Τo #opnHealth hosts TEDxNijmegen δεν πηγαίνει τυχαία στη Θεσσαλονίκη


opnhealth_tednijmegen

Γνώρισα τον Lucien Engelen, τον ιδρυτή του ΤΕDxMaastricht και του πολυσυζητημένου εντός και εκτός Ολλανδίας, REshape & Innovation Center,  του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Radboud της Νιμέγης, του Patients Included, το 2010. Η γνωριμία έγινε στο διαδίκτυο, σε συζητήσεις για θέματα υγείας στα social media και σημείωσα από τότε την επιμονή του όχι για ασθενο-κεντρική προσέγγιση στην παροχή υπηρεσιών υγείας, αλλά για το ότι τόνιζε ότι η ιατρική παρέχεται από τον γιατρό ΜΑΖΙ με τον ασθενή, ότι ο ασθενής είναι συνοδηγός στο όχημα της υγείας που οδηγεί ο γιατρός.

Εννοιες που προέρχονται από τη φιλοσοφία της συμμετοχικής ιατρικής που εκφράζεται στις ΗΠΑ από οργανώσεις όπως η Society for Participatory Medicine, το Informed Medical Decisions Foundation, η ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Dartmouth, κ.ά. και στην Ευρώπη κυρίως απο το Κing’s Fund, το Picker Institute, κ.ά. Με τον Lucien, είχαμε πολλές φορές την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις, και να γνωριστούμε καλίτερα στη συνέχεια.

Το 2010 άρχισαν να ακούγονται στην Ευρώπη καινοφανή ιατρικά συνέδρια  που γινόντουσαν στις ΗΠΑ, όπως το Μedicine2.0, για την πληροφορική, το διαδίκτυο και τα social media στην ιατρική, το Μayo Social Media Week, για τα social media στην ιατρική από γιατρούς, νοσηλευτές, νοσοκομεία, ασθενείς, το epatient Connections (στη διοργάνωση του 2011 συμμετείχα εξ αποστάσεως με video!), το Health2.0 για την e-health και εφαρμογές της και το ΤΕDMED για ιδέες που αξίζει να ακουστούν στο τομέα της ιατρικής.  

Τα συνέδρια αυτά δεν ήταν καθαρά ιατρικά με την έννοια που τα αντιλαμβανόμαστε εδώ, δηλ. για ασθένειες, φάρμακα και θεραπείεςΣτα συνέδρια αυτά οι συζητήσεις ήταν για νέα γοητευτικά θέματα για το παρόν και το μέλλον της ιατρικής, το πώς τα social media χρησιμοποιούνται στην ιατρική και εξυπηρετούν την υγεία, για ασθενείς ως διαμορφωτές της κοινής γνώμης για την ασθένεια τους, για τελείως νέα και «φουτουριστικά» πράγματα στην υγεία και την περίθαλψη. Ιδέες  που με έκαναν να θέλω να μάθω περισσότερα, να γνωρίσω τους ομιλητές και εί δυνατόν να συμμετάσχω σε ένα από αυτά τα συνέδρια. Σε κανένα από τα ιατρικά συνέδρια που είχα μέχρι τότε παρακολουθήσει στη χώρα μας ή στην Ευρώπη δεν είχα ακούσει να γίνεται συζήτηση για θέματα όπως

 O Lucien Engelen, ανήσυχο πνεύμα, ενδιαφέρθηκε νωρίς για τις νέες ιδέες γύρω από την ιατρική που αναπτυσσόντουσαν στις ΗΠΑ και το 2011 διοργάνωσε στην Ολλανδία με μεγάλη επιτυχία το ΤΕDxMaastricht. H ιδιαιτερότητά του ήταν ότι κάλυπτε αποκλειστικά θέματα ιατρικής, τεχνολογίας στην ιατρική, συμμετοχικής ιατρικής, και όχι όπως τα άλλα ΤΕDx που έχουν γενική θεματολογία.  Το παρακολούθησα σε ζωντανή αναμετάδοση και ενθουσιάστηκα από τις νέες ιδέες στη παροχή υπηρεσιών υγείας, την τεχνολογία στην υγεία, την ενεργή συμμετοχή των ασθενών.

Σκέφθηκα ότι θα ήθελα να διοργανώσω και στη χώρα μας ένα τέτοιο συνέδριο. Συζητήσαμε πολύ τότε με τον Νίκο Παπαχρήστου (@ehealthgr) για το TEDxMaastricht, για τους ομιλητές, τη θεματολογία του συνεδρίου και το 2012, παρακολουθήσαμε με μια μικρή ομάδα φίλων το δεύτερο ΤΕDxMaastricht… H ιδέα όμως του να φέρουμε στην Ελλάδα το TEDMED ή το ΤΕDx με Ελληνικό περιεχόμενο τριγύριζε συνεχώς στο μυαλό μας. Ιδιαίτερα πέρυσι που είχα συμμετάσχει στις οnline συζητήσεις για τα great challenges του ΤΕDMED για υποστήριξη του φίλου Dave deBronkart (@epatientDave) που ήταν στην ομάδα προάσπισης (advocate) του «ρόλου του ασθενούς».

Φέτος όμως οι καταστάσεις έχουν αλλάξει.  Ο Νίκος ξαναγύρισε στα αμφιθέατρα για ένα ακόμη μεταπτυχιακό στη πληροφορική στην υγεία στην Ολλανδία, προσωπικά έχω άλλες υποχρεώσεις, και δεν διαθέτω πολύ χρόνο… Δε χρειάσθηκε όμως να το συζητήσουμε πολύ για το άν θα θέλαμε να κάνουμε κάτι. Μετά από πολλές συζητήσεις στο skype αποφασίσαμε το Δεκέμβρη να οργανώσουμε τη ζωντανή ακρόαση του ΤΕDxNijmegen. Μιλήσαμε με άλλους φίλους από το χώρο της υγείας, της πληροφορικής, των ανθρωπιστικών επιστημών, των ασθενών, ανταλλάξαμε απόψεις..

Μετά από πολλές συζητήσεις καταλήξαμε σε ένα κατάλογο προκλήσεων που καλείται η χώρα να αντιμετωπίσει τα επόμενα χρόνια. Ο κατάλογος αυτός ακολούθησε το μοντέλο των 20 Great Challenges (μεγάλων προκλήσεων) στην Υγεία και την Ιατρική του TEDMED, που είναι επίκαιρο λόγω του ότι στην Ελλάδα για πρώτη φορά θα παρουσιασθεί το TEDMED Live σε εκδήλωση που θα γίνει στην Αθήνα στις 21 Απριλίου.

UntitledΟ κατάλογος των προκλήσεων στην υγεία και την ιατρική που ετοιμάσαμε δεν σημαίνει ότι αποκλείει να υπάρχουν και άλλες ή οι προκλήσεις που προτείνουμε να διατυπωθούν διαφορετικά. Δεν είναι σκοπός μας να λύσουμε τα πολύπλοκα προβλήματα του χώρου της υγείας, ούτε να παρουσιάσουμε μια επιστημονική έρευνα,  αλλά να αναδείξουμε την αντίληψη πολλών κατηγοριών εταίρων στην υγεία για τα θέματα που θέτουμε. Με το ερωτηματολόγιο που ετοιμάσαμε δίνουμε την δυνατότητα να αποφασίσουμε όλοι οι εταίροι στην υγεία και την υγειονομική περίθαλψη, ποιές προκλήσεις  θεωρούμε σημαντικότερες και ποιές λιγότερο, ακόμη και να προτείνουν, όσοι θέλουν, άλλες προτεραιότητες. Περιμένουμε με ενδιαφέρον τις απαντήσεις σας στο ερωτηματολόγιο και σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή.

Πιστεύουμε ότι ο τομέας της υγείας, της πληροφορικής, της βιοιατρικής έρευνας και άλλων τομέων στη χώρα μας διαθέτουν εξαιρετικούς επιστήμονες και ερευνητές, με πολλές επιτυχίες στο ενεργητικό τους, νέους φοιτητές και επιστήμονες με ανησυχίες, θέληση και πείσμα. Στη Θεσσαλονίκη θέλουμε να δώσουμε ένα ελάχιστο δείγμα. Αν επενδύσουμε στην εκπαίδευση, στην έρευνα, στην επιχειρηματικότητα, στην ομαδική δουλειά,  ίσως  ανακαλύψουμε ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα υγείας.

Τα υπόλοιπα τα είπε ο Νίκος στο blog του απο το οποίο αντιγράφω:

Γιατί #opnhealth;

Γιατί αυτό είναι το όνομα που επιλέξαμε με την Καίτη πριν 2,5 χρόνια. Η οποιαδήποτε συζήτηση, η οποιαδήποτε αλλαγή, αν δεν είναι ανοιχτή σε όλους τους εταίρους δεν έχει καμία τύχη. Ως εταίροι φανταστείτε τον οποιοδήποτε αναμεμειγμένο στο σύστημα υγείας, δηλαδή ασθενείς, επαγγελματίες υγείας, διοικητικούς, πολιτικούς, φαρμακευτικές, εταιρείες πληροφορικής & ιατρικής τεχνολογίας, φοιτητές, ακαδημαϊκούς, κοκ. Φανταστείτε και τον εαυτό σας εκεί μέσα γιατί ως πολίτης, και εν δυνάμει ασθενής ή φροντιστής υγείας έχετε λόγο για το συγκεκριμένο σύστημα.

Γιατί TEDxNijmegen;

Γιατί αποτελεί συνέχεια του πετυχημένου TEDxMaastricht, γιατί είναι αφιερωμένο στην υγεία (το μόνο εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένο στην υγεία TEDx event), γιατί είναι patients included, γιατί η φιλοσοφία του REshape & Innovation Center μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για τα Ελληνικά δεδομένα.

Γιατί στη Θεσσαλονίκη;

Γιατί όχι; Γιατί μόνο στη Θεσσαλονίκη θα ήταν πιο σωστό το ερώτημα, και αυτό είναι κάτι που προσπαθούμε να το υπερβούμε. Για εμάς αυτή η εκδήλωση είναι μια γιορτή δικτύωσης των εταίρων υγείας και σκοπός μας είναι να συνεργαστούμε με όσο το δυνατόν περισσότερους. Η εκδήλωση αυτή είναι μια συνέργεια πολλών διαφορετικών ομάδων, εταίρων, κάτι που θα το δείτε και στις 8 Απριλίου.

Τι θα ακούσουμε;

Θα ακούσετε μόνο για υγεία. Ασθενείς, κοινότητες ασθενών, γιατροί, μηχανικοί, επιχειρηματίες, ερευνητές στις επιστήμες ζωής και υγείας θα μας παρουσιάσουν καθένας τη δική του πορεία και εμπειρία από τις 09:00 μέχρι τις 19:00.

Ποιους θα ακούσουμε;

Μια πρώτη γεύση από τους ομιλητές μας μπορείτε να πάρετε ήδη από τη σελίδα της εκδήλωσης. Υπάρχουν και άλλοι τους οποίους θα εμφανίσουμε σταδιακά μέχρι και την τελευταία ημέρα.

Κάτι άλλο;

Φυσικά. Το ίδιο το TEDxNijmegen! Ανάμεσα στα ονόματα των ομιλητών θα αναγνωρίσετε αυτά των Jack Andraka, Bertalan Meskò, Amy Robinson και πολλών άλλων!  Για ζέσταμα θα σας πρότεινα να δείτε τις ομιλίες του περσινού και του προπέρσινου TEDxMaastricht. Θα αναγνωρίστε στις ομιλίες αυτές αρκετά γνωστά ονόματα επίσης.

Αν θέλετε να κρατήσετε θέση για το “#opnhealth hosts TEDxNijmegen” πηγαίνετε στο παρακάτω σύνδεσμο. Υπάρχουν μόνο 120 θέσεις, οπότε θα σας προτείναμε να κλείσετε τη θέση σας άμεσα. Θα σας περιμένουμε να σας δούμε, να σας ακούσουμε, να συζητήσουμε από κοντά!

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

One Health of a Life

Bringing patient realities to medical & health research

Conference Blog

44th Annual Conference of the Society for Academic Primary Care • July 2015 • University of Oxford

EAPC Blog

The blog of the European Association for Palliative Care

Minimally Disruptive Medicine

Effective care that fits!

Gray Connections

Perspectives on Lung Cancer, Research Advocacy, and Other Stuff

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Patients Included

charter archive

Health Care Social Media

Monitoring The Pulse Of Health Care Social Media

CancerGeek

Challenging the Status Quo in Healthcare and Industry

hcldr

Healthcare Leadership Blog #hcldr

TechCrunch

Startup and Technology News

@ZGJR Blog

My views and finds on Innovation & Futurism in Healthcare and Exponential Medicine

joe rojas-burke

science writer

Αρέσει σε %d bloggers: