1st International Conference Medical Education Informatics-1o Διεθνές Συνέδριο Πληροφορικής στην Ιατρική Εκπαίδευση


Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει στο τέλος της εβδομάδας, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ένα πολύ σημαντικό συνέδριο που αφορά δύο γνωστικά πεδία: την ιατρική εκπαίδευση και την πληροφορική, που τώρα πλέον έχουν ενσωματωθεί σε ένα νέο: την πληροφορική στην ιατρική εκπαίδευση (medical education informatics), το 1st International Conference Medical Education Informatics.

 Τι ακριβώς όμως κρύβεται πίσω από τον όρο medical education informatics? Αναπόφευκτα, με την εισαγωγή της τεχνολογίας στην ιατρική με πολλά εξελιγμένα διαλειτουργούντα συστήματα όπως η αξονική και η μαγνητική τομογραφία, & άλλα συστήματα ιατρικής απεικόνισης, συστήματα μετρήσεων, συστήματα διαχείρισης όπως το ηλεκτρονικό αρχείο ασθενούς, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, κ.ά. δημιουργούν απαίτηση για εξειδικευμένες γνώσεις ιατρικής πληροφορικής από τους επαγγελματίες υγείας.  H κατάρτιση των γιατρών στην ιατρική πληροφορική, δηλ. στο γνωστικό πεδίο που ασχολείται με  την απόκτηση, αποθήκευση, χρήση, αναδιανομή των ιατρικών πληροφοριών δηλ. την εφαρμογή της τεχνολογίας της πληροφορίας θεωρείται σήμερα απολύτως αναγκαία για την άσκηση του επαγγέλματός τους. Πρόκειται για ένα ευρύ, διεπιστημονικό πεδίο, το οποίο καλύπτει ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία, πρόσβαση σε γνωσιακές βάσεις πληροφόρησης, ψηφιακές βιβλιοθήκες, συστήματα ψηφιακής απεικόνισης, τηλεϊατρική, υποστήριξη λήψης αποφάσεων στη κλινική πρακτική, και πολλά άλλα. 

 Επειδή πρόκειται για ένα νέο τομέα τα όρια της  ιατρικής πληροφορικής είναι ασαφή. Υπάρχουν ήδη προγράμματα σπουδών ιατρικής πληροφορικής αλλά και ενσωμάτωση σχετικών μαθημάτων σε σπουδές ιατρικής. Από τα πιο γνωστά προγράμματα εκπαίδευσης στην ιατρική πληροφορική είναι τα προγράμματα που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Stanford και η ΝLM-National Libraries of Medicine των ΗΠΑ.

Το 1o Διεθνές Συνέδριο Πληροφορικής στην Ιατρική Εκπαίδευση στη χώρα μας διοργανώνεται με την υποστήριξη του ερευνητικού έργου με τίτλο Multi-type Content Repurposing and Sharing in Medical Education (mEducator) που συντονίζεται απο τον Καθ. κο Παναγιώτη Μπαμίδη. Το mEducator έχει ώς αντικείμενο την εφαρμογή και την κριτική αξιολόγηση των υπαρχόντων προτύπων στο τομέα του e-learning ώστε να διευκολυνθεί η αναζήτηση, καταχώρηση, χρήση και αναδιανομή αξιόπιστου περιεχομένου ιατρικής εκπαίδευσης στα Ευρωπαϊκά ιδρύματα ανωτάτης εκπαίδευσης.

Το διήμερο Διεθνές Συνέδριο «Medical Education Informatics 2012» θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, την Παρασκευή 6 και Σάββατο 7 Απριλίου 2012, στο Κτίριο ΚΕΔΕΑ εντός της Πανεπιστημιούπολης της Θεσσαλονίκης. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν διακεκριμένοι επιστήμονες από την Ευρώπη και την Αμερική. Οι διοργανωτές με ετίμησαν καλώντας με να μιλήσω για τη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους γιατρούς και τους ασθενείς. Η παρουσίαση μου είναι ενταγμένη στην ενότητα Τhe Health Portals & Communities of Practice. Στο ίδιο πάνελ θα συμμετέχουν και δύο ομιλητές που γνωρίζω, ο Μiguel Cabrer και ο Νίκος Παπαχρήστου.

Ο  Μiguel Cabrer, CEO and Founder of Medical Exchange MEDTING, τον οποίο γνώρισα πέρυσι στο Διεθνές συνέδριο http://www.doctors20.com για τη χρήση του διαδικτύου και των social media από τους γιατρούς και τους ασθενείς, στο οποίο είμαστε ομιλητές, θα παρουσιάσει το πόρταλ MEDTING.  Το  Μedting είναι η διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει στους γιατρούς να μοιραστούν ιατρικές απεικονίσεις και βίντεο και να δημιουργήσουν διαδικτυακά κλινικά περιστατικά αλλά και να δημιουργήσουν ιατρικό κοινωνικό δίκτυο συνεργασίας για ιατρικά περιστατικά, ανταλλαγή γνώσεων και να αναζητήσουν δεύτερη γνώμη.

Ο Νίκος Παπαχρήστου, με τον οποίο μοιραζόμαστε τον  προβληματισμό για τα συμβαίνοντα στην υγεία και αρχίσαμε τη πρώτη διαδικτυακή συζήτηση για την υγεία #opnhealth στο twitter  και το Facebook, θα παρουσιάσει τη δουλειά που κάνει αθόρυβα στο τομέα του,τα Βιοϊατρικά Εργαστήρια, εδώ και μερικά χρόνια, στον ιστότοπο http://www.bmlabs-mag.gr/.

Aξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των σημαντικών ομιλητών του συνεδρίου είναι ο Guenther Eysenbach,  Senior Scientist at the Centre for Global eHealth Innovation at the University Health Network (TorontoCanada), and Associate Professor in the Department of Health Policy, Management and Evaluation at the University of Toronto. O Guenther Eysenbach, με τον οποίο έχουμε γνωριστεί διαδικτυακά, μέσω του JMIR-Journal of Medical Internet Research, του οποίου είναι συνιδρυτής και αρχισυντάκτης,  και του διεθνούς συνεδρίου Μedicine2.0, που διοργανώνει θα παρουσιάσει το θέμα «The use of social media to disseminate and filter new research findings».

Μπορείτε να δείτε το προφίλ των σημαντικών ομιλητών (keynote speakers) και το θέμα που θα παρουσιάσουν. Μερικά από τα θέματα του διήμερου συνεδρίου που με ενδιαφερουν ιδιαίτερα είναι τα εξής:

Σχετικά:

http://blog.e-healthgr.com/mei2012/

The Impact of E-Learning in Medical Education – Jorge G. Ruiz, MD, Michael J. Mintzer, MD, and Rosanne M. Leipzig, MD, PhD

Comments
One Response to “1st International Conference Medical Education Informatics-1o Διεθνές Συνέδριο Πληροφορικής στην Ιατρική Εκπαίδευση”
Trackbacks
Check out what others are saying...


Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

One Health of a Life

Bringing patient realities to medical & health research

Conference Blog

44th Annual Conference of the Society for Academic Primary Care • July 2015 • University of Oxford

EAPC Blog

The blog of the European Association for Palliative Care

Minimally Disruptive Medicine

Effective care that fits!

Gray Connections

Perspectives on Lung Cancer, Research Advocacy, and Other Stuff

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Patients Included

charter archive

Health Care Social Media

Monitoring The Pulse Of Health Care Social Media

CancerGeek

Challenging the Status Quo in Healthcare and Industry

hcldr

Healthcare Leadership Blog #hcldr

TechCrunch

Startup and Technology News

@ZGJR Blog

My views and finds on Innovation & Futurism in Healthcare and Exponential Medicine

joe rojas-burke

science writer

Αρέσει σε %d bloggers: