Πανικός στα Ελληνικά φαρμακεία καθώς λείπουν εκατοντάδες φαρμάκων-Panic in Greek pharmacies as hundreds of medicines run short


achilles_heel_1210Το γύρο του κόσμου κάνουν πάλι οι μάταιες αναζητήσεις φαρμάκων από φαρμακείο σε φαρμακείο των Ελλήνων ασθενών με το χθεσινό άρθρο του Guardian. Το μέν Υπουργείο Υγείας κατηγορεί τις φαρμακευτικές για μή παραδόσεις φαρμάκων, οι δε φαρμακευτικές για μη πληρωμές οφειλομένων των ετών 2011-12.  Οι Ελληνες ασθενείς,  που ως εργαζόμενοι τους παρακρατούνται (παρακρατήθηκαν για τους συνταξιούχους) στο ακέραιο οι ασφαλιστικές τους εισφορές και έχουν πληρώσει το φόρο εισοδήματος (που καλύπτει ΚΑΙ τις υπηρεσίες υγείας), έχουν απαίτηση να βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων ΟΛΑ τα εγκεκριμένα φάρμακα.

Οι διάφορες μεθοδεύσεις περιορισμού της ζήτησης φαρμάκων είναι διάτρητες, ιδιαίτερα για τους ασθενείς χρονίων και σπανίων σοβαρών παθήσεων, πού αναγκαστικά παίρνουν περισσότερα από ένα φάρμακα.  Η  μεθόδευση της λίστας  (ιδιαίτερα των ακριβών φαρμάκων που είναι κυρίως τα φάρμακα σοβαρών παθήσεων)  που υποχρεώνει τους ασθενείς σοβαρών χρονίων  και σπανίων παθήσεων στην ταλαιπωρία αναζήτησης τους στα φαρμακεία των νοσ. (για ποιό λόγο να υπάγονται στα νοσοκομειακά, φάρμακα που η χορήγησή τους δεν γίνεται υποχρεωτικά ενδο-νοσοκομειακά?) ή στα φαρμ. ΕΟΠΥΥ, είναι γεγονός που σημαίνει απίστευτη ταλαιπωρία και κόστος για τους ασθενείς, μη σεβασμό του χρόνου του πολίτη  και χαμένες εργατο-ημέρες για την οικονομία.

Για ποιό λόγο να δημιουργηθεί, όπως συζητείται,  νέα γραφειοκρατία με μεγάλο κόστος με τη δημιουργία φαρμακείων ΕΟΠΥΥ; Μπορεί κάλλιστα νά ανατεθεί αυτός ο ρόλος σε ωρισμένα φαρμακεία σε κάθε μεγάλη πόλη και η τεχνολογία, με την οποία ελάχιστη σχέση έχει το ΥΥΚΑ, μπορεί να ελέγχει τη διακίνηση των συγκεκριμένων φαρμάκων.

Αλλη μεθόδευση περιορισμού της ζήτησης είναι η μετακίνηση φαρμάκων από τη λίστα φαρμάκων με μηδενική συμμετοχή στις λίστες φαρμάκων με συμμετοχή ή στη λίστα μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων-ΜΣΦ. Ομως οι ασθενείς με σοβαρές χρόνιες παθήσεις, πέραν της βασικής τους θεραπείας, παίρνουν και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα, απολύτως απαραίτητα για τον έλεγχο της πάθησής τους και τη μείωση των παρενεργειών της βασικής θεραπείας. Αντί να μετακινούνται αδιακρίτως σκευάσματα από τη θετική λίστα στα ΜΣΦ γιατί δεν αναλαμβάνει ο ΕΟΦ με το ΚΕΣΥ, τις επιστημονικές ιατρικές εταιρείες και τις οργανώσεις ασθενών να ορίσουν για κάθε σοβαρή χρόνια ή σπάνια πάθηση  ποιά είναι τα απαραίτητα βασικά και συμπληρωματικά φάρμακα για κάθε ασθένεια/θεραπεία;  Τέτοια παραδείγματα βασικών φαρμάκων που μετακινήθηκαν από τη λίστα με μηδενική συμμετοχή στη λίστα με συμμετοχή ή στη ΜΣΦ  είναι πολλά σε όλες τις χρόνιες και σπάνιες σοβαρές ασθένειες και ακούσθηκαν από τους συμμετέχοντες ασθενείς στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών.

Αξίζει να διαβάσετε το άρθρο του Guardian για να δείτε ποιές απόψεις προβάλλει το Υπουργείο και ποιές οι εκπρόπωποι των φαρμακευτικών εταιρειών για τη απαράδεκτη κατάσταση στη διάθεση των φαρμάκων.

Για όσους δε γνωρίζουν Αγγλικά, η Ευτυχία Ζερδέ-Μέξη έχει κάνει μια περίληψη του άρθρου στα Ελληνικά στο blοg της http://networkedblogs.com/ILivN

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

One Health of a Life

Bringing patient realities to medical & health research

Conference Blog

44th Annual Conference of the Society for Academic Primary Care • July 2015 • University of Oxford

EAPC Blog

The blog of the European Association for Palliative Care

Minimally Disruptive Medicine

Effective care that fits!

Gray Connections

Perspectives on Lung Cancer, Research Advocacy, and Other Stuff

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Patients Included

charter archive

Health Care Social Media

Monitoring The Pulse Of Health Care Social Media

CancerGeek

Challenging the Status Quo in Healthcare and Industry

hcldr

Healthcare Leadership Blog #hcldr

TechCrunch

Startup and Technology News

@ZGJR Blog

My views and finds on Innovation & Futurism in Healthcare and Exponential Medicine

joe rojas-burke

science writer

Αρέσει σε %d bloggers: