views and finds on Innovation & Futurism in Healthcare and Exponential Medicine

Αρέσει σε %d bloggers: