Οι εμψυχωμένοι ασθενείς & φροντιστές ελέγχουν τι τους ζητούν να πληρώσουν-Empowered patients check what they are asked to pay


Πόσες φορές έχουμε βρεθεί σε ιδιωτικά νοσοκομεία και παρόλο που έχουμε ασφαλιστική κάλυψη μας ζητούν να πληρώσουμε επί πλέον ποσά; Ελέγχουμε άν οι υπηρεσίες αυτές καλύπτονται ήδη από το ασφαλιστικό μας ταμείο;  Μας έχει ενημερώσει ο γιατρός μας για την ανάγκη αυτών των υπηρεσιών; Η μήπως μέσα στη αγωνία  για την υγεία μας ή την υγεία προσφιλούς μας, πληρώνουμε ότι μας ζητούν, είτε έχουμε τα χρήματα είτε όχι (δανειζόμενοι…);

Οι έμπειροι ασθενείς όμως ζητούν λεπτομερή ενημέρωση για το κόστος νοσηλείας.  Πολλές φορές με έχουν ρωτήσει φίλοι τι σημαίνει και πως γίνεται κάποιος έμπειρος ασθενής  – «e-patient». Τι ακριβώς συμβολίζει το αγγλικό γράμμα «e» πρίν τη λέξη ασθενής (e-patient) ή φροντιστής (e-carer). Σίγουρα όχι «ηλεκτρονικός» όπως ακούσθηκε πέρυσι σε ημερίδα για τα social media από ομιλητή…

Προσπαθώντας να αποδώσω στη γλώσσα μας τις τέσσερις Αγγλικές λέξεις που αρχίζουν από το γράμμα «e» και χαρακτηρίζουν τον e-patient: empowered, equipped, enabled, engaged, βρήκα ότι δύσκολα αποδίδονται μονολεκτικά στη γλώσσα μας. Ευκολότερα μπορώ να εξηγήσω τι κάνει και πως φθάνει κάποιος να γίνει έμπειρος, εμψυχωμένος ασθενής  (e-patient) ή  φροντιστής/οικείος ασθενούς (e-carer) μιλώντας με παραδείγματα ανθρώπων που το ζούν.

Ηδη έχω γράψει σε δύο αναρτήσεις τη διαδρομή του φίλου Βασίλη Φερεντούρου, ως φροντιστού, e-carer, της συζύγου του. Σήμερα θα σας μιλήσω για ένα άλλο οικείο και φροντιστή ασθενούς, το Δημήτρη Μπαμπαλέτο, που γνώρισα πέρυσι . Ο Δημήτρης,  ένας απλός άνθρωπος της διπλανής πόρτας, βρέθηκε ξαφνικά να χρειάζεται νομικές, οικονομικές και διοικητικές γνώσεις για να αντιμετωπίσει απαιτήσεις αμοιβής από παρόχους ιατρικών υπηρεσιών, επί πλέον των οριζομένων από τον ΕΟΠΥΥ.

Ο Δημήτρης φροντίζει τον πατέρα του που πάσχει από καρκίνο των πνευμόνων. Πέρυσι η γιατρός που τον παρακολουθεί στο νοσοκομείο των Αθηνών (κατοικούν στη Σπάρτη) τους συνέστησε αγωγή με στερεοτακτική ακτινοθεραπεία σε ιδιωτικό θεραπευτήριο. Οταν ο Δημήτρης πήγε στο θεραπευτήριο για να ρυθμίσει τα θέματα έναρξης της θεραπείας βρέθηκε αντιμέτωπος με τα εξής:

1. Πληροφορήθηκε ότι, παρά το ότι ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τη συγκεκριμένη θεραπεία, θα έπρεπε να πληρώσει επί πλέον 5.000ευρώ ως αμοιβή γιατρού.

2. Συνειδητοποίησε ότι το παραπεμπτικό του θεράποντος γιατρού κατηύθυνε τον ασθενή πρός συγκεκριμένο θεραπευτήριο, χωρίς να τον ενημερώσει για άλλες διαθέσιμες επιλογές.

3. Οταν άρχισε να ερευνά το γιατί να πληρώσει επί πλέον αμοιβή γιατρού, αφού η θεραπεία καλύπτεται ασφαλιστικά, διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη απόφαση του ΕΟΠΥΥ ανέφερε την ιατρική πράξη που όμως μόνο ιδιωτικά θεραπευτήρια μπορούσαν να εκτελέσουν, διότι τα δημόσια νοσοκομεία δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο εξοπλισμό.

4. Τότε άρχισε ένα μαραθώνιο επαφών με άλλους ασθενείς και συλλόγους ασθενών για να μάθει από τη δική τους εμπειρία και να ζητήσει βοήθεια, έρευνες για να μάθει πώς εξεδόθη μια  απόφαση ασφαλιστικής κάλυψης μιας θεραπείας, που κατηύθυνε ασθενείς σε συγκεκριμένο ιδιωτικό θεραπευτήριο, επαφές με αρμόδιες αρχές…

5. Μαζί με οικείους άλλων ασθενών έκανε διαβήματα πρός τον ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο Υγείας. Οι σύλλογοι ασθενών, που με δική του παρότρυνση, κινητοποιήθηκαν έκαναν παρόμοια διαβήματα, με αποτέλεσμα το Σεπτέμβρη του 2012 να δημοσιευθεί το ΦΕΚ 2408/31-8-2012, που συμπεριλαμβάνει την ιατρική αμοιβή στα 6.500ευρώ.

Η ιστορία του Δημήτρη, ίσως φανεί περίεργο, αλλά μου θύμισε την Julia Roberts στη ταινία Erin Brockovich. Η  Erin Brockovich, μια απλή υπάλληλος σε δικηγορικό γραφείο, παρά την έλλειψη πανεπιστημιακής νομικής κατάρτισης πέτυχε να αποδείξει την ενοχή της εταιρείας Pacific Gas and Electric Company για τη μόλυνση των υδάτων με εξασθενές χρώμιο. Το ίδιο και ο Δημήτρης, χωρίς να γνωρίζει περί ΦΕΚ, αποφάσεων, διοικητικών πράξεων, κατάφερε να βρεί μια άκρη στον κυκεώνα αυτό, τήν ώρα που η ζωή του πατέρα του κρεμόταν από μια κλωστή. Το σπουδαιότερο, επικοινώνησε το πρόβλημα που αντιμετώπιζε σε άλλους ασθενείς και οργανώσεις ασθενών και τους έπεισε ότι αξίζει να το ερευνήσουν διότι πρόκειται για κοινή υπόθεση και όχι ατομική. Ετσι η ατομική δράση που στη συνέχεια έγινε συλλογική έφεραν αποτελέσματα.

Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να τονίσω τη σημασία της εγρήγορσης, της διερεύνησης όλων των θεμάτων που αφορούν την υγεία μας, της επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων και συνεργασίας μεταξύ των ασθενών. Πόσοι ασθενείς και φροντιστές πρίν τον Δημήτρη, χωρίς να αναρωτηθούν ή να διαμαρτυρηθούν για την αδικαιολόγητη απαίτηση πληρωμής, στερήθηκαν και το τελευταίο ευρώ τους ή δανείστηκαν με βαρείς όρους για να πληρώσουν τα 5.000 ευρώ; Δυστυχώς, ενώ η στάση του Δημήτρη θα έπρεπε να είναι ο κανόνας, είναι μάλλον μια από τις εξαιρέσεις.

Αξίζει να διαβάσετε την ιστορία του όπως την έγραψε, οι επεξηγηματικές σημειώσεις είναι δικές του. Ισως να καταλάβετε τι είναι και τι κάνει ένας έμπειρος και εμψυχωμένος  ασθενής (e-patient) ή φροντιστής ασθενούς (e-carer)..

«Πως δε πλήρωσα 5.000ευρώ αδικαιολόγητη ιατρική αμοιβή στο Ιατρόπολις»

Η εμπειρία του καρκίνου για τον πατέρα μου ξεκινάει από το 2004, όταν η διάγνωση ανέφερε ότι πρόκειται για καρκίνο του πνεύμονα, που είχε καταλάβει όλο τον αριστερό λοβό και τους λεμφαδένες, καθώς ήταν μη χειρουργήσιμος.

Η θεραπεία τότε έγινε στο «Σωτηρία», αλλά επειδή κατοικούμε σε επαρχιακή πόλη, η θεραπεία ήταν πολύ κουραστική για τον πατέρα μου, διότι η μετακίνηση έπρεπε να γίνει με ταξί από τις 04:30-05:00 το πρωί, για να είμαστε εγκαίρως στο Νοσοκομείο των Αθηνών για την θεραπεία του και αυθημερόν να επιστρέψουμε πίσω.

Το Μάιο του 2012 ο πατέρας μου έπρεπε να υποβληθεί πάλι σε θεραπεία, λόγω επανεμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα. Η πρόταση από ιατρό δημόσιου νοσοκομείου ήταν να γίνει «στερεοτακτική ακτινοθεραπεία» ή όπως ευρέως και σκοπίμως λέγεται «cyberknife».[1]

Η θεράπουσα ιατρός μου είπε ότι για την αποζημίωση της δαπάνης έπρεπε να καταθέσω τα απαραίτητα δικαιολογητικά μου στο ασφαλιστικό μου ταμείο (ΕΟΠΥΥ), προκειμένου να αξιολογηθούν από την αρμόδια επιτροπή του ΚΕΣΥ.

Προηγούμενα, θα έπρεπε με το παραπεμπτικό της, να περάσω από το «Ιατρόπολις» για να μου χορηγήσουν γνωμάτευση ότι θα δεχτούν τον πατέρα μου ως «ασθενή-πελάτη».[2] Όταν πήγα να παραλάβω τη βεβαίωση, η δήλωση του «Ιατρόπολις» ήταν σαφής, κυνική και κατηγορηματική: «Αν πάρετε την έγκριση από το ΚΕΣΥ να γνωρίζετε ότι θα μας πληρώσετε για ιατρική αμοιβή 5.000 ευρώ, διότι εμείς αποζημιωνόμαστε πλέον με 6.500 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ».

Απάντησα στην υπάλληλο του Ιατρόπολις με το ίδιο κατηγορηματικό ύφος ότι δεν πρόκειται να τους δώσω τίποτα και ότι θα πάρουν μόνο την αποζημίωση που προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ. Από εκείνο το σημείο ξεκινάει ένας Γολγοθάς ενός μήνα, με εντάσεις, συγκρούσεις αλλά και πολύ κουράγιο και υποστήριξη.

Πρακτικά, έπρεπε να καταλάβω που στηρίζεται αυτή η εκμετάλλευση του πόνου του πατέρα μου και της οικονομικής αφαίμαξης της οικογενείας μου[3] και όλων των ασθενών που έχουν ανάγκη αυτής της θεραπείας.

Μαζί με συγγενή ενός άλλου ασθενή από τη Θεσσαλονίκη που έπρεπε κι αυτός να πληρώσει 5.000 ευρώ ως αμοιβή γιατρού στο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ, ενώ είχε την έγκριση από το ΚΕΣΥ ήδη ένα μήνα, κινήσαμε γη και ουρανό για να ενημερωθούμε για όλα αυτά που όριζαν τη ζωή του πατέρα μου και του δικού του.

Έψαξα να μάθω και βρήκα ότι αν και μέχρι σήμερα η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία ήταν δωρεάν, χωρίς καμία συμμετοχή, το πλαίσιο άλλαξε τον Απρίλιο του 2012.

Συγκεκριμένα o Αβραμόπουλος, ως Υπουργός Υγείας, το 2005 και το 2007 είχε υπογράψει ένα από τα πιο «φωτογραφικά» ΦΕΚ στην πολιτική του σταδιοδρομία. Αντί να υπογράψει την κοστολόγηση της συγκεκριμένης θεραπείας με μια ενιαία τιμή, υπέγραψε την κοστολόγηση 3 εμπορικών σημάτων, με διαφορετικές τιμές ενώ διενεργούν την ίδια θεραπεία. Δηλαδή, για την «x-knife» τα ταμεία αποζημίωναν το ιδιωτικό κέντρο που έχει αυτή τη μάρκα με 3.500 ευρώ, για τη «g-knife» αποζημίωναν με 9.500 ευρώ και για το “cyber-knife” αποζημίωναν με 11.500-13.500 το ιδιωτικό κέντρο «ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ».

Μια προσπάθεια για να αλλάξει η κατάσταση έγινε το Σεπτέμβριο του 2011,  όταν το ΚΕΣΥ εισηγήθηκε τη κοστολόγηση πλήθους ακτινοθεραπευτικών πράξεων. Η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία ήταν μια από αυτές, η οποία κοστολογήθηκε ως θεραπεία/ιατρική πράξη και όχι ως εμπορικό σήμα μηχανήματος (cyberknife, gamma, x knife). Η τιμή της πλέον ήταν ενιαία στα 6.500 ευρώ. Η εισήγηση αυτή έπρεπε να υπογραφεί από τον πρώην Υπουργό Υγείας Λοβέρδο για να ισχύσει και να εκδοθεί ΦΕΚ. Εξ όσων πληροφορήθηκα, δεν έγινε ποτέ δεκτή από τον ίδιο και γι’ αυτό δεν μπορούσε να εκδοθεί ΦΕΚ.

Ενώ ήταν «παγωμένη» για κάποιους μήνες στις 23/4/2012 το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ εξέδωσε την υπ’ αριθμ 19703 απόφαση σύμφωνα με την οποία λάμβανε υπόψη αυτή την «παγωμένη» εισήγηση προς τον Υπουργό (απόφαση 3 της 232ης συνεδρίασης της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ) για την κοστολόγηση ακτινοθεραπευτικών πράξεων (στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η στερεοταξία) και αποφάσισε ότι από 1/5/2012 για όσες από αυτές διενεργούνται σε δημόσια νοσοκομεία, θα ισχύει 0% συμμετοχή των ασφαλισμένων.

Ενώ όσες διενεργούνται σε ιδιωτικές κλινικές θα εκτελούνται  «χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση, αλλά δεν συμπεριλαμβάνεται η ιατρική αμοιβή».[4] Αυτή η φράση άλλαξε όλο το σκηνικό στη στερεοτακτική ακτινοθεραπεία, αφήνοντας ένα τεράστιο περιθώριο στις ιδιωτικές κλινικές να καθορίζουν επιπρόσθετες αμοιβές κατά το δοκούν.

Εν κατακλείδι και ενώ η κατάσταση της υγείας του πατέρα μου είχε επιδεινωθεί, καθώς και αυτή του πατέρα του φίλου μου από τη Θεσσαλονίκη, και έπρεπε άμεσα να αρχίσουν τη θεραπεία, αποφασίσαμε να πάμε στο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ με ένα έγγραφο που μας είχε δώσει ο Διευθυντής του ΕΟΠΥΥ, Βαφειάδης, το οποίο τόνιζε ξεκάθαρα στο ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ ότι

 «είναι υποχρεωμένο να εξυπηρετήσει όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ χωρίς καθυστέρηση και επιπλέον αμοιβή και ότι στο μέλλον θα αποζημιωθεί από τον ΕΟΠΥΥ για οποιαδήποτε διαφορά προκύψει αλλά ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ».

Όταν πήγαμε αυτό το έγγραφο στο γραφείο του Διευθυντού του Ιατρόπολις, Παναγιωτόπουλου, και απαιτήσαμε να μας δώσει ραντεβού για τη θεραπεία μας είπε ψυχρά: «Τι να το κάνω αυτό το χαρτί; Δηλαδή πόσα λεφτά θα μας δώσει; Έχουμε μετόχους εδώ…τι θα τους πούμε;».

Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι μπροστά στους απάνθρωπους που ενδιαφέρονται μόνον πως θα εισπράξουν περισσότερα, την ίδια στιγμή που παίζεται κορώνα γράμματα η ζωή τόσων καρκινοπαθών. Το αποτέλεσμα της έντασης ήταν το επόμενο πρωί να έχουμε ημερομηνία εισαγωγής για τη θεραπεία. Η θεραπεία έγινε με εξαιρετικά αποτελέσματα και στους δύο συγγενείς μας και χωρίς να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ επί πλέον.

Η ιστορία μου πρέπει να διαδοθεί, διότι μόνον όταν οι ασθενείς και οι οικείοι τους δεν δέχονται αδιαμαρτύρητα τις τιμές που απαιτούν τα ιδιωτικά θεραπευτήρια και είναι σωστά και πλήρως ενημερωμένοι για τις ασφαλιστικές παροχές του ταμείου τους, μπορούν να αντισταθούν στις παράλογες και μή νόμιμες απαιτήσεις.. Ο κόπος, το τρέξιμο για τη συλλογή στοιχείων, οι ώρες που πέρασα αναζητώντας πληροφόρηση στο διαδίκτυο και από αλλους ασθενείς και συλλόγους, όχι μόνον μου χάρισαν φίλους, γνώσεις και εμπειρία αλλά και δικαιώθηκαν.  

Ενα μήνα μετά την περιπέτεια μας εκδόθηκε το ΦΕΚ 2408/31-8-2012 το οποίο συμπεριλαμβάνει τη στερεοτακτική ακτινοθεραπεία χωρίς πρόσθετη ιατρική αμοιβή εκ μέρους του ασθενή. Ο ΕΟΠΥΥ καλείται να προσαρμοστεί σε αυτό το νομικό πλαίσιο και το ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ δεν έχει το δικαίωμα πλέον να ζητά τίποτα παραπάνω. Σε περίπτωση όμως που ιδιωτικό θεραπευτήριο σας ζητήσει επιπλέον χρήματα θα πρέπει να γίνει καταγγελία στον ΕΟΠΥΥ για την επιστροφή των χρημάτων σας και νομική παρέμβαση  (πχ με ασφαλιστικά μέτρα) για οτιδήποτε επινοήσει να ονομάσει αυτό το επιπλέον ποσό που σας εκβιάζει να πληρώσετε.

Τέλος, θα κλείσω με έναν στίχο από τον Τάσο Λειβαδίτη ως κατακλείδα αυτής της οδυνηρής εμπειρίας που βίωσα. Διότι αν δεν υπήρχε η αλληλο-συμπαράσταση, η αλληλεγγύη και η αλληλο-συμπόρευση στη γνώση για να αντισταθούμε στα πολλαπλά προσωπεία του κέρδους, που βασίζονται στην άγνοια και τον πόνο μας, δεν θα είχαμε καταφέρει τίποτα αφού:

                                     «Αν δεν πεθαίνει ο ένας για τον άλλο είμαστε ήδη νεκροί».

Σχετικά:

[1] Η ιδιωτική κλινική «Ιατρόπολις» είναι η μοναδική κλινική σε όλη την Ελλάδα η οποία διαθέτει και έχει την έγκριση καταλληλότητας από το Υπουργείο Υγείας για το μηχάνημα στερεοτακτικής ακτινοχειρουργικής/ακτινοθεραπείας με το εμπορικό σήμα «CYBERKNIFE».  Αντίστοιχο μηχάνημα που να εκτελεί αυτή τη θεραπεία είναι το x-knife το οποίο διαθέτει η ιδιωτική κλινική «METROPOLITAN», αλλά δεν έχει προς το παρόν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ,  διότι δεν έχει την έγκριση καταλληλότητας από το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης η ιδιωτική κλινική «ΥΓΕΙΑ» διαθέτει το μηχάνημα με το εμπορικό σήμα  «gamma-knife»  με ισοδύναμα αποτελέσματα με τα υπόλοιπα δύο μηχανήματα,  με τη διαφορά ότι εστιάζει σε ακτινοβολία στον εγκέφαλο και όχι στο υπόλοιπο σώμα.  Άρα το «ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ» όσον αφορά τις «μη-κρανιακές» περιπτώσεις καλύπτει μονοπωλιακά για όλη την Ελλάδα όλα τα περιστατικά, αφού κανένα δημόσιο νοσοκομείο δεν διαθέτει ανάλογο μηχάνημα.

[2] Όταν αναφέρω ότι σκοπίμως οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων σε παραπέμπουν για «cyberknife» σημαίνει ότι σε κατευθύνουν προς το συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο. Η κατευθυνόμενη ενέργεια της ιατρού του δημόσιου νοσοκομείου, να έχω βεβαίωση από το συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο, πριν την κατάθεση των δικαιολογητικών μου στον ΕΟΠΥΥ και στη συνέχεια στο ΚΕΣΥ, ήταν μια ενέργεια που κάλυπτε τους εξής στόχους:  «αναγνώρισης του παραπέμποντα» από την ιδιωτική κλινική, κατοχύρωση της πελατείας και ενημέρωσης για την ιατρική αμοιβή, που καλείται ο ασθενής να πληρώσει όταν θα κάνει τη θεραπεία.

[3] Τοτε άρχισα να στέλνω e-mail  σε όλους τους συλλόγους καρκινοπαθών για να με βοηθήσουν και για να αυτό-οργανωθούμε για την αντιμετώπιση αυτού του κοινού ποβλήματος. Δυστυχώς δεν  υπήρξε καμία απάντηση, και ακόμα και να είχα μια επιφανειακή επικοινωνία με έναν από αυτούς τους συλλόγους,  η βοηθειά τους στο επείγον θέμα του πατέρα μου καθώς και τόσων άλλων ασθενών εκείνη την περίοδο (Ιούλιο 2012) ήταν σε ένα επίπεδο ανταλλαγής «εγγράφων» και «παραπόνων», αφού στην ουσία «παρακαλούσαν» τους αρμοδίους για εξηγήσεις. Επίσης σε καμία από τις συναντήσεις που είχα στον ΕΟΠΥΥ με τον κο Βαφειάδη, τον κο Βουδούρη ή στα γραφεία του ΙΑΤΡΟΠΟΛΙΣ με τον κο Γουρλή και τον κο Παναγιωτόπουλο, δεν μου συμπαραστάθηκε σύλλογος ασθενών, συνοδεύοντας με και αποδεικνύοντας έτσι ότι το θέμα δεν είναι ατομικό, αλλά ότι αφορά όλους τους ασθενείς.

[4] Σύμφωνα με το ΦΕΚ 3846/11-5-2010 το ΔΣ κάθε ασφαλιστικού ταμείου έχει το δικαίωμα αναπροσαρμογής ήδη καθορισμένων τιμών. Βάσει αυτής της διάταξης,  το ΔΣ του ΕΟΠΥΥ πήρε την απόφαση για αποζημίωση των ακτινοθεραπευτικών πράξεων.

Comments
28 Σχόλια to “Οι εμψυχωμένοι ασθενείς & φροντιστές ελέγχουν τι τους ζητούν να πληρώσουν-Empowered patients check what they are asked to pay”
 1. Ο/Η dustropolili λέει:

  Καλησπέρα. Αντιμετωπίζω, δυστυχώς, παρόμοια προβλήματα.
  Τα όσα γράφετε στο άρθρο (κάλυψη και των αμοιβών των γιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, νομικό αστήρικτο της απαίτησης οποιασδήποτε επιπλέον αμοιβής από τα ιδιωτικά κέντρα) ισχύουν ακόμα και σήμερα;
  Υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη που πρέπει να γνωρίζουμε;

  Και το κυριότερο, επειδή πιέζομαι πάρα πολύ από άποψη χρόνου, υπάρχει κάποιος νομικός με εμπειρία στο συγκεκριμένο πεδίο που θα μπορούσα να συμβουλευτώ;

  Ευχαριστώ πολύ.

  Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Ιωαννα λέει:

  Aγαπητοι αναγνώστες , ειχΑ γραψει προ ημερων γιατι με ενδιέφερε κ μενα το θέμα λόγω του πατέρα μου. Θα σας πω οτι δεν έβγαλα ακρη , κ οτι το επιβάλλουν πλαφόν το ποσο των 2.000 (2.160 για την ακρίβεια) για τo cyberknife .

  Αυτό που θέλω ομως να πω , και να σας πω τη δικη μου προσωπική εμπειρία απο τον μεγα εκμεταλλευτη ογκολογο του πατερα μου είναι πως το cyberΚNife ΔΕΝ ειναι η λύση για ολες τις περιπτώσεις !! ΠΡΟΣΟΧΗ μην πέσετε σε εκμεταλλευτές !!!!
  Ο πατέρας μου απο λάθος του καθηγητή ογκολόγου με δικη του πλεον πτέρυγα σε ογκολογικη πτέρυγα νοσοκομειου αθηνων , κατα τα άλλα , θα είχε λιγότερο απο ένα μηνά ζωής , και το δε προτεινόμενο cyberknife δεν ηταν η λυση στο πρόβλημα του αφου κ δεν θα χτυπούσε το πρόβλημα στην κοιλιακή χωρά αλλά ΚΑΙ λογω της γραφειοκρατικής καθυστέρησης θα γινόταν μετα απο 1μηνα , πράγμα που σημαίνει σε έναν επιθετικό καρκίνο , αρκετό έδαφος να εξαπλωθεί.

  Δεν ειμαι γιατρός , αλλά και η ίδια έχω νοσήσει με καρκίνο, αλλά και τώρα βιώνω την εμπειρία με τον πατέρα μου. Μια συμβουλή : Πριν προβείτε στην οποιαδήποτε θεραπεία και μάλιστα πολυεξοδη πάρτε μια δεύτερη γνώμη.

  ΘΑ έχανα τον πατερα μου απο ΛΑΘΟΣ του γιατρου που θεωρούσε την υποθεση τελειωμένη(χωρίς να δει εξετασεις , δια τηλεφώνου εδωσε 1μηνα ζωής!στη συνέχεια δε μεσα απο λιγοτερο 20μερες πηρε 300Ε στο ιδιωτικο παράνομο γραφειο του για να δει εξετασεις…) και δεν χορήγησε εξ αρχής τη σωστη αγωγή!!!
  Εν τέλει το πρόβλημα προς το παρόν σταμάτησε ή τουλάχιστον επιβραδύνθηκε λόγω κανονικής επέμβαση με ειδικό λαμπαροσκόπο χειρουργό για την κοιλιακή χώρα (αν θέλει κάποιος τα στοιχεία του ας μου στειλει email στο λογαριασμό που θα σας δωσω) !

  Την προσοχή σας λοιπον , πάνω στο πρόβλημα ενός ανθρώπου κ με κίνδυνο την ίδια του τη ζωή κάποιοι πλουτίζουν!!!!

  ioanna.sk89@yahoo.gr

  Μου αρέσει!

 3. Ο/Η Ιωαννα Σκ λέει:

  Θα ήθελα παρακαλώ πολύ όποιος πέτυχε την μη αμοιβή στο Ιατρόπολις να επικοινωνήσει μαζί μου.Δυστυχώς δεν έχω το ποσό των 2000Ε που μου ζητήθηκε για την θεραπεία cyberknife και η κατάστασή της υγείας του πατέρα μου εξελίσσεται σε πολύ γρήγορους ρυθμούς.
  Θα ήμουν υπόχρεη σε όποιον επικοινωνούσε μαζί μου και μου έδινε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές.Ηδη η σελίδα σας με εχει κατατοπίσει σε πολλά που είχα άγνοια.

  Σας ευχαριστώ

  Ιωάννα ioanna.sk89@yahoo.gr

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • Ο/Η epatientgr λέει:

   Δείτε σχετική προηγουμενη απάντηση μου: συμφωνα με το πίνακα αμοιβών στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας δεν έχετε υποχρέωση να πληρώσετε τίποτε επί πλέον της αποζημίωσης που προσφέρει ο ΕΟΠΥΥ στο ιδιωτικό θεραπευτήριο. Δεν έχει δικαίωμα το ίδιωτικό θεραπευτήριο, άν αρνηθείτε να καταβάλετε ή να προκαταβάλετε το αδίκως αιτούμενο επί πλέον ποσό, να σας παρακρατήσει τυχόν εξετάσεις, απεικονιστικές εξετάσεις,γνωματεύσεις, να αρνηθει την εκτέλεση της θεραπειας, κλπ. Οταν κάνετε και την τελευταία θεραπεία, άν σας ζητηθεί να πληρώσετε, μπορείτε να πείτε ότι θα απευθυνθείτε στον ΕΟΠΥΥ για να ενημερωθείτε για τυχόν υποχρέωση των ασφαλισμένων να καταβάλουν επί πλέον ποσό, πέραν της αποζημίωσης που καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ στο ιδ. θεραπευτήριο. Μην υπογράψετε κανένα έγγραφο με το οποίο σας ζητούν να αποδεχθείτε οφειλή πρός το νοσοκομει και απευθυνθείτε εγγράφως στον ΕΟΠΥΥ επισυνάπτοντας τα σχετικά έγγραφα π.χ. παραπεμπτικό στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας, προϋπολογισμό κόστους θεραπείας (άν σάς έχουν δώσει), κλπ. Ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να καθυστερήσει λίγο, αλλά θα σας απαντήσει εγγράφως. Απευθυνθειτε στη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στη Λεωφ Κηφισσίας με σχετικό έγγραφό σας και ζητείστε να πρωτοκολληθεί και να πάρετε αρ πρωτοκόλλου. Ενημερώστε για την εξέλιξη του θέματος διότι ενδιαφέρει πολλούς ασθενείς.

   Μου αρέσει!

 4. Ο/Η ΑΝΤΩΝΙΑ λέει:

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για το blog σας.
  Δυστυχώς δεν θα πρωτοτυπήσω και θα εκφράσω και εγώ τα παραπονά μου για το Ιατρόπολις το οποίο μου ζητάει 2000 € για το cyberknife ενώ έχω την έγκριση από το ΚΕΣΥ.
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.
  Με εκτίμηση Αντωνία.

  Αρέσει σε 1 άτομο

 5. Ο/Η δεσποινα λέει:

  ολα αυτα τα γραφετε για το ιατροπολις, υπαρχει καποιος που ξερει τι γινεται στο υγεια οπου εχουν γ-knife ;

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η epatientgr λέει:

   Τα εγκατεστημένα συστήματα στην Ελλάδα δεν είναι όλα ίδια, δεν κάνουν ακριβώς τις ίδιες θεραπείες. Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα αποζημιώνονται πλήρως για τη στερεοτακτική ακτινοθεραπεία, αλλά ζητούν επί πλέον αμοιβές..αν βέβαια ο ασθενής είναι διατεθειμένος να τις πληρώσει.. Θα πρέπει να απευθυνθείτε στα διαγνωστικά κέντρα που παρέχουν την θεραπεία που χρειάζεσθε για να πάρετε λεπτομερείς πληροφορίες και μετά να συγκρίνετε θεραπείες, τιμές, ποιότητα…Δύσκολο αλλά γίνεται.. Οπως ερευνούμε την αγορά για κάθε άλλο προϊόν και υπηρεσια το ίδιο και ακόμη περισσότερο όταν προκειται για την υγεία μας..καλή επιτυχία

   Μου αρέσει!

 6. Ο/Η Chris λέει:

  Γεια σας! Πριν από περίπου 10 μήνες έπειτα από συνεχόμενους πονοκεφάλους προχώρησα σε εξετάσεις και μου διαγνώστηκε Κοχλυακο Σβανωμα περίπου 2 εκατοστών ο γιατρός μου λόγο της ηλικίας μου (30) με παρέπεμψε στο όμιλο Υγεια που έχουν ειδικότητα σε αυτά τα θέματα και το Gamma knife μετά την πρώτη μου επίσκεψη τον Αύγουστο του 2014 μου είπαν ότι δεν έχει κάποιο παραπάνω κόστος και ότι καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ στην επομένη επίσκεψη μου τον Νοέμβριο με ενημέρωσαν ότι θα είναι 700euro τα έξοδα μου και στην τελευταία επίσκεψη μου τον Μάρτιο με ενημέρωσαν ότι τα έξοδα τώρα είναι 2500euro, έκανα 3 επισκέψεις γιατί το παρακαλούσαμε ώστε να φτάσει στο επιθυμητό μέγεθος για την ακτινοθεραπεία. Αφού έκανα μια ερώτηση στο γραφείο ΕΟΠΥΥ της περιοχής μου μου είπαν ότι πρέπει να καλυφθεί όλο το πόσο από το ταμείο μου χωρίς να πληρώσω τίποτα. Θα μπορούσατε να με ενημερώσετε πως θα χειριστώ την κατάσταση υπό άλλες συνθήκες δεν θα σκεφτόμουν τα έξοδα αλλά πραγματικά οι οικονομικές συγκυρίες δεν βοηθάνε ώστε να χαρίζουμε τέτοια ποσά. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η epatientgr λέει:

   Πρώτα εύχομαι να είναι περαστικά όλα όσα περάσετε και περνάτε, δεύτερον, συμφωνα με το πίνακα αμοιβών στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας δεν έχετε υποχρέωση να πληρώσετε τίποτε επί πλέον της αποζημίωσης που προσφέρει ο ΕΟΠΥΥ στο ιδιωτικό θεραπευτήριο. Δεν έχει δικαίωμα το ίδιωτικό θεραπευτήριο, άν αρνηθείτε να καταβάλετε το αδίκως αιτούμενο επί πλέον ποσό, να σας παρακρατήσει τυχόν εξετάσεις, απεικονιστικές εξετάσεις,γνωματεύσεις, κλπ. Οταν κάνετε και την τελευταία θεραπεία, άν σας ζητηθεί να πληρώσετε, μπορείτε να πείτε ότι θα απευθυνθείτε στον ΕΟΠΥΥ για να ενημερωθείτε για τυχόν υποχρέωση των ασφαλισμένων να καταβάλουν επί πλέον ποσό, πέραν της αποζημίωσης που καταβάλει ο ΕΟΠΥΥ στο ιδ. θεραπευτήριο. Μην υπογράψετε κανένα έγγραφο με το οποίο σας ζητούν να αποδεχθείτε οφειλή πρός το νοσοκομει και απευθυνθείτε εγγράφως στον ΕΟΠΥΥ επισυνάπτοντας τα σχετικά έγγραφα π.χ. παραπεμπτικό στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας, προϋπολογισμό κόστους θεραπείας (άν σάς έχουν δώσει), κλπ. Ο ΕΟΠΥΥ μπορεί να καθυστερήσει λίγο, αλλά θα σας απαντήσει εγγράφως. Ενημερώστε για την εξέλιξη του θέματος διότι ενδιαφέρει πολλούς ασθενείς.

   Μου αρέσει!

   • Ο/Η Chris λέει:

    Πρώτη επικοινωνία σήμερα με ΕΟΠΥΥ της Κηφισίας η υπάλληλος μου είπε χωρίς να ξέρει πολλά η μπορεί και να ήξερε επόμενη επικοινωνία με το λογιστήριο του ομίλου Υγεια τον ενημέρωσα ότι έχω απόφαση ΚΕΣΥ για διενέργεια της Στεροτακτικης Ακτινοχειρουργικης μου λέει αμέσως ότι το κόστος είναι 2500euro τον ενημερώνω ότι τον Σεπτέμβριο δεν είχε κάποια χρέωση η επέμβαση αυτή έχει αλλάξει κάτι? Απάντηση – Έχει πάρει απόφαση το νοσοκομείο να κάνει αυτές τις χρεώσεις είναι οι αμοιβή ιατρου η νοσηλεια τα φάρμακα και άλλα έξοδα. ΕΓΩ – Έχω αντίγραφο της εφημεριδας της κυβερνήσεως η οποία αναφέρει ότι το κόστος της συγκεκριμένης θεραπείας περιλαμβάνει όλη την απαιτούμενη διαδικασία, με έχει παραπέμψει στην προϊσταμένη και περιμένω να επικοινωνήσουν μαζί μου.

    Μου αρέσει!

   • Ο/Η epatientgr λέει:

    θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε την απάντηση του ΕΟΠΥΥ, θα ήταν προτιμότερο να κάνετε ένα έγγραφο με το θέμα στον ΕΟΠΥΥ….

    Μου αρέσει!

   • Ο/Η Hell Karaberia λέει:

    Θα πρότεινα προκειμένου ο κάθε ενδιαφερόμενος να βρει άκρη κι επειδή στα κεντρικά του εοπυυ σίγουρα δεν ξέρουν, το διαπίστωσα κι η ίδια, ν’απευθυνθεί στο υπεδυφκα που βρίσκεται στην μενάνδρου 64. Μόνο από εκεί θα πάρει κάποιος γραμμή για το τί πρέπει να κάνει! Καλή επιτυχία και καλό κουράγιο σε όλους όσους αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα…

    Στις 12:44 π.μ. Σάββατο, 17 Μαΐου 2014, ο/η EpatientGR’s Blog έγραψε:

    WordPress.com epatientgr commented: «θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε την απάντηση του ΕΟΠΥΥ, θα ήταν προτιμότερο να κάνετε ένα έγγραφο με το θέμα στον ΕΟΠΥΥ….»

    Μου αρέσει!

   • Ο/Η Chris λέει:

    Η απάντηση της υπαλλήλου στον εοπυυ Κηφισιάς: κάτι θα πληρώσετε κάποια αμοιβή ιατρού κάτι εξτρά

    Μου αρέσει!

 7. Ο/Η Γιώργος λέει:

  Καλησπέρα,Αντιμετωπίζω παρόμοια περίπτωση με τον πατέρα μου ο οποίος διαγνώστηκε με μηνιγγιώμα το οποίο του προκαλεί έντονη δυπλωπία και ο γιατρός μας παρέπεμψε στο Ιατρόπολις κατευθείαν.Εκεί , και ενώ ο πατέρας μου είναι ασφαλισμένος στον Εοπυυ, σε περίπτωση που εγκριθέι απο τον ΚΕΣΥ η θεραπέια με το Cyber knife, μας είπαν απο το Ιατρόπολις ότι θα πρέπει να καταβάλουμε επιπλέον το ποσό τον 2000 ευρώ περίπου.Υπάρχει τρόπος να επικοινωνήσω με τον Δημήτρη ο οποίος αντιμετώπισε παρόμοιο περιστατικό?Έχει κάποιος κάποια παρόμοια εμπειρία?Τι με συμβουλέυετε να να κάνω?Το email μου είναι patinige@hotmail.com σε περίπτωση που μπορείτε να βοιηθήσετε.Σας ευχαριστώ!.

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η epatientgr λέει:

   Το Ιατρόπολις βάσει των αποφάσεων που αναφέρονται στο άρθρο δεν δικαιούται να απαιτήσει οποιαδήποτε άλλη αμοιβή. Ρωτήσατε για ποιό λόγο ζητούν την πέραν της ασφαλιστικής σας κάλυψης αμοιβή?

   Μου αρέσει!

   • Ο/Η Γιώργος λέει:

    Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση.Απο την γραμματεία με ενημέρωσαν για το πρόσθετο χρηματικό ποσό, όπου δεν μου είπαν συγκεκριμένα για ποιό λόγο πρέπει να πληρώσουμε αυτό το ποσό , Έχω ζητήσει επανηλλειμένα να μιλήσω με μία ιατρό η οποία είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές και μού είπαν ότι την Δευτέρα θα με καλέσει.Αν θέλετε να μου στείλετε το κινητό σας στο email μου να σας καλέσω θα το εκτιμούσα.Σας ευχαριστώ και πάλι.

    Μου αρέσει!

 8. Ο/Η Anna λέει:

  Διαφωτιστικο και ακρως ενδιαφερον αρθρο. Σας ευχαριστουμε!

  Μου αρέσει!

 9. Ο/Η Kώστας Πολιάς λέει:

  Γεια σας μήπως γνωρίζετε τι ισχύει με τα 2000 που ζητά το Iatropolis ως αμοιβή φακέλου για το cyberknife;

  Μου αρέσει!

 10. Ο/Η Ελένη Καραμπέρη λέει:

  Γεια σας, ονομάζομαι Ελένη και θέλω κι εγώ να παραπονεθώ για το ιατρόπολις! Ο πατέρας μου πριν από εξι μήνες χειρουργήθηκε από καρκίνο στο παχύ έντερο κι ένα μήνα μετά ξεκίνησε χημειοθεραπείες. Ενώ όλα φαίνονταν ότι πήγαιναν καλά στην έκτη θεραπεία μας έδωσαν να κάνει βιοχημικές εξετάσεις κι αξονικές άνω και κάτω κοιλίας και βρέθηκε ότι είχε κάνει μετάσταση στο συκώτι.Για καλή του τύχη η εστία ήταν μονήρης και χειρουργήσιμη, καθ’ότι όμως πρόσφατα χειρουργημένος, αρκετά ταλαιπωρημένος και σε ηλικία 75 ετών, ο γιατρός μας είπε ότι έπρεπε να προχωρήσουμε σε ακτινοχειρουργική που γίνεται μόνο στο ιατρόπολις. Πήγα εκεί με τις εξετάσεις του κι η ακτινοδιαγνώστρια που μίλησα μου είπε ότι πληροί τις προϋποθέσεις για να πάρει έγκριση από το ΚΕΣΥ για την συγκεκριμένη επέμβαση. Στην συνέχεια με παρέπεμψε σε κάποια άλλη συντονίστρια για να προχωρήσουμε την διαδικασία έγκρισης και στην υποδοχή για να μάθω την δική μας οικονομική συμμετοχή. Μου είπαν 2000 ευρώ κι όταν ρώτησα σε τι ποσοστό συμμετέχει ο ασφαλισμένος σε σχέση με τον ΕΟΠΥΥ μου είπαν ότι ο ΕΟΠΥΥ το καλύπτει όλο κι εμείς πληρώνουμε 2000 για την αξιολόγηση του φακέλου του ασθενούς. Όπως καταλαβαίνεται αυτό μου δημιούργησε απορίες κι έτσι έχω αρχίσει να το ψάχνω…Αν μπορείτε να με βοηθήσετε να το αντιμετωπίσω έτσι ώστε να μην του δημιουργηθεί του πατέρα μου κάποιο πρόβλημα και κωλύσουν την επέμβαση σε περίπτωση που αρνηθώ να πληρώσω αυτά τα χρήματα αφού από ότι διαβάζω δεν έχουν δικαίωνα να τα ζητούν έτσι κι αλλιώς! Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

  Μου αρέσει!

 11. Ο/Η epatientgr λέει:

  Aγαπητή Ελένη,
  Εχεις κάθε δίκιο και δικαίωμα να διαμαρτύρεσαι διότι το ποσό που ζήτησαν να πληρώσεις επί πλέον δεν δικαιολογείται, δεδομένου ότι ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει πλήρως την αποζημίωση για τη θεραπεία περιλαμβανομένης και της αμοιβής του γιατρού. Στο άρθρο έχω ενσωματώσει την απόφαση, την οποία μπορείς να δείξεις στο ιατροπόλις, άν δεν βρείς ικανοποίηση, μπορείς να απευθυνθείς στον ΕΟΠΥΥ. Επειδή προφανώς δεν πρόκειται για τον μόνο ασθενή από τον οποίο το Ιατρόπολις ζητά επί πλέον χρήματα, θα το ερευνήσω και θα σε ενημερώσω με μαίηλ.

  Μου αρέσει!

 12. Ο/Η Ελένη Κ. λέει:

  Ευχαριστώ για την άμεση απάντησή σας και την πρόθεση σας να με βοηθήσετε κι εγώ από την δική μου πλευρά θα το ερευνήσω περαιτέρω μέσω ΕΟΠΥΥ και υπουργείου υγείας και θα ενημερώσω για την οποιαδήποτε εξέλιξη. Στις δύσκολες εποχές που διανύουμε πρέπει να υπάρχει αλληλεγγύη κι αν είναι δυνατόν να προστατεύονται όσο γίνεται περισσότερο οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες από τέτοιου είδους εκμετάλλευση!

  Μου αρέσει!

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] άρθρα μου, στο Ο Δρ Google δείχνει το δρόμο….  και στο Οι εμψυχωμένοι ασθενείς & φροντιστές ελέγχουν τι του… ,  εξιστόρησα τις περιπέτειες που είχαν δύο οικείοι […]

  Μου αρέσει!

 2. […] άρθρα μου, στο Ο Δρ Google δείχνει το δρόμο….  και στο Οι εμψυχωμένοι ασθενείς & φροντιστές ελέγχουν τι του… ,  εξιστόρησα τις περιπέτειες που είχαν δύο οικείοι […]

  Μου αρέσει!

 3. […] άρθρα μου, στο Ο Δρ Google δείχνει το δρόμο….  και στο Οι εμψυχωμένοι ασθενείς & φροντιστές ελέγχουν τι του… ,  εξιστόρησα τις περιπέτειες που είχαν δύο οικείοι […]

  Μου αρέσει!Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

One Health of a Life

Bringing patient realities to medical & health research

Conference Blog

44th Annual Conference of the Society for Academic Primary Care • July 2015 • University of Oxford

EAPC Blog

The blog of the European Association for Palliative Care

Minimally Disruptive Medicine

Effective care that fits!

Gray Connections

Perspectives on Lung Cancer, Research Advocacy, and Other Stuff

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Patients Included

charter archive

Health Care Social Media

Monitoring The Pulse Of Health Care Social Media

CancerGeek

Challenging the Status Quo in Healthcare and Industry

hcldr

Healthcare Leadership Blog #hcldr

TechCrunch

Startup and Technology News

@ZGJR Blog

My views and finds on Innovation & Futurism in Healthcare and Exponential Medicine

joe rojas-burke

science writer

Αρέσει σε %d bloggers: