Μέρα γιορτής: Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων – Cancer Survivors Day


312472_10151358550057350_739587518_a Φέτος, ήταν μια ευχάριστη εκπληξη να διαπιστώσω ότι εκτός τον φίλο Παναγιώτη Μιχαήλ, ιδρυτή του Μείνε Δυνατός, και άλλες οργανώσεις αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην Παγκόσμια Γιορτή των Επιζώντων Καρκίνου.

  • Ο Παναγιώτης είχε ετοιμάσει μια πολύ ζεστή γιορτή «Κάνε το φόβο έμπνευση…» την Παρασκευή, 31 Μαίου, στη Τεχνόπολη στο Γκάζι . Το μήνυμα που κράτησα είναι «μοιραζόμαστε χαρές και λύπες»
  • Σε συνεργασία όμως με το ΑλμαΖωής Θεσσαλονίκης ετοίμασαν μια γιορτή «Κάνε το άλμα ζωής… Μείνε Δυνατός!»  την Κυριακή 2 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη για τους εκεί φίλους και φίλες.
  • Στην Αθήνα, αλλά στην εξοχή, στο Μαραθώνα είχαμε άλλη μια πολύ ζωντανή, αθλητική και ενδιαφέρουσα εκδήλωση περισσότερων οργανώσεων το 1o φεστιβάλ EYZHN που διοργάνωσαν οι SurfersforLife (άκουσα τον Ηλία Κατηρτσιγιανόγλου στην εκδήλωση του ΜείνεΔυνατός  την Παρασκευή) . Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Γιατροί χωρίς Σύνορα,  το Κ.Ε.Φ.Ι. & η  Φλόγα. (Mπορείτε να δείτε στο βίντεο των ειδήσεων ρεπορτάζ από την εκδήλωση από 32′ λεπτό μέχρι το 36)
  • Στην Κέρκυρα, ο Μανώλης Φιλιππίδης από τον Παλμό, που μας μίλησε την Παρασκευή μέσω Skype, ετοίμασε μαζί με τη γυναίκα του και τον Ερυθρό Σταυρό Κέρκυρας  μια ωραία γιορτή.

b_4189_or_ΕΙΚΟΝΑ_ΦΕΣΤΙΒΑΛ_ΕΥΖΗΝΔεν είναι και άσχημα! άν υπολογίσουμε ότι για πρώτη φορά εορτάσθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων Καρκίνου το 2011, ενώ η πρώτη αναφορά ήταν σε περιοδικό το 2007. Οταν πρίν μερικά χρόνια συζητούσαμε με τον Παναγιώτη Μιχαήλ,  το πως  θα μπορούσε η Ελλάδα να συμμετέχει στη Παγκόσμια Γιορτή των Νικητών του Καρκίνου, δεν περίμενα ότι η μέρα αυτή θα καθιερωνόταν και στη χώρα μας.

Εύχομαι του χρόνου, σε κάθε πόλη της χώρας να πάρουν την πρωτοβουλία ασθενείς, νικητές, φίλοι και μέλη των οικογενειών τους και να κάνουν τη δική τους τοπική γιορτή.  Πέρα όμως από ημερα γιορτής, η σημερινή ημέρα είναι και ημέρα περίσκεψης.

Ολα όσα θεωρούσαμε μέχρι πρίν δύο χρόνια δεδομένα για την ογκολογική μας και άλλη περίθαλψη, σήμερα είτε έχουν είτε πρόκειται να μειωθούν ή να καταργηθούν. Να αναφέρω τις ελλείψεις βασικών φαρμάκων, την  αυξημένη συμμετοχή, τη μη συνταγογράφηση πλήθους φαρμάκων που αναγκαστικά συνοδεύουν την ογκολογογική αγωγή, τις λίστες αναμονής για ογκολογική ιατρική επίσκεψη, ακτινοθεραπεία ή χειρουργείο; τις ελλείψεις σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, αναλώσιμα χειρουργείου, ακόμη και φαγητό; τις χιλιάδες φακέλλων αναπηρίας που στοιβάζονται στα ΚΕΠΑ; τις περικοπές πολλών εξετάσεων του τακτικού ετήσιου επανελέγχου των επιζώντων;

Οι μεγάλες περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη  και ιδιαίτερα στην ογκολογική περίθαλψη πρώτης γραμμής που είναι από τις πλέον ακριβές, συνέβησαν πέραν των άλλων διότι στη χώρα μας οι ασθενείς και οι οικογένειές τους είναι η μεγάλη σιωπηλή πλειοψηφία…

Δεν κάνουν απεργίες, δεν κλείνουν τους δρόμους, δεν είναι αυτοί που γεμίζουν τα τηλεπαράθυρα και τα εξώφυλλα των εφημερίδων.  Θα με ρωτήσετε τι μπορούμε να κάνουμε? Μπορούμε να κάνουμε πολλά.

Προτείνω να αρχίσουμε μαθαίνοντας ποιά είναι τα δικαιώματά μας ως ασθενείς. Πρόκειται για το άρθρο 47 του Ν2071/92, που  θα το βρείτε στον ιστότοπο του ΚΕΦΙ, του Μείνε Δυνατός και στους ιστοτόπους όλων των νοσοκομείων της χώρας. Μόνον όταν γνωρίζουμε τα δικαιώματά μας μπορούμε να τα υπερασπιστούμε και να τα διεκδικήσουμε.  Οταν διαπιστώνουμε παραβίαση των δικαιωμάτων μας, αντί να πικραινόμαστε και να σιωπούμε, είναι καλίτερα να το αναφέρουμε στο γιατρό ή τη νοσηλεύτρια ή στο Γραφείο Εξυπηρέτησης Πολιτών του Νοσοκομείου.

Πέρα από τα αυτονόητα όπως είναι η πρόσβαση για όλους σε υπηρεσίες υγείας και φάρμακα,  για μας τις χιλιάδες νικητές του καρκίνου, που αναμένεται να αυξηθούν πολύ τα επόμενα 10 χρόνια λόγω της έγκαιρης διάγνωσης και των καλίτερων θεραπειών, η έλλειψη ιατρικών υπηρεσιών για επιζώντες καρκίνου έχει ως αποτέλεσμα είτε να μη μπορούμε πλέον να εξασφαλίσουμε ραντεβού στα νοσοκομεία, όπου παρακολουθούμαστε είτε απλά να απογοητευόμαστε και να εγκαταλείπουμε το κυνήγι του ιατρικού ραντεβού.

Σε πρόσφατη μελέτη του Νational Cancer Institute προβλέπεται ότι ο αριθμός των επιζώντων καρκίνου στις ΗΠΑ τα επόμενα 10 χρόνια θα έχει αυξηθεί από 13,7 εκατ. άτομα σε  18 εκατομμύρια, και αναμένεται να κοστίσει σημαντικά στο σύστημα υγείας. Παρόμοιες είναι οι εκτιμήσεις και για την Ευρώπη.

«Η αύξηση του αριθμού των επιζώντων θα οφείλεται κατά κύριο λόγο σε γήρανση του πληθυσμού. Μέχρι το 2020, αναμένουμε ότι τα δύο τρίτα των επιζώντων του καρκίνου πρόκειται να είναι ηλικίας 65 ετών και άνω, «λέει η Julia Rowland από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, η οποία πραγματοποίησε τη μελέτη.

Το NCI αναφέρει ότι από τα 13,7 εκατομμύρια άνθρωπους που είχαν επιβιώσει του καρκίνου το 2012,  τα δύο τρίτα σχεδόν θεωρήθηκαν «θεραπευμένοι», έχοντας επιβιώσει πέντε ή περισσότερα έτη. Σαράντα τοις εκατό είχε επιβιώσει 10 χρόνια και 15% είχε ζήσει 20 χρόνια από τη διάγνωση τους. Ενώ κατά την επόμενη δεκαετία, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν ζήσει πέντε ή περισσότερα έτη μετά τη διάγνωση του καρκίνου αναμένεται να αυξηθεί περίπου 37% σε 11,9 εκατομμύρια.

Εν τούτοις η μεγάλη αύξηση της επιβίωσης έχει και αρνητική πλευρά. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με καρκίνο σπάνια ανακτούν πλήρη υγεία. Η χειρουργική επέμβαση, η ακτινοθεραπεία και η χημειοθεραπεία, που μπορούν να σώσουν τη ζωή τους αυξάνουν  τον κίνδυνο για εμφάνιση καρκίνων και άλλων ασθενειών, όπως οι καρδιακές παθήσεις.

«Ο αυξανόμενος πληθυσμός των επιζώντων του καρκίνου, θα ασκήσει πίεση στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης στο οποίο ελλείψεις αντινεοπλασματικών φαρμάκων είναι όλο και πιο συχνές και η ζήτηση για ογκολογική περίθαλψη είναι έτοιμη να ξεπεράσει την προσφορά των ογκολόγων,» γράφουν οι ερευνητές.

«Ο αυξανόμενος αριθμός των ηλικιωμένων επιζώντων παρουσιάζει επίσης μια μοναδική πρόκληση για το σύστημα υγείας, επειδή οι μεγαλύτεροι επιζώντες του καρκίνου είναι πιθανό να έχουν περισσότερες της μιας χρόνιες παθήσεις και έχουν την τάση να έχουν λιγότερο καλή φυσική κατάσταση από τους νεότερους επιζώντες.»

Με βάση τις ανωτέρω εκτιμήσεις, σε χώρες που βρίσκονται σε οικονομική κρίση και η ανακαμψη της οικονομίας θα αργήσει, οι περικοπές στο σύστημα υγείας δεν φαίνεται να έχουν τέλος. Για το λόγο αυτό εμείς οι επιζώντες οφείλουμε να είμαστε ενημερωμένοι και να διεκδικήσουμε ένα δικαιότερο σύστημα υγείας,  που θα έχει ως βασικό στόχο την υγεία των πολιτών και όχι τη συνεχή μείωση των δημόσιων δαπανών υγείας και τη μεταφορά του κόστους υγειονομικής περίθαλψης στους πολίτες.

Σχετικά:

Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων Καρκίνου-World Cancer Survivors Day

Παγκόσμια Ημέρα Επιζώντων του Καρκίνου 2011

Σχολιάστε

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

One Health of a Life

Bringing patient realities to medical & health research

Conference Blog

44th Annual Conference of the Society for Academic Primary Care • July 2015 • University of Oxford

EAPC Blog

The blog of the European Association for Palliative Care

Minimally Disruptive Medicine

Effective care that fits!

Gray Connections

Perspectives on Lung Cancer, Research Advocacy, and Other Stuff

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Patients Included

charter archive

Health Care Social Media

Monitoring The Pulse Of Health Care Social Media

CancerGeek

Challenging the Status Quo in Healthcare and Industry

hcldr

Healthcare Leadership Blog #hcldr

TechCrunch

Startup and Technology News

@ZGJR Blog

My views and finds on Innovation & Futurism in Healthcare and Exponential Medicine

joe rojas-burke

science writer

Αρέσει σε %d bloggers: