Περί παροχών ασθενείας… – Αbout health care benefits


See on Scoop.itPatient Rights in Europe 

Updated 1.6.13 at 8.45pm

Βρήκα το ακόλουθο άρθρο στο «τοίχο» του #οpnhealth στο Facebook, που παραθέτω εν συντομία:

Nέα υπάλληλος τράπεζας που έχει καρκίνο άρχισε τον κύκλο των χημειοθεραπειών πριν από 6 μήνες και από τότε απουσίαζε με αναρρωτική άδεια από την εργασία της. Μέχρι πρόσφατα το ταμείο της, το ΤΑΥΤΕΚΩ, στο οποίο υπάγονταν οι τραπεζο-ϋπάλληλοι, ενέκρινε κανονικά την αναρρωτική της άδεια, έως ότου ολοκληρωνόταν ο κύκλος της αποθεραπείας της, όμως τώρα με την ένταξη των τραπεζοϋπαλλήλων στον ΕΟΠΥΥ, αλλάζει άρδην το καθεστώς για τους υπαλλήλους.

Το σχόλιο μου:

cultran_005.1Δυστυχώς η δέσμη των παροχών ασθενείας μειώνεται αργά αλλά σταθερά. Μέχρι να αντιληφθούν οι ασθενείς τη μια περικοπή, έχουν γίνει μερικές ακόμη. Η ριζική αλλαγή της δέσμης παροχών ασθενείας έχει ήδη προαναγγελθεί από πέρυσι. Μαζί με όλα τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί στο τομέα υγείας τα τρία τελευταία χρόνια. η αλλαγή αυτή μάλλον θα δώσει την χαριστική βολή στο σύστημα υγείας  ….

Μέχρι το 2009, οι ασθενείς με καρκίνο δικαιούντο 30 ημέρες αναρρωτική άδεια για την ακτινοθεραπεία και τουλάχιστον (ανάλογα με την κατάσταση της υγείας τους) μια εβδομάδα αναρρωτική για κάθε χημειοθεραπεία…. Στο ΙΚΑ εξάλλου, οι ημέρες αναρρωτικής αδείας μετρούσαν ανά ημερολογιακό έτος…

Οπως μου έλεγε την περασμένη εβδομάδα, Πρόεδρος Συλλόγου Ασθενών με Καρκίνο από την περιφέρεια, αδυνατούν πλέον να παρακολουθήσουν τις συνεχείς αλλαγές στις παροχές ασθένειας. Οι ασθενείς δεν γνωρίζουν τι ισχύει και ο Σύλλογος τους αδυνατεί να βρει άκρη στο ατελείωτο κατεβατό αντικρουομένων εγκυκλίων του ΕΟΠΥΥ.

Ολα τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν Οδηγούς Ασφαλισμένων με τα ισχύοντα για τις παροχές ασθένειας, μητρότητας, αναπηρίας και για τις συντάξεις. Ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να ισχυρισθεί πλέον ότι είναι νέος οργανισμός, κλπ., ως λόγο για την μή έκδοση Οδηγού Ασφαλισμένου. Ιδιαίτερα επειδή καλύπτει περισσότερους απο ένα ασφαλιστικά ταμεία με διαφορετικές ασφαλιστικές εισφορές και παροχές.

Παλαιότερα, στο σύλλογο Αλμα Ζωής είχαμε δημιουργήσει μια επιτροπή που συνέταξε τον Οδηγό Ασθενούς με Καρκίνο. Ο οδηγός αυτός εστίαζε βέβαια στις παροχές ασθενείας για γυναίκες με καρκίνο μαστού αλλά γενικά κάλυπτε τις ανάγκες των ασθενών με καρκίνο. Ο Οδηγός αυτός δεν διατίθεται (όπως φαίνεται από την ιστοσελίδα του συλλόγου) αλλά παρέχονται σχετικές πληροφορίες τηλεφωνικά.

Αν τυχόν οι υπεύθυνοι του ΕΟΠΥΥ ισχυρισθούν ότι υπάρχει ενημέρωση στον ιστότοπο του οργανισμού, θα τους απαντήσω απλά ότι πρόκειται για αποφυγή ενημέρωσης!

Παράδειγμα: Ενδιαφέρομαι να αρχίσω φυσιοθεραπεία για το εγχειρισμένο με κάταγμα χέρι μου. Μπήκα στο site του ΕΟΠΥΥ www.eopyy.gov.gr, βρήκα την αναζήτηση, έγραψα «φυσικοθεραπεία» και «φυσιοθεραπεία». Τα αποτελέσματα που πήρα, προφανώς δεν απευθύνονται στον ασθενή αλλά σε γιατρούς και στα εργαστήρια φυσικοθεραπείας, απαιτούν γνώσεις/εμπειρία  αναζητήσης στο διαδίκτυο και υψηλό επίπεδο αλφαβητισμού υγείας. Βέβαια δεν δίνουν καμμία απάντηση σε ερωτήσεις που έχει ο μέσος ασθενής, όπως:

1. Ποια ιατρική ειδικότητα συνταγογραφεί τη φυσιοθεραπεία;

2. Πόσες φυσιοθεραπείες δικαιούται ο ασθενής σε ένα ημερολογιακό έτος για ένα περιστατικό; Αν απαιτηθούν περισσότερες από τις προβλεπόμενες συνεδρίες ποια διαδικασία θα ακολουθήσει;

3. Πόσες θεραπείες δικαιούται σε κάθε συνεδρία;

4. Χρειάζεται έγκριση ελεγκτού;

5. Με ποιό ποσό αποζημιώνεται η φυσικοθεραπεία;

6. Ποια είναι τα συμβεβλημένα φυσικοθεραπευτήρια;

7. Ποια είναι η διαδικασία για την έναρξη φυσικοθεραπείας;

8. Με ποια διαδικασία εγκρίνεται εξειδικευμένη φυσικοθεραπεία σε μη συμβεβλημένο φυσικοθεραπευτήριο;

9, Ποια διαδικασία θα ακολουθήσει ο ασθενής σε περίπτωση μη έγκρισης αποζημίωσης φυσικοθεραπείας;

Για τα ανωτέρω, που ο Οδηγός Ασφαλισμένου του ΙΚΑ είχε κατατοπιστικές αν και όχι πλήρεις πληροφορίες, ο ΕΟΠΥΥ δεν παρέχει καμμία πληροφορία οργανωμένα και συστηματικά.

Ψάχνοντας και στα FAQ (άραγε πόσοι από τους επισκέπτες του site του ΕΟΠΥΥ γνωρίζουν τι σημαίνει το αρκτικόλεξο FAQ και πόσοι μαντεύουν ότι εκεί ίσως βρούν κάποιες πληροφορίες για τις παροχές ασθενείας….), θα σας φανεί αστείο, αλλά το θεωρώ αναμενόμενο: καμμία πληροφορία!!

Η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ φαίνεται ότι δεν γνωρίζει ότι οφείλει να παρέχει την πληροφόρηση για τις υπηρεσίες του με τρόπο κατανοητό για κάθε ομάδα κοινού με την οποία συμβάλλεται (ασθενείς, γιατροί, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία). Η πληροφορία αν παρέχεται μονον ως παραπομπή στη πηγή (π.χ. ΦΕΚ., εγκυκλιος, Υπ. Απόφαση), δεν είναι εύχρηστη ούτε χρήσιμη, διότι συνήθως για κάθε θέμα υπάρχουν περισσότερα από ένα επίσημα έγγραφα. Ως παράδειγμα αναφέρω ότι με σύνδεσμο παραπέμπει στον κανονισμό ΕΟΠΥΥ περίπου 40 σελ για να αναζητήσει ο ενδιαφερόμενος τις διατάξεις για την φυσικοθεραπεία!!

Αλλά μάλλον αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον ΕΟΠΥΥ εφόσον πλέον είναι μονοπώλιο ασφαλιστικών υπηρεσιών υγείας….

See on news247.gr

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

One Health of a Life

Bringing patient realities to medical & health research

Conference Blog

44th Annual Conference of the Society for Academic Primary Care • July 2015 • University of Oxford

EAPC Blog

The blog of the European Association for Palliative Care

Minimally Disruptive Medicine

Effective care that fits!

Gray Connections

Perspectives on Lung Cancer, Research Advocacy, and Other Stuff

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Patients Included

charter archive

Health Care Social Media

Monitoring The Pulse Of Health Care Social Media

CancerGeek

Challenging the Status Quo in Healthcare and Industry

hcldr

Healthcare Leadership Blog #hcldr

TechCrunch

Startup and Technology News

@ZGJR Blog

My views and finds on Innovation & Futurism in Healthcare and Exponential Medicine

joe rojas-burke

science writer

Αρέσει σε %d bloggers: