Μιλώντας για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών


b_4182_or_invite_kefiO Σύλλογος Καρκινοπαθών ΕθελοντώνΦίλων Ιατρών-ΚΕΦΙ μου είχε κάνει τη τιμή να με καλέσει να μιλήσω στο συνέδριο που συνδιοργάνωσε με την Β΄Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών/Τμήμα Γυναικολογικής Ογκολογίας  του Αρεταιείου Νοσοκομείου τη προηγούμενη εβδομάδα, ήδη από το τέλος Φεβρουαρίου. Επειδή το συνέδριο είχε ορισθεί για τις 19 -20 Απριλίου, δηλ. τη  επομένη της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δικαιωμάτων των Ασθενών, πρότεινα η ομιλία μου να έχει ακριβώς αυτό το θέμα.

Το ατύχημα όμως με το κάταγμα στο δεξιό χέρι και το χειρουργείο που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα να ακυρώσω τη συμμετοχή μου. Εν τούτοις, στη συνέχεια αναλογιζόμενη όσα απερίγραπτα έζησα στην εφημερία του ΚΑΤ της νύχτας της 6ης Απριλίου, θεώρησα ότι είχα υποχρέωση απέναντι σε όλους τους τραυματίες εκείνης της βραδιάς, να τιμήσω την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών. Ετσι, με βοήθεια ετοίμασα μερικές διαφάνειες, πήρα διπλή δόση αναλγητικών και ειδοποίησα τους διοργανωτές ότι θα συμμετάσχω.  Εφθασα λίγο πρίν αρχίσει η συνεδρία στην οποία συμμετείχα και έφυγα αμέσως μετά το τέλος της….Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε την ομιλία μου

Βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, όπως βλέπετε σε δύσκολες για μένα συνθήκες, αλλά θεώρησα σημαντικό το να έρθω και να μιλήσω για τα δικαιώματα των ασθενών και την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών μετά την αποκαρδιωτική εμπειρία που είχα πρίν λίγες μέρες στην εφημερία μεγάλου νοσοκομείου των Αθηνών, όπου τα δικαιώματα των ασθενών, στο χάος που επικρατούσε, ελάχιστα έγιναν σεβαστά.

Αυτό βέβαια, χωρίς να αναφερθώ στην παντελή έλλειψη συμπόνοιας για τους τραυματίες που κατέφυγαν εκεί, την έλλειψη μέτρων ασφάλειας των ασθενών, τους απαράδεκτα μεγάλους χρόνους αναμονής, την έλλειψη επαρκούς ιατρο-νοσηλευτικού προσωπικού, την έλλειψη ορθοπαιδικών αναλωσίμων και συντήρησης του ιατρικού εξοπλισμού…..

Tην Πέμπτη, 18 Απριλίου, εορτάσθηκε σε όλη την Ευρώπη, η 7η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών..

Η Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών υποστηρίζει 14 δικαιώματα που αποτελούν την βάση των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων των Ευρωπαίων Πολιτών που θα πρέπει να αναγνωρίζονται και να είναι σεβαστά σε κάθε χώρα.

Η Χάρτα έχει εφαρμογή σε όλους , αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι διαφορές όπως η ηλικία, το φύλο, η θρησκεία, η κοινωνικο-οικονομική κατάσταση, κ.ά. δύνανται να επηρεάσουν τις ατομικές ανάγκες υπηρεσιών υγείας.

charter of patient rightsΤα 14 δικαιώματα  της Ευρωπαϊκής Χάρτας Δικαιωμάτων των Ασθενών είναι σε τίτλους τα εξής:

 1. Δικαίωμα της πρόληψης
 2. Δικαίωμα της πρόσβασης
 3. Δικαίωμα της πληροφόρησης
 4. Δικαίωμα της συγκατάθεσης
 5. Δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής
 6. Δικαίωμα της εχεμύθειας και της εμπιστευτικότητας
 7. Δικαίωμα του σεβασμού του χρόνου του ασθενή
 8. Δικαίωμα της τήρησης προδιαγραφών ποιότητας
 9. Δικαίωμα της ασφάλειας
 10. Δικαίωμα της καινοτομίας
 11. Δικαίωμα της αποφυγής περιττής ταλαιπωρίας, πόνου & διακρίσεων
 12. Δικαίωμα της εξατομικευμένης θεραπείας
 13. Δικαίωμα έκφρασης παραπόνων
 14. Δικαίωμα της αποζημίωσης

Οι Ελληνες θα έπρεπε να είμαστε περήφανοι που η χώρα μας είναι μεταξύ των πρώτων που θεσμοθέτησαν σχετικά επαρκή νομοθεσία για τα δικαιώματα των ασθενών, αρχικά για τους νοσοκομειακούς ασθενείς και στη συνέχεια για όλους. Για να είναι όμως περήφανοι θα πρέπει να γνωρίζουν αυτή τη πρωτιά και τα δικαιώματα που τους παρέχονται. Δυστυχώς, ελάχιστοι συμπολίτες μας γνωρίζουν την ύπαρξη του άρθρου 47 του Ν.2071/92….

Η οικονομική κρίση, οι δραστικές περικοπές στον προϋπολογισμό υγείας, οι μειώσεις προσωπικού στα νοσοκομεία και τη πρωτοβάθμια υγεία, ο ανύπαρκτος προϋπολογισμός του ΕΟΠΠΥ, η έλλειψη και μή τήρηση στοιχειωδών κανόνων ασφάλειας των ασθενών,   και άλλες «ασθένειες» του εθνικού συστήματος υγείας δημιουργούν ασφυκτικές πιέσεις στα δικαιώματα των ασθενών….Αν ως πολίτες δεν τα γνωρίζαμε μέχρι τώρα, θα πρέπει να ασχοληθούμε επειγόντως σοβαρά με το θέμα αυτό, διότι δικαιώματα που δεν γνωρίζουμε, δεν μπορούμε και να τα υπερασπίσουμε, και η κατάργηση ή η καταπάτηση τους γίνεται πολύ ευκολότερη…

Η νομοθεσία για  τα δικαιώματα των ασθενών στη χώρα μας είναι σχεδόν άγνωστη στους ασθενείς και τους πολίτες, αλλά δεν θα έπεφτα έξω άν πώ ότι είναι μάλλον άγνωστη και στους επαγγελματίες υγείας (τι διδάσκονται και πώς στη διάρκεια των σπουδών τους… ). Τα δικαιώματα των ασθενών αφορούν τα νομικά δικαιώματα που παρέχονται στους  χρήστες των υπηρεσιών υγείας και όχι τις παροχές ασθένειας, ανικανότητας και αναπηρίας που παρέχουν τα ασφαλιστικά ταμεία και η πρόνοια. Εχω διαπιστώσει ότι υπάρχει μεγάλη σύγχιση γύρω από αυτό το θέμα. Οι περισσότεροι ασθενείς θεωρούν τις παροχές ασθένειας ως δικαιώματα, ενώ είναι τα ανταποδοτικά οφέλη των ασφαλισμένων, σύμφωνα με τον κανονισμό του ταμείου τους.

Τα 10 δικαιώματα που προβλέπει το άρθρο 47 Ν2071/92 είναι τα εξής και τα αναφέρω  σε τίτλους για συντομία

 1. Το δικαίωμα της πρόσβασης
 2. Το δικαίωμα του σεβασμού της προσωπικότητας του ασθενούς
 3. Το δικαίωμα του ασθενούς ή του εκπροσώπου του να συναινέσει ή να απορρίψει οποιαδήποτε ιατρική πράξη
 4. Το δικαίωμα να απαιτήσει πληροφόρηση
 5. Το δικαίωμα να έχει πλήρη και λεπτομερή ενημέρωση
 6. Το δικαίωμα ενήμερης συναίνεσης
 7. Το δικαίωμα ανάκλησης της συναίνεσης οποτεδήποτε
 8. Το δικαίωμα εμπιστευτικότητας και προστασίας της ιδιωτικής του ζωής
 9. Το δικαίωμα σεβασμού των θρησκευτικών και ιδεολογικών του πεποιθήσεων
 10. Το δικαίωμα διαμαρτυρίας και ενημέρωσης για το αποτέλεσμα της.

Η απομνημόνευση βέβαια του άρθρου 47 δεν είναι αρκετή, άν δεν γνωρίζουμε καλά και σε βάθος τι σημαίνει κάθε ένα από τα δέκα δικαιώματα, ποιές είναι οι ενδείξεις ότι δεν γίνονται σεβαστά από αυτούς που έχουν υποχρέωση να τα τηρούν, που θα πρέπει να απευθυνθούν οι ασθενείς ή οι εκπρόσωποί τους για να διεκδικήσουν την τήρησή τους, με ποιό τρόπο.

Η σύγκριση των δικαιωμάτων που προβλέπει η Ελληνική νομοθεσία και εκείνων της Ευρωπαϊκής Χάρτας Δικαιωμάτων των Ασθενών δείχνει ότι επτά από τα 14 δικαιώματα της Χάρτας δεν προβλέπονται:

 1. Δικαίωμα του σεβασμού του χρόνου του ασθενή
 2. Δικαίωμα της τήρησης προδιαγραφών ποιότητας
 3. Δικαίωμα της ασφάλειας
 4. Δικαίωμα της καινοτομίας
 5. Δικαίωμα της αποφυγής περιττής ταλαιπωρίας, πόνου & διακρίσεων
 6. Δικαίωμα της εξατομικευμένης θεραπείας
 7. Δικαίωμα της αποζημίωσης

Φέτος, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών είναι αφιερωμένη στην τελευταία αρχή που διέπει την Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών, δηλ. «το δικαίωμα  συμμετοχής στο σχεδιασμό πολιτικών υγείας». Οι διοργανωτές Active Citizenship Network (ACN) αποφάσισαν η 7η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών να έχει δύο θέματα

Δεν είναι τυχαίο ότι η συνέντευξη τύπου για τα αποτελέσματα του 1ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ασθενών, του οποίου έχω την τιμή να είμαι μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής, επιλέχθηκε να δοθεί την 17η Απριλίου, την προηγουμένη της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δικαιωμάτων των Ασθενών. H επιλογή της ημερομηνίας τονίζει τη δέσμευση των ασθενών και των οικογενειών τους στη ενδυνάμωση των ασθενώνκαι των πολιτών για την προάσπιση των δικαιωμάτων τους και την θεσμοθέτηση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Δικαιωμάτων των Ασθενών.

Πως μπορούμε καθένας και κάθε μια να συμβάλλουμε στην εδραίωση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Δικαιωμάτων των Ασθενών όταν διαθέτουμε λίγο  χρόνο και ακόμη λιγότερα χρήματα. Το πρόβλημα δεν είναι ο χρόνος ή τα χρήματα αλλά το να σκεφτούμε δημιουργικά και να κάνουμε μερικά απλά πράγματα.

Οι οργανώσεις ασθενών μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη γνώση και την εμψύχωση ως εργαλεία για τη συνηγορία και προάσπιση των δικαιωμάτων των  ασθενών.  

Πως οι οργανώσεις ασθενών θα προασπίσουν τα δικαιώματα των ασθενών;

Ποιές συνεργασίες και δράσεις μπορούν να αναπτύξουν με άλλες οργανώσεις σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο για τη προάσπιση των δικαιωμάτων των ασθενών;

Μπορούμε να κάνουμε πολλά, ο καθένας μόνος του ή μέσω των οργανώσεων πολιτών ή ασθενών στις οποίες συμμετέχουμε. Απλά, ακόμη και το να μιλήσει κάποιος στον κοινωνικό του περίγυρο για το θέμα και να δώσει ένα αντίτυπο της Χάρτας ή να δώσει την διεύθυνση της ιστοσελίδας της Xάρτας στο διαδίκτυο σε φίλους και γνωστούς, στο γιατρό του, είναι αρκετό. Mιλήστε σήμερα αλλά και όλο τον μήνα Απρίλιο και γιατί όχι όλο το χρόνο, για την Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών και την ανάγκη να καθιερωθεί σαν επίσημη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Προσθέστε την υπογραφή σας στις χιλιάδες υπογραφές άλλων Ευρωπαίων πολιτών που ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την καθιέρωση της 18ης Απριλίου ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Δικαιωμάτων των Ασθενών (χρειάζονται 1εκατ. υπογραφές .
Μερικές απλές ιδέες συμμετοχής:

 1. Να αναρτήσετε την Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών στην ιστοσελίδα σας, να γράψετε για την σημασία της στην ιστοσελίδα, στο blog Ή στο λογ/σμό σας στο Facebook, το Τwitter, ή σε άλλα κοινωνικά δίκτυα.
 2. Να σχολιάσετε στην σελίδα του δικτύου ΑCN-Active Citizenship Network στο Facebook http://www.facebook.com/activecitizenshipnetwork ή στο twitter https://twitter.com/#!/activecitnet τι πιστεύετε για την Ευρωπαϊκή Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών, να αναφέρετε πως δημοσιοποιήσατε την σημασία του εορτασμού, να δικτυωθείτε με άλλους Ευρωπαίους πολίτες, ασθενείς και οργανώσεις.
 3. Να κατεβάσετε από την ιστοσελίδα της ΑCN την αφίσα και την Χάρτα Δικαιωμάτων των Ασθενών και να την διανείμετε στα νοσοκομεία, φαρμακεία, διαγνωστικά κέντρα, ιατρεία, σχολεία της περιοχής σας.
 4. Να στείλετε ένα email ή μια επιστολή στους Ελληνες Ευρωβουλευτές ζητώντας τους να υποστηρίξουν την καθιέρωση της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δικαιωμάτων των Ασθενών.
 5. Οι οργανώσεις πολιτών και ασθενών μπορούν να στείλουν μια ανακοίνωση τύπου στα ΜΜΕ
 6. Να οργανώσετε μια διάλεξη ή ημερίδα για την εφαρμογή της Ελληνικής Νομοθεσίας για τα δικαιώματα των ασθενών στη κλινική πράξη, και τις τυχόν επιπτώσεις στη νομοθεσία που μπορεί να επιφέρει η ψήφιση της Ευρωπαϊκής Χάρτας Δικαιωμάτων των Ασθενών από την Ευρωπαική Επιτροπή.
Advertisements

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

One Health of a Life

Bringing patient realities to medical & health research

Conference Blog

44th Annual Conference of the Society for Academic Primary Care • July 2015 • University of Oxford

EAPC Blog

The Blog of the European Association for Palliative Care

Minimally Disruptive Medicine

Effective care that fits!

Gray Connections

Perspectives on Lung Cancer, Brain Science, and Other Stuff

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Corporate Rebels United

Movement to unite corporate rebels worldwide to ensure that true change happens virally

STweM

Healthcare is getting better

Health Care Social Media

Monitoring The Pulse Of Health Care Social Media

CancerGeek

Challenging the Status Quo in Healthcare and Industry

Health and Social Care

Research and policy analysis in health and social care

hcldr

Healthcare Leadership Blog #hcldr

TechCrunch

Startup and Technology News

social for the people

Social media training and advice

@ZGJR Blog

My views and finds on Innovation & Futurism in Healthcare and Exponential Medicine

Αρέσει σε %d bloggers: