Oυρά αξημέρωτα: Η επικοινωνία ασφαλισμένων με το ΙΚΑ με την χρήση της παλαιότερης τεχνολογίας επικοινωνίας – Queueing at dawn: Arranging medical appointments with the oldest ICT technology


 

Εχω πολλές φορές μιλήσει για το πόσο αναχρονιστικό είναι το σύστημα ραντεβού του ΙΚΑ για πολλά είδη εξετάσεων. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι  η Διοίκηση του κατάλαβε ότι  διαδικασίες, όπως εκείνη των επιτροπών που ενέκριναν μαγνητικές τομογραφίες, δεν έχουν σήμερα νόημα που η απεικονιστική επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο πολύ και η μαγνητική τομογραφία είναι η βασική και μόνη διαγνωστική εξέταση που απαιτείται  για πολλές παθήσεις, και τις κατάργησε.

Οπως κατάργησε σχετικά πρόσφατα την διαδικασία που απαιτούσε από τον ασθενή να μεταβεί αυτοπροσώπως στο ΙΚΑ της  περιοχής του με το παραπεμπτικό για αιματολογικές εξετάσεις, να το δούν οι υπάλληλοι του 184 (για ποιό λόγο, τι θα έκριναν οι νεαροί υπάλληλοι  την αναγκαιότητα κάθε εξέτασης, τον αριθμό των εξετάσεων;), προκειμένου να  κλείσει ραντεβού για αιμοληψία. Ευτυχώς, φαίνεται ότι κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν εντονώτερα από μένα και μερικούς άλλους, και η διαδικασία αυτή καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από τηλεφώνημα στην Γραμματεία 184 του Υπ/τος ΙΚΑ όπου ο ασφαλισμένος μπορεί να κλείσει τώρα το ραντεβού για αιμοληψία.

Μπορεί όμως στην πράξη να κλείσει  ραντεβού; Οχι, βέβαι α, και εδώ πάλι το ΙΚΑ διαπρέπει.  Απλά, δεν μπορείς κλείσεις ραντεβού, όσες φορές και άν τηλεφωνήσεις γιατί τα ραντεβού έχουν εξαντληθεί για 1 μήνα!

Στο Υπ/μα Αμαρουσίου, που εξυπηρετεί που μεγάλο πληθυσμό (Μαρούσι, Μελίσσσια, Πέντελη, Κηφισσιά, Πεύκη, Ν. Ερυθραία)  οι αιμοληψίες γίνονται  μεταξύ 7.30-9.00π.μ. καθημερινά Δευτέρα με Παρασκευή. Τα Βιοχημικά τμήματα του ΙΚΑ λειτουργούν μόνον πρωϊνή βάρδια, μετά άν τυχόν αρρωστήσεις ……

Εδώ δημιουργούνται ερωτήματα όπως¨

1. Γιατί οι αιμοληψίες να γίνονται μόνον μέχρι τις 9.00π.μ.?

2. Γιατί δεν λειτουργεί το Βιοχημικό του Υπ/τος και απογευματινή βάρδια?

3. Γιατί δεν προωθούνται οι ασθενείς που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν στο Μαρούσι σε Υποκ/τα ΙΚΑ άλλων γειτονικών περιοχών ή στα νοσοκομεία του ΙΚΑ, που τυχόν διαθέτουν  αριθμό ραντεβού;

Η παροχή υπηρεσιών από το ΙΚΑ είναι υποχρεωτική, όπως υποχρεωτική είναι  η ασφάλιση στο ΙΚΑ και η καταβολή εισφορών, και η μή επίλυση των προβλημάτων οργάνωσης της παροχής υπηρεσιών υγείας

Σε διάβημα που είχα κάνει παλαιότερα ως εκπρόσωπος οργάνωσης ασθενών στη Διοίκηση του ΙΚΑ, με λίστα αιτημάτων για βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς με καρκίνο, η απάντηση ήταν ότι κάνω λάθος, ότι ήταν τυχαίο που δεν έβρισκα ραντεβού και μόνον  όταν επέμεινα στην αρμόδια Διευθύντρια να κάνουμε μια επί τόπου δοκιμή, πείσθηκε για την ορθότητα του αιτήματος . 

Ποιό ήταν το αίτημα; Αφού τα εξωτερικά ιατρεία στο 6ο Νοσοκομείο  ΙΚΑ(ογκολογικό)  λειτουργούν πολύ λίγες ώρες καθημερινά 8-11.00μ.μ., να ορισθούν και απογευματινά ραντεβού γι α την αποσυμφόρηση του συστήματος και  την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων. Σημειωτέον, ότι σήμερα η αναμονή για ραντεβού με ογκολόγο στο συγκεκριμένο νοσοκομείο ξεπερνά τον 1,5 μήνα με αποτελέσμα οι ασθενείς να στρέφονται  στα ιδιωτικά επί πληρωμή ιατρεία ογκολόγων.

Για να ξαναγυρίσουμε στα ραντεβού για αιμοληψίες , σήμερα διάβασα ένα άρθρο από το tvxs.gr που αλίευσε ο Νίκος Παπαχρήστου (@ehealthgr Κoινωνική Ασφάλιση: ήδη παρελθόν; ΙΚΑ σήμερα http://ow.ly/240Go  ) και μου έδωσε την αφορμή να γράψω  τα παραπάνω.

Η περιγραφή που δίνει το άρθρο  για την διαδικασία ραντεβού είναι απολύτως ακριβής.  Διότι η απάντηση από την γραμματεία ραντεβού είναι ότι έχουν εξαντληθεί  τα ραντεβού για τις επόμενες 30 μέρες, οπότε ή θα προσπαθήσετε να κλείσετε τηλεφωνικά ραντεβού την επόμενη μέρα στις 7.30π.μ. ή θα φροντίσετε να είσαστε στις 7.30π.μ. στο ΙΚΑ της περιοχής σας για να δοκιμάσετε να κλείσετε ραντεβού, χωρίς να είναι σίγουρο ότι θα προλάβετε.

Η ακρίβεια της  περιγραφής φαίνεται και από το ακόλουθο σχετικό tweet που έκανα από το λογαριασμό μου @epatientgr  στις 21.6.10 στις 10.21πμ. μετά από σειρά προηγούμενων προσπαθειών επί πολλές μέρες για να κλείσω ραντεβού:

για 6μέρα το ΙΚΑ Αμαρουσίου δεν κλείνει ραντεβού για αιμοληψίες, ισχυριζόμενο φόρτο. Γιατί να μήν εργασθεί το βιοχημικό 2η βάρδια?

Θέλω όμως να συμπληρώσω εδώ ότι προβλήματα έλλειψης στοιχειώδους οργάνωσης όπως τα ανωτέρω, αμαυρώνουν τις παροχές υγείας του ΙΚΑ, που παρ΄όλες τις ατέλειες τους, εξακολουθούν να είναι από τις πληρέστερες μεταξύ των μεγάλων  ασφαλιστικών ταμείων  αλλά και σε γενικές γραμμές δεν υστερούν  έναντι των παροχών κοινωνικής ασφάλισης υγείας άλλων Ευρωπαϊκών χωρών.

Είχα την ευκαιρία να το διαπιστώσω όταν πρίν τέσσερα χρόνια ήμουν Υπεύθυνη Επιτροπής Ασφαλιστικών Παροχών Υγείας και Συνθηκών Εργασίας οργάνωσης ασθενών και καταρτίσαμε τον Οδηγό Ασφαλισμένου με Καρκίνο. Στον οδηγό αυτό καταγράψαμε τις παροχές υγείας των μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ).  Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι η εργασία αυτή κατέδειξε ότι το ΙΚΑ γενικά υπερέχει υπερέχει έναντι των λοιπών ταμείων, χωρίς να αποκλείονται κάποιες διαφορές υπέρ των άλλων. 

Αλλά και πέρυσι που έκανα παρόμοια εργασία (έλεγχο περιεχομένου Οδηγού Ασφαλισμένου με καρκίνο άλλης οργάνωσης) διαπίστωσα ότι  το κοινωνικό κράτος (παροχές κοινωνικής ασφάλισηςυγείας, συνταξιοδότησης λόγω ασθένειας, παροχές κοινωνικής πρόνοιας) στη χώρα μας μπορεί να μήν ήταν τέλειο, μπορούσες  όμως να περιμένεις κάποια βοήθεια. Σήμερα, που αποδομείται σιγά σιγα ο κοινωνικός χαρακτήρας του κράτους, ίσως σε μερικούς μήνες να  αναπολούμε τις ουρές για ραντεβού στο ΙΚΑ…..

Share

Comments
4 Σχόλια to “Oυρά αξημέρωτα: Η επικοινωνία ασφαλισμένων με το ΙΚΑ με την χρήση της παλαιότερης τεχνολογίας επικοινωνίας – Queueing at dawn: Arranging medical appointments with the oldest ICT technology”
  1. Ο/Η epatientgr λέει:

    Φοβάμαι ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα μάλλον θα αναπολούμε το ΙΚΑ και τις ουρές του.

    Το ΙΚΑ παρείχε τα βασικά στους ασφαλισμένους του, που έχουν πληρώσει με τις εισφορές τους τις υποδομές υγείας μαζί με την κρατική συμμετοχή (όποτε είχε καταβληθεί). Μετά στις υπηρεσίες υγείας του ΙΚΑ εντάχθηκαν και ασφαλισμένοι άλλων ταμείων χωρίς όμως να συνεισφέρουν στο κόστος νοσηλείας των ασφαλισμένων τους.

    Σε λίγο όλοι θα υπαχθούν στο ΙΚΑ. Με ποιές προϋποθέσεις? Τι θα εισπράξει το ΙΚΑ για την περίθαλψη τους? Με ποιές υποδομές θα κληθεί να εξυπηρετήσει το πλήθος αυτό? Οι υποδομές του ΙΚΑ θα ενταχθούν στο ΕΣΥ? Πως θα αποζημιωθεί το ΙΚΑ (δηλ. εμείς οι ασφαλισμένοι του) από το κράτος? Τι εξυπηρέτηση στην περιθαλψη θα έχουν τότε οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ?

    Αυτές και άλλες σκέψεις περνούν από το μυαλό μου. Τώρα με τις παρούσες συνθήκες μας χρειάζεται η συνηγορία για βελτίωση της παρεχόμενης ιατρικής και νοσ/κής περίθαλψης ή απλά και μόνον η συνηγορία για την διατήρησή της. Αν συνεχίσει να υπάρχει, τότε ίσως μπορούμε να την βελτιώσουμε……

    Μου αρέσει!

    • Ο/Η ehealthgr λέει:

      Στην δεύτερη περίπτωση δεν έχει και κανένα νόημα να συζητάμε για Υγεία 2.0, Ηλεκτρονική Υγεία, δικαιώματα ασθενών, κα. Η βαθιά ύφεση θα είναι και στις διεκδικήσεις.

      Με αυτήν την κατάσταση τι είναι το καλύτερο? Να φροντίσουμε να διατηρήσουμε τα κεκτημένα (αυτά που μας οδήγησαν και εδώ) ή να τα δούμε ως μια ευκαιρία να αλλάξουμε ριζικά δομές και διαδικασίες? Έχω την αίσθηση πως οι απαντήσεις έχουν να κάνουνε και με την γενιά που ανήκει κάποιος.

      Εφόσων η διαγενεακή δικαιοσύνη απλά δεν υπάρχει στην Ελλάδα, εν τέλει για ποια και ποιων κεκτημένα μιλάμε. Η γενιά μου και οι μικρότερες θα μιλάμε συνέχεια για χαμένα. Πώς θα βγούμε από την κρίση? Με ποια νοοτροπία?

      Δεν ξέρω. Μου φαίνονται πολύ δύσκολες ερωτήσεις και απαντήσεις.

      Μου αρέσει!

  2. Ο/Η ehealthgr λέει:

    Καίτη το σκίτσο είναι πολύ πετυχημένο! 🙂

    Τελικά θα το αναπολούμε ή όχι? Ακόμα και αυτό που έχουμε είναι επαρκές ή όχι? Θέλουμε κάτι παραπάνω δικαίως ή όχι? Τι θέλουμε τελικά?

    Με μπέρδεψες όπως έκλεισες το κείμενο. 🙂

    Μου αρέσει!

Trackbacks
Check out what others are saying...


One Health of a Life

Bringing patient realities to medical & health research

Conference Blog

44th Annual Conference of the Society for Academic Primary Care • July 2015 • University of Oxford

EAPC Blog

The blog of the European Association for Palliative Care

Minimally Disruptive Medicine

Effective care that fits!

Gray Connections

Perspectives on Lung Cancer, Research Advocacy, and Other Stuff

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Health Care Social Media

Monitoring The Pulse Of Health Care Social Media

CancerGeek

Challenging the Status Quo in Healthcare and Industry

hcldr

Healthcare Leadership Blog #hcldr

@ZGJR Blog

My views and finds on Innovation & Futurism in Healthcare and Exponential Medicine

joe rojas-burke

science writer

Little Devices @ MIT

Affordable Health | Medical Technology | DIY Innovation