Συνέδριο ΕΣΔΥ: Οικονομία και Υγεία σε κρίση: Αδιέξοδα και Υπερβάσεις


Σήμερα αρχίζει στην Αθήνα, το τριήμερο καθιερωμένο ετήσιο συνέδριο της ΕΣΔΥ-Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας στο Ξενοδοχείο Hilton.

Οι διοργανωτές μου έκαναν την τιμή να με καλέσουν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης την Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου, 13.00-14.00μ.μ. με θέμα «Το Δικαίωμα του Ασθενούς σε Αποτελεσματική Θεραπεία: Οι Προκλήσεις σε Περίοδο Οικονομικής Κρίσης» για να παρουσιάσω τα αποτελέσματα του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ασθενών-Patients inPower.   Tη συζήτηση θα μοιραστώ με διακεκριμένους εκπροσώπους οργανώσεων ασθενών, τη Dr. Mary Baker, Πρόεδρο τουEuropean Brain Council, και τον κο Γιάννη Θεοδωράκη,Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.

Διαβάζοντας το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου που εκτός από ζωντανές παρουσιάσεις περιλαμβάνει και πολλές παρουσιάσεις σε πόστερ, διέκρινα  αρκετές παρουσιάσεις στις παρακάτω ενότητες αλλά και δύο-τρείς για ηλικωμένους ασθενείς.

  • χρόνιες νόσοι
  • αξιολόγηση ιατρικής τεχνολογίας
  • νοσηλευτική και νοσηλευτές
  • αποδοτικότητα συστήματος υγείας
  • φάρμακα

Αντίθετα, η αξιολογηση ιατρικής τεχνολογίας-ΑΙΤ είναι μάλλον η τιμώμενη στο αυριανό συνέδριο, αφού υπάρχει αριθμός  παρουσιάσεων και πόστερ με θεματολογία ΑΙΤ.

Διαβάζοντας προσεκτικά το πρόγραμμα, η περιέργεια με ώθησε να κάνω μια τυχαία αναζήτηση όρων με τα εξής αποτελέσματα

  • κρίση                                                                                          41 αναφορές
  • φαρμακο-φαρμακοποιοί-φαρμακευτική                   62 αναφορές
  • ιατροί-ιατρική                                                                      141 αναφορές
  • νοσηλευτές-νοσηλευτική                                                 25 αναφορές
  • ασθενείς-ασθένεια                                                                12 αναφορές

Αυτό όμως που λείπει εκκωφαντικά από το πρόγραμμα του συνεδρίου είναι οι τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας στην υγεία, η e-health, medicine2.0, social media in healthcare και βέβαια η mhealth. To ότι συμμετέχουν οι φίλοι του ΗL7 Hellas με μια συνεδρία για την ηλεκτρονική υγεία και τον ανασχεδιασμό διαδικασιών στην υγεία, με έμφαση στη διαλειτουργικότητα, θεωρείται ότι ως συνέδριο και ως ψηφιακή πολιτική για την υγεία έχουν καλυφθεί όλα τα θέματα?

Δυστυχώς όλη η δουλειά που έγινε από μεγάλο αριθμό ατόμων για το πρόγραμμα του συνεδρίου θα μείνει στους τέσσερις τοίχους του ξενοδοχείου που φιλοξενεί το συνέδριο και δεν θα φθάσει μακριά σε όλη την Ελλάδα. Προκαλεί όμως απορία το ότι οι διοργανωτές φαίνεται να μην είναι θιασώτες των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας.   Για ποιό λόγο το live streaming θα περιορισθεί μόνον στη συνεδρία του Σαββάτου στην οποία έχουν κληθεί μέλη της κυβέρνησης; Μου είναι αδιανόητο, όταν σήμερα η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει τις πολιτικές της Ε.Ε. για την  Ψηφιακή Ατζέντα 2020, της οποίας η υγεία είναι βασικός πυλώνας, ένα σημαντικό συνέδριο ανωτάτου εκπαιδευτικού ιδρύματος για τις πολιτικές υγείας  να μην χρησιμοποιεί την τεχνολογία για τη μετάδοση της γνώσης, που θα επέτρεπε στους πολίτες να συμμετάσχουν ζωντανά στο συνέδριο από οποιοδήποτε μέρος της χώρας.

Στο συνέδριο συμμετέχουν και 5 (τόσους τουλάχιστον εντόπισα στο πρόγραμμα) εκπρόσωποι ασθενών ως ομιλητές, δεν πήρα όμως απάντηση άν έχουν κληθεί ασθενείς και εκπρόσωποί τους να παρακολουθήσουν το συνέδριο. Ενώ υπάρχουν περισσότερες της μιας παρουσιάσεις σε πόστερ για την αντίληψη των ασθενών για τη ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας, δεν υπάρχουν μελέτες σχετικά με την άριστη εμπειρία (good patient experience) του ασθενούς ως χρήστη των υπηρεσιών υγείας. Eπίσης  δεν εντόπισα παρουσιάσεις με αντικείμενο τον ασθενή ως βασικό συντελεστή και ισότιμο εταίρο της υγείας, ενώ αντίθετα όταν αναφέρονται σ’αυτόν, αυτό γίνεται απρόσωπα, ως ο ασθενής να είναι το παθητικό αντικείμενο της έρευνας.

Μπορεί κανείς να ισχυρισθεί ότι το συνέδριο της ΕΣΔΥ είναι Patients Included ? Δύσκολα η απάντηση θα ήταν ναί,  και το μυστικό βρίσκεται στο πρόγραμμα του Σαββάτου, διότι στις 12.30-14.00μ.μ. θα γίνει παρουσίαση προτάσεων πολιτικής.

Θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν οι επεξεργασμένες προτάσεις πολιτικής για την αναδιάρθρωση του υγειονομικού τομέα που θα έχουν παρουσιαστεί στο προηγούμενο διήμερο του συνεδρίου, με τελικό στόχο την ανάπτυξη ενός οδικού χάρτη για τη χάραξη μιας νέας βιώσιμης εθνικής στρατηγικής για την υγεία.

Θα υπάρχει livestreaming στο διαδίκτυο και τηλεψηφοφορία.

Πράγματι η πληθώρα παρουσιάσεων για πολλά θέματα πολιτικών και χρηματοδότησης της υγειονομικής περίθαλψης προσφέρουν τη βάση για την επεξεργασία προτάσεων, μόνον που σ’αυτήν την επεξεργασία δεν υπήρξε ή τουλάχιστον δεν φαίνεται ότι υπήρξε η συμμετοχή των ασθενών. Εξ άλλου, οι ασθενείς δεν συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των «εταίρων» που θα κάνουν παρεμβάσεις στις προτάσεις που θα παρουσιασθούν.

Εν τούτοις, τό ότι έχουμε κληθεί να συμμετάσχουμε άς θεωρηθεί ως ένα πρώτο δείγμα αλλαγής νοοτροπίας. Πέρυσι σε άρθρο μου είχα σημειώσει τα εξής για το περυσινό συνέδριο της ΕΣΔΥ

Στις 15-17 Δεκεμβρίου, η ΕΣΔΥ διοργανώνει το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας με θέμα «Η Υγεία και οι Υπηρεσίες Υγείας μετά το Μνημόνιο» . Οι ασθενείς με καρκίνο έχουν πολλά να πούν για  το πως οι υπηρεσίες υγείας μπορούν να παρέχουν καλίτερες υπηρεσίες στους ασθενείς με μικρότερο κόστος και  όχι μόνον για  τη μετά το Μνημόνιο εποχή.  Στο προκαταρκτικό πρόγραμμα του συνεδρίου που έχει δημοσιευθεί δεν φαίνεται να έχουν κληθεί να παρουσιάσουν τις απόψεις τους οι ασθενείς και οι οργανώσεις τους. Μακάρι να κάνω λάθος διαφορετικά θα πρόκειται για άλλο ένα συνέδριο όπου η συζήτηση για τους ασθενείς θα γίνει σε τρίτο πρόσωπο σαν να μήν υπάρχουν, σαν να μη βρίσκονται στην αίθουσαα του συνεδρίου συνέδροι που συμβαίνει να είναι και ασθενείς.

Δυστυχώς στην Ελλάδα του 2011 οι ασθενείς εξακολοθούν να είναι ο λιγότερο χρησιμοποιούμενος πόρος στο τομέα υγείας, ενώ είναι αυτοί που θα μπορούσαν να βοηθήσουν ουσιαστικά στη θεραπεία της υγείας…. Δεχόμαστε να συνεχίσουμε να μιλούν για μας σε τρίτο πρόσωπο και να αποφασίζουν άλλοι για την υγεία και τη ζωή μας ερήμην μας?

Υπάρχουν πολλές ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις στο συνέδριο, αλλά σημείωσα να παρακολουθήσω τις εξής:

Πέμπτη 13/12

EA17 H ενσωμάτωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας

12.00-12.30μ.μ. Η διαχείριση των χρονίων νοσημάτων στη Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας υπό το φώς της πολλαπλής νοσηρότητας

12.00-14.00μ.μ. Ηλεκτρονική Υγεία και Ανασχεδιασμός Διαδικασιών  στην Υγεία

12.30-14.00μ.μ. Η διαχείριση χρονίων νοσημάτων σε συνθήκες κρίσης: η περίπτωση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας

17.00-19.00  Health Systems, Economic Crisis and Health Policy Responses

Παρασκευή 14/12

Παρουσιάσεις πόστερ:

ΑΑ38 Μέτρηση της ικανοποίησης των ασθενών από την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας

ΕΑ43 Architectural Innovation for Best Practice-the paradigm of the British NHS

EA38 – EA39 Δύο μελέτες ικανοποίησης ασθενών σε ιατρεία δήμων και σε τρία νοσοκομεία Λασιθίου Κρήτης

9.00-12.30μ.μ. Ανοικτό workshop – Πρός τη διαμόρφωση μιας νέας στρατηγικής για την υγεία, προτεραιότητες, θέσεις και υπερβάσεις της κρίσης

11.00-12.30μ.μ. Στρογγυλή Τράπεζα-Επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη δημόσια υγεία

14.00-15.30μ.μ. Στρογγυλή τράπεζα –Η διαχείριση των νοσημάτων σε συνθήκες κρίσης: η περίπτωση των σπανίων νοσημάτων και των ορφανών φαρμάκων

Σάββατο 15/12

12.30-14.30μ.μ. Στρογγυλή Τράπεζα – Τομέας Υγείας: Η Επόμενη Μέρα

17.00-18.30 Στρογγυλή Τράπεζα –Μεταρρυθμίσεις στην Υγεία –Αναδιοργάνωση Νοσοκομειακής Περίθαλψης

Σχετικά:

EΣΔΥ «Ανασυγκρότηση & Χρηματοδότηση της Ασφάλισης Υγείας»-National School of Public Healthcare “Restructuring & Financing of Healthcare Insurance

H ματιά του πολίτη/ασθενούς-The citizen’s/patient’s perspective

Το κυνήγι του Herceptin στα social media – Chasing Herceptin on social media

H τιμή των φαρμάκων – Τhe value of medicines

Don Berwick: 10 προτάσεις βελτίωσης για δημόσια συστήματα υγείας-Don Berwick: Ten suggestions for improvement of public healthcare systems

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

One Health of a Life

Bringing patient realities to medical & health research

Conference Blog

44th Annual Conference of the Society for Academic Primary Care • July 2015 • University of Oxford

EAPC Blog

The blog of the European Association for Palliative Care

Minimally Disruptive Medicine

Effective care that fits!

Gray Connections

Perspectives on Lung Cancer, Research Advocacy, and Other Stuff

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Patients Included

charter archive

Health Care Social Media

Monitoring The Pulse Of Health Care Social Media

CancerGeek

Challenging the Status Quo in Healthcare and Industry

hcldr

Healthcare Leadership Blog #hcldr

TechCrunch

Startup and Technology News

@ZGJR Blog

My views and finds on Innovation & Futurism in Healthcare and Exponential Medicine

joe rojas-burke

science writer

Αρέσει σε %d bloggers: