Ημέρα Μαχητών του Καρκίνου: ένα νέο κίνημα ξεκινά…-Cancer Survivors Day: a new movement starts..


Ο Derek Sivers πολύ σωστά περιγράφει στην παρουσίαση του στο ΤΕD “Πώς να αρχίσετε ένα κίνημα»* ότι

 «ο πρώτος οπαδός είναι από μόνη της  μια υποτιμημένη μορφή ηγεσίας …ο πρώτος οπαδός είναι αυτός που μεταμορφώνει ένα μοναχικό τρελλό σε αρχηγό».

To 2009 πρότεινα στο Δ.Σ. της οργάνωσης Αγκαλιάζω, ως υπεύθυνη και συνιδρύτρια του Προγράμματος Συνηγορίας & Διεκδίκησης Δικαιωμάτων των Ασθενών με Καρκίνο,  να γιορτάσουμε με ένα απλό κάλεσμα σε πικ-νίκ τα μέλη και τους φίλους, γιατρούς  και υποστηρικτές της οργάνωσης για να γιορτάσουμε μαζί την Ημέρα των Επιζώντων Καρκίνου, όπως είναι ο τίτλος της επετειακής αυτής ημέρας στα Αγγλικά, αλλά που προτιμώ να τον μεταφέρουμε στα Ελληνικά ως «Ημέρα Μαχητών του Καρκίνου».

H συγκυρία όμως δεν ήταν ευνοϊκή, η ιδέα μιας γιορτής για τους μαχητές του καρκίνου ήταν πολύ νέα για την Ελληνική πραγματικότητα, δεν υπήρχε πολύς χρόνος για να γίνει κατανοητή και χάθηκε στη συζήτηση για το ποιοι θεωρούνται επιζώντες ..  Τελικά η συμμετοχή της οργάνωσης στον εορτασμό αυτό περιορίστηκε σ ‘ ένα άρθρο μου στο περιοδικό της.

Όμως, όπως γράφω σε σχετικό μου άρθρο πέρυσι, ο Παναγιώτης Μιχαήλ, ιδρυτής και πρόεδρος της οργάνωσης Μείνε Δυνατός, έγινε ο πρώτος οπαδός, αγκάλιασε την ιδέα και πέρυσι έγινε η πρώτη δημόσια γιορτή για την Ημέρα των Μαχητών του Καρκίνου που έχει και το δικό της τραγούδι, όπως θα ακούσετε στο βίντεο!

Φέτος,  η Ημέρα των Μαχητών του Καρκίνου, βρήκε νέους  οπαδούς:  το Μανώλη Φιλιππίδη και τη σύζυγό  Αγγελική Διβριώτη – Φιλιππίδου, συνιδρυτές της οργάνωσης Παλμός στη όμορφη Κέρκυρα! O Μανώλης και η Αγγελική καλούν τους Κερκυραίους μαχητές, τους φίλους και τους συγγενείς τους να συνεορτάσουν στη γιορτή που θα γίνει  τη Κυριακή στις 12 το μεσημέρι, στο κτήμα και το Σπίτι Φιλοξενίας Καρκινοπαθών που βρίσκεται στην περιοχή του Σγόμπου.

Ο Παναγιώτης και  το Μείνε Δυνατός  φέτος συμμετέχει μαζί με τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα και  το ίδρυμα Global Kiter Foundation (GKF) σε μια πολύ διαφορετική, αλλά με σπουδαίο συμβολισμό εκδήλωση: «1ο Διάπλου Αλληλεγγύης Ευβοϊκού”. 

 «..αθλητές αετοσανίδας, ιστιοσανίδας, καγιάκ και ιστιοπλόοι διασχίζουν την συμβολική αυτή ημέρα, για 28.000.000 επιζώντες του καρκίνου σ’ όλο τον κόσμο, τον Ευβοϊκό, στέλνοντας  ένα μήνυμα ενδυνάμωσης σε όσους νοσούν από καρκίνο, ενώ παράλληλα υποστηρίζουν 3 ΜΚΟ. Το Μείνε Δυνατός, Γιατροί Χωρίς Σύνορα και Global Kiter Foundation (GKF)”.

Η εκδήλωση όμως δεν θα πραγματοποιηθεί αύριο γιατί ο καιρός λόγω νηνεμίας δε βοηθά!! Θα γίνει όμως σε άλλη ημερομηνία. Για τα νέα της εκδήλωσης εδώ στο Surfers 4 Life.

Υπάρχουν άραγε άλλοι οπαδοί της Ημέρας Μαχητών κατά του Καρκίνου στη χώρα μας; Δεν είναι απαραίτητο να έχετε μια οργάνωση, ή διαδικτυακή κοινότητα, για να αναφέρετε εδώ στα σχόλια το πως θα γιορτάσετε την Ημέρα των Μαχητών!

Οσο για μένα, η συμμετοχή μου έγκειται στο να υπενθυμίζω τον εορτασμό σε όλους ασθενείς, φίλους και συγγενείς, γιατρούς και νοσηλευτές, ώστε μια μέρα το χρόνο να βρισκόμαστε εκτός νοσοκομείου ή ιατρείου και να χαιρόμαστε που είμαστε μαζί, που παλέψαμε μαζί. Αυτή η γιορτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα που οι ασθενείς με καρκίνο δοκιμάζονται ιδιαίτερα μη έχοντας πρόσβαση στα απαραίτητα τη θεραπεία τους φάρμακα, αναγκαζόμενοι ή να την καθυστερήσουν ή ακόμη και να τη διακόψουν με απρόβλεπτες συνέπειες για την υγεία τους…

Οι ασθενείς δυστυχώς βρίσκονται όμηροι της διαμάχης που έχουν η φαρμακοβιομηχανία και οι φαρμακοποιοί με το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία που αδυνατούν να εξοφλήσουν προηγούμενες οφειλές τους….  Η Αμερικανίδα φίλη μου Regina Holliday αποτύπωσε αυτή την διαμάχη στη Ζακέτα που ζωγράφισε για μένα πέρυσι όταν άρχισα να μιλώ δημόσια (από το 9.24λεπτό και μετα) σε διεθνή φόρα για τη διακοπή παραδόσεων φαρμάκων στην Ελλάδα από τη φαρμακοβιομηχανία …

Σήμερα, εορτή της Πεντηκοστής άς προσευχηθούμε για την αίσια έκβαση της θεραπείας όσων δίνουν τη μάχη με τον καρκίνο, και άς ευχαριστήσουμε τον Παντοδύναμο που είμαστε καλά. Ας επισκεφθούμε, άς τηλεφωνήσουμε σε φίλους και συγγενείς που δίνουν τώρα τη μάχη τους, άς προσφέρουμε όποια πρακτική βοήθεια μπορούμε στους μαχητές… Οι σκέψεις μου και των φίλων που θα βρεθούμε μετά την εκκλησία είναι κοντά στους φίλους μαχητές στη πρώτη γραμμή της μάχης….

 *υπάρχει και Ελληνική μετάφραση: κάτω από το κουμπί  έναρξης του βίντεο θα δείτε το κουμπί Subtitles in: (υπότιτλοι) επιλέξτε Greek

Advertisements
Comments
One Response to “Ημέρα Μαχητών του Καρκίνου: ένα νέο κίνημα ξεκινά…-Cancer Survivors Day: a new movement starts..”
  1. Ο/Η epatientgr λέει:

    Για όσους αναρωτιούνται τι κάνει, τι προσφέρει, σε ποιούς η Global Kiter Foundation, η Sandrine Werner, ιδρύτρια της οργάνωσης το εξηγεί με το καλίτερο τρόπο στη συνέντευξη που έδωσε στο σκαι http://www.skai.gr/player/TV/?MMID=229067

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

One Health of a Life

Bringing patient realities to medical & health research

Conference Blog

44th Annual Conference of the Society for Academic Primary Care • July 2015 • University of Oxford

EAPC Blog

The Blog of the European Association for Palliative Care

Minimally Disruptive Medicine

Effective care that fits!

Gray Connections

Perspectives on Lung Cancer, Brain Science, and Other Stuff

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Corporate Rebels United

Movement to unite corporate rebels worldwide to ensure that true change happens virally

STweM

Healthcare is getting better

Health Care Social Media

Monitoring The Pulse Of Health Care Social Media

CancerGeek

Challenging the Status Quo in Healthcare and Industry

Health and Social Care

Research and policy analysis in health and social care

hcldr

Healthcare Leadership Blog #hcldr

TechCrunch

Startup and Technology News

social for the people

Social media training and advice

@ZGJR Blog

My views and finds on Innovation & Futurism in Healthcare and Exponential Medicine

Αρέσει σε %d bloggers: