Ο Δρ Google δειχνει το δρομο….- Dr. Google shows the path…


indexO Δρ Google βοηθά όσους αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο και φέρνει στην οθόνη τους πληθώρα πληροφοριών. Βέβαια ο Δρ Google φέρνει ότι υπάρχει στο διαδίκτυο αλλά δική μας δουλειά είναι να ξεχωρίσουμε την ήρα από το σιτάρι…

Ετσι ο Γιώργος, του οποίου ο πατέρας πάσχει από διπλωπία (δηλ.τα βλέπει όλα διπλά) λόγω μηνιγγιώματος στον εγκέφαλο, αναζητούσε το περασμένο Σάββατο βράδυ, πληροφορίες στο διαδίκτυο για τη στερεοτακτική ακτινοθεραπεία  με cyber-knife που τους συνέστησε ο γιατρός τους.

Ο λόγος που αναζητούσε πληροφορίες δεν ήταν μόνον ιατρική ενημέρωση αλλά και για να βρει πληροφορίες για το που γίνεται η θεραπεία αυτή και πόσο κοστίζει. Η αναζήτηση μεταξύ άλλων τον οδήγησε στο blog μου.

Πρίν ένα μήνα ακριβώς έγραφα το άρθρο «Οι εμψυχωμένοι ασθενείς & φροντιστές ελέγχουν τι τους ζητούν να πληρώσουν» , με την ιστορία του Δημήτρη Μπαμπαλέτου. Ο Δημήτρης, δεν αποδέχθηκε στωϊκά, όπως δυστυχώς κάνουμε οι περισσότεροι όταν αντιμετωπίζουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα υγείας, την μή δικαιολογημένη απαίτηση του Διαγνωστικού Κέντρου Ιατρόπολις να πληρώσει 5.000 ευρώ επί πλέον των 6.500ευρώ που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ για την στερεοτακτική ακτινοθεραπεία με το μηχανημα cyberknife. Εκανε έρευνα, βρήκε τη σχετική νομοθεσία, έκανε πολλές επαφές μέ άλλους ασθενείς, συγγενείς ασθενών, συλλόγους ασθενών, δημόσιους φορείς μέχρι να αποδειχθεί ότι οι ασθενείς δεν οφείλουν να πληρώσουν κανένα ποσό επί πλέον της νόμιμης αποζημίωσης που παρέχει ο ΕΟΠΥΥ στα διαγνωστικά κέντρα για την στερεοτακτική ακτινοθεραπεία.

Αφού διάβασε το παραπάνω άρθρο, έγραψε αμέσως ένα σχόλιο:

Γιώργος | Φεβρουαρίου 9, 2013 στις 8:36 μμ

 1 Votes

Καλησπέρα,Αντιμετωπίζω παρόμοια περίπτωση με τον πατέρα μου ο οποίος διαγνώστηκε με μηνιγγίωμα το οποίο του προκαλεί έντονη διπλωπία και ο γιατρός μας παρέπεμψε στο Ιατρόπολις κατευθείαν. Εκεί , και ενώ ο πατέρας μου είναι ασφαλισμένος στον ΕOΠΥΥ, σε περίπτωση που εγκριθεί απο τον ΚΕΣΥ η θεραπέια με το Cyber knife, μας είπαν απο το Ιατρόπολις ότι θα πρέπει να καταβάλουμε επιπλέον το ποσό τον 2000 ευρώ περίπου.Υπάρχει τρόπος να επικοινωνήσω με τον Δημήτρη ο οποίος αντιμετώπισε παρόμοιο περιστατικό?Έχει κάποιος κάποια παρόμοια εμπειρία? Τι με συμβουλεύετε να κάνω? Το email μου είναι patinige@hotmail.com σε περίπτωση που μπορείτε να βοηθήσετε. Σας ευχαριστώ!.

wolf-vs-sheep_1Διαβάζοντας την ιστορία του Δημήτρη, αλλά και όλη τη τεκμηρίωση που υπάρχει στο άρθρο, o Γιώργος κατάλαβε ότι κακώς του ζήτησαν επί πλέον πληρωμή στο Ιατρόπολις. Και αμέσως έγραψε ένα μήνυμα σε κάποια άγνωστη που είχε πληροφορίες για το θέμα που τον απασχολούσε.

Ετυχε να είμαι στο διαδίκτυο εκείνη την ώρα και ομολογώ ότι ξαφνιάστηκα, διότι θεωρούσαμε ότι το θέμα είχε πλέον λυθεί και ότι οι ασθενείς δεν θα υποχρεούντο να καταβάλλουν επί πλέον ποσόν για τη θεραπεία τους.

Του απάντησα αμέσως:

 

Το Ιατρόπολις βάσει των αποφάσεων που αναφέρονται στο άρθρο δεν δικαιούται να απαιτήσει οποιαδήποτε άλλη αμοιβή. Ρωτήσατε για ποιό λόγο ζητούν την πέραν της ασφαλιστικής σας κάλυψης αμοιβή?

 
Σας ευχαριστώ για την άμεση απάντηση. Απο την γραμματεία με ενημέρωσαν για το πρόσθετο χρηματικό ποσό, όπου δεν μου είπαν συγκεκριμένα για ποιό λόγο πρέπει να πληρώσουμε αυτό το ποσό , Έχω ζητήσει επανειλλημένα να μιλήσω με μία ιατρό η οποία είναι υπεύθυνη για τις πληρωμές και μού είπαν ότι την Δευτέρα θα με καλέσει.Αν θέλετε να μου στείλετε το κινητό σας στο email μου να σας καλέσω θα το εκτιμούσα.Σας ευχαριστώ και πάλι.

Eπικοινωνήσαμε τηλεφωνικά, με ενημέρωσε για τις ενέργειες του και συμφωνήσαμε να ρωτήσει  τι αντιπροσωπεύει το ποσόν των 2.000 ευρώ, που δεν καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ. Μου τηλεφώνησε αργότερα ότι σε νεότερη επικοινωνία  του είπαν ότι είχε γίνει «παρανόηση» και ότι δεν χρειάζεται να πληρώσει τίποτε επί πλέον.

Ολα αυτά δεν θα ήταν δυνατά χωρίς το διαδίκτυο και τα social media, μέρος των οποίων είναι και τα blog. Σκεφθείτε το λίγο, έγραψα μια ιστορία την έρριξα στη διαδικτυακή θάλασσα της πληροφορίας και έφθασε μετά από ένα μήνα σε ένα άνθρωπο που τη χρειαζόταν…Μετά ένα σχόλιο στο blog ήταν αρκετό για να συνδεθεί μαζί μου και με πολλούς άλλους στους οποίους τον παρέπεμψα για περισσότερα… Δεν είναι θαυμάσιο;  Ηταν μόνος με άγχος για το τι ακριβώς είναι αυτή η θεραπεία, για το άν θα πρέπει ή όχι να πληρώσει αρκετά χρήματα (που ίσως να μη διαθέτει..), βρήκε τις πληροφορίεςπου χρειαζόταν  και βρήκε και άλλα άτομα που έχουν τις ίδιες εμπειρίες για να μάθει λεπτομερώς από πρώτο χέρι, όλα τα σχετικά…

Πέρα όμως από τη θετική, φωτεινή πλευρά, υπάρχει και μια γκρίζα διότι οι ερωτήσεις που προκύπτουν από το ανωτέρω περιστατικό είναι πολλές:

1. Το Ιατρόπολις αγνοεί το ΦΕΚ 2408/31-8-2012 το οποίο συμπεριλαμβάνει τη στερεοτακτική ακτινοθεραπεία χωρίς πρόσθετη ιατρική αμοιβή εκ μέρους του ασθενή;

2. Ζητείται συστηματικά πρόσθετη αμοιβή από τους ασθενείς που θα υποβληθούν σε στερεοτακτική ακτινοθεραπεία  και άν διαμαρτυρηθεί κάποιος του λένε  ότι έγινε παρανόηση;

3. Ο ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο τι απάντηση δίνουν; Ισχύει το ΦΕΚ 2408/31.8.2012 ή ερμηνεύεται κατά το δοκούν;

4. Εχει εισπράξει το Ιατρόπολις αμοιβή γιατρού για στερεοτακτική ακτινοθεραπεία από άλλους ασθενείς μετά την έκδοση του ανωτέρω ΦΕΚ την 31.8.2012;

5. Οι γιατροί που παραπέμπουν τους ασθενείς τους για στερεοτακτική ακτινοθεραπεία στο Ιατροπολις τους ενημερώνουν ότι η θεραπεία καλύπτεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ;

6. Τι θα γίνει με τους ασθενείς που πρίν την έκδοση του ΦΕΚ 2408/31.8.2012 είχαν πληρώσει αχρεώστητα 5.οοο ευρώ ως αμοιβή γιατρού για την στερεοτακτική ακτινοθεραπεία; Τι έχει προβλέψει το  Υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ για την επιστροφή των χρημάτων αυτών;

Comments
13 Σχόλια to “Ο Δρ Google δειχνει το δρομο….- Dr. Google shows the path…”
 1. Ο/Η anta mani λέει:

  Η μητέρα μου πρόκειται να κάνει θεραπεία με το cyber-knife. Έχει μηνιγγίωμα και μόλις με ενημέρωσε το Ιατρόπολις σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε ότι πρέπει να καταβάλω αμοιβή γιατρού 2.182,00 € ; Oταν ρώτησα γιατί ζητάτε αμοιβή γιατρού αφού εμπεριέχεται στο συνολικό ποσό τω 6500 € που δικαιούστε κατά το ΦΕΚ 2408 , η απάντησή τους ήταν «Νομικός είστε; θα μιλήσετε πριν κλεισθεί το ραντεβού για την επέμβαση με τον κο Παναγιωτόπουλο…κι αυτός Νομικός είναι!»……. δικαιούνται μετά από όλα αυτά ακόμα ζητάνε αμοιβή; Άλλαξε κάτι; μπορείτε να με βοηθήσετε;

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η mechpanos λέει:

   Θα με ενδιέφερε να ενημερωθώ για το τι απέγινε, και ποια ήταν η προσέγγιση του Ιατρόπολις στο ζήτημα.
   Πρόκειται να κάνει θεραπεία γάμμα-knife η μητέρα μου στο Υγεία και ζητούν περ. 2.500€ για ιατρικά έξοδα.
   Εμείς αυτό που κάναμε είναι μια επιστολή προς την διοίκηση ζητώντας την έκπτωση αυτού του ποσού.

   Μου αρέσει!

   • Ο/Η epatientgr λέει:

    Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας και ευχομαι η μητέρα σας να έχει καλά αποτελέσματα.
    Δεν αναφερετε τι ειδους ασφάλεια έχει η μητέρα σας, αν είναι με παραπεμπτικό ΕΟΠΥΥ δεν έχετε καμμία υποχρέωση καταβολής επι πλέον ποσού πέραν του ποσού της αποζημιωσης που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ στα συμβεβλημένα ιατρικά κέντρα.
    Θα ήταν καλίτερα να γραφατε μια επιστολή προς τον ΕΟΠΥΥ με αντιγραφο στην Ελληνική Ομοσποδία Καρκινου (www.ellok.org) :
    president@eopyy.gov.gr και complaints@eopyy.gov.gr με αντίγραφο σε info@ellok.org για το περιστατικό ζητώντας να σας γνωρίσει ο ΕΟΠΥΥ έαν έχετε υποχρεώση καταβολής του ποσού αυτού και άν θα αποζημιωθείτε γι αυτό. Ενημερώστε μας για τα αποτελέσματα, μόνον άν εμείς ενημερώνουμε και ενηρωνομαστε μπορούμε να βοηθησουμε ο ένας τον άλλον. καλή επιτυχία. (για οργανόγραμμα ΕΟΠΥΥ εδώ αλλά δεν είναι ενημερωμένο http://www.eopyy.gov.gr/OrganizationUnit/ShowOrganizationUnitsTree)

    Μου αρέσει!

   • Ο/Η mechpanos λέει:

    Επανέρχομαι για να ενημερώσω, κατόπιν της επιστολής που κάναμε στην διοίκηση του ΥΓΕΙΑ το αίτημα μας έγινε δεκτό και δεν ζητήθηκε η συμμετοχή, χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε κάποια άλλη ενέργεια. Η επέμβαση έγινε σήμερα με καλά αποτελέσματα κατά την πρώτη εκτίμηση των ιατρών.
    Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την ενημέρωση, καθώς και την διοίκηση του ΥΓΕΙΑ για την αποδοχή του αιτήματός μας και την άμεση εξεύρεση λύσης.
    Εύχομαι καλή συνέχεια σε εσάς και καλή δύναμη στους αναγνώστες σας.

    Μου αρέσει!

   • Ο/Η epatientgr λέει:

    Xαίρομαι που η μητέρα σας είχε καλά αποτελέσματα και εύχομαι το καλύτερο. Επίσης αξίζει να αναφέρουμε την θετική αντιμετώπιση του θέματος από τη Διοίκηση του Νοσ. Υγεία χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι είναι δουλειά των ασθενών να παλεύουν και με μη νόμιμες χρεώσεις πέραν των όσων έχουν να φροντίσουν σε σχέση με την υγεία τους. Πιστεύουμε ως ασθενείς και πολίτες ότι είναι ευθυνη του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας να ρυθμίσει οριστικά το θέμα της αποζημίωσης της στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας και χειρουργικής για να μην υποχρεώνονται οι ασθενείς να πληρώνουν υπερογκα για τη σημερινή οικονομική κατάσταση ποσά πέραν του οριζομένου ποσού αποζημίωσης για το διαγνωστικό κέντρο. Για ότι άλλο χρειασθείτε μπορείτε να γραψετε εδώ ή να τηλεφωνήσετε στην Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου τηλ. 210-771-0335 10.00π.μ. ΄- 16.00μ.μ.

    Μου αρέσει!

 2. Ο/Η Maria Var λέει:

  καλημερα σας… στις 10 του μηνος εκανα μια επεμβαση τετοια εγκεφαλου αλλα πολυ σοβαρη γιατι ειχα ολα τα συμπτωματα εγκεφαλικου και πηγαινα για μονιμη παραλυση… αρα μονοδρομος το χειρουργειο και σε ιδιωτικο βεβαια γιατι η σειρα στα δημοσια με πηγαιναν για μετα απο της 15 νοεβριου… πριν απο ολα αυτα και πριν βρω τον εξαιρετο γιατρο μου (δεν ξερω αν μπορω να ανφερθω αλλα αξιζει τον κοπο γιατι ειναι και ο μονος που δεν μου αφησε υπολοιμα γιατι ολοι οι αλλοι θα αφηναν ενα ποσοστο 10 με 30% και αυτο γιατι ο στρατος τον εκπεδευσε στον πλοηγο ενα μηχανημα φοβερο) απευθυνθηκα στο cyber knife….η τιμη εχει ηδη φτασει στα 13000 ευρω το ικα αν περασεις την επιτροπη καλυπτει τα 11000 και τα αλλα μπαινουν απο την τσεπη σου…. εμενα βεβαια λογου ογκου μεγεθους ηλικιας οιδηματος που ειχε ηδη κανει και το ποσο επικυνδυνο ηταν το σημειο δεν με ανελαβαν απο την αρχη…. ειχε πιασει ολο το κεντρικο νευρικο συστημα δυστυχως… τελος καλα ομως ολα…. καλη σας ημερα!!!!

  Αρέσει σε 1 άτομο

 3. Ο/Η Aris λέει:

  Ευχαριστώ πολύ για την άμεση και κατατοπιστική ενημέρωση. Θα ακολουθήσω τις συμβουλές που μου προτείνατε και θα σας ενημερώσω πως εξελίχθηκε η διαδικασία καθώς και για το αποτέλεσμά της.

  Μου αρέσει!

 4. Ο/Η Aris λέει:

  Καλησπέρα, η μητέρα μου πάσχει από μηνιγγίωμα και η μόνη θεραπεία είναι το Cyberknife. Από το ΙΚΑ πληροφορήθηκα πως τα έξοδα της θεραπεία τα αναλαμβάνει το ταμείο κατά 100%. Από το Διαγνωστικό Κέντρο μου ζητούν 1890 ευρώ για σχεδιασμό θεραπειών. Αυτά δεν καλύπτονται; Μήπως είναι κάποιο τρικ του κέντρου ώστε να δώσω κάποια χρήματα παραπάνω; Διάβασα και το ΦΕΚ στο οποίο δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο που ζητά το Κέντρο. Παρακαλώ για την άποψή σας. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  Μου αρέσει!

  • Ο/Η epatientgr λέει:

   Αν διαβάσατε προσεκτικά τα άρθρα καθώς και τη νομοθεσία στην οποία παραπέμπουν οι σύνδεσμοι θα διαπιστώσατε ότι ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει την αποζημίωση για τη στερεοτακτική ακτινοθεραπεία. Επομένως δεν έχετε υποχρεωση να καταβάλλετε κάποιο ποσό επί πλέον. Αν έχετε καταθέσει το παραπεμπτικό σας στο Διαγνωστικό Κέντρο, είναι υποχρεωμένοι βάσει της σύμβασης που έχουν με τον ΕΟΠΥΥ να αρχίσουν άμεσα το σχεδιασμό και την υλοποίηση της θεραπείας. Για κάθε απορία σας απευθυνθειτε εγγράφως στον ΕΟΠΥΥ, μπορεί να αργήσουν αλλά θα απαντήσουν…, ενημερώστε το Διαγν. Κέντρο ότι άν εκ του νομου υποχρεούσθε να καταβάλλετε κάποιο ποσό επι πλεον θα το κάνετε στο τέλος της θεραπείας, όταν ο ΕΟΠΥΥ θα έχει ενημερώσει εγγράφως τον ασθενή για τις οικονομικές του υποχρεώσεις, σχετικά με την στερεοτακτική ακτινοθεραπεία στην οποία υπεβλήθη σε συμβεβλημένο ιδιωτικό Διαγνωστικό Κέντρο.

   Μου αρέσει!

  • Ο/Η epatientgr λέει:

   Καλή επιτυχία εύχομαι και ενημερώστε μας για την εξέλιξη! Οσο περισσότεροι ασθενείς ενημερώνουν εδώ τόσο καλίτερα διότι ο ένας μαθαίνει από τον άλλο, μπορεί να προσφέρει υποστήριξη και χρήσιμες πληροφορίες από τη δική του εμπειρία είτε από την ίδια τη θεραπεία είτε από τη πάλη με την γραφειοκρατία…

   Μου αρέσει!

Trackbacks
Check out what others are saying...
 1. […] δούμε από την αρχή. Σε δύο προηγούμενα άρθρα μου, στο Ο Δρ Google δείχνει το δρόμο….  και στο Οι εμψυχωμένοι ασθενείς & φροντιστές […]

  Μου αρέσει!

 2. […] δούμε από την αρχή. Σε δύο προηγούμενα άρθρα μου, στο Ο Δρ Google δείχνει το δρόμο….  και στο Οι εμψυχωμένοι ασθενείς & φροντιστές […]

  Μου αρέσει!

 3. […] δούμε από την αρχή. Σε δύο προηγούμενα άρθρα μου, στο Ο Δρ Google δείχνει το δρόμο….  και στο Οι εμψυχωμένοι ασθενείς & φροντιστές […]

  Μου αρέσει!



Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

One Health of a Life

Bringing patient realities to medical & health research

Conference Blog

44th Annual Conference of the Society for Academic Primary Care • July 2015 • University of Oxford

EAPC Blog

The blog of the European Association for Palliative Care

Minimally Disruptive Medicine

Effective care that fits!

Gray Connections

Perspectives on Lung Cancer, Research Advocacy, and Other Stuff

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Patients Included

charter archive

Health Care Social Media

Monitoring The Pulse Of Health Care Social Media

CancerGeek

Challenging the Status Quo in Healthcare and Industry

hcldr

Healthcare Leadership Blog #hcldr

TechCrunch

Startup and Technology News

@ZGJR Blog

My views and finds on Innovation & Futurism in Healthcare and Exponential Medicine

joe rojas-burke

science writer

Αρέσει σε %d bloggers: