What counts as a ‘successful’ outcome in cancer care? Tι σημαίνει «επιτυχία» θεραπευτικής αγωγής στον καρκίνο;
Every patient wants to be cured. But a culture that defines success as ‘cure’ condemns many patients and doctors to failure. .
…What does treatment ‘success’ mean in cancer? Does it only mean curing the cancer? Or controlling it? Extending life? Or providing a good quality of life, even for a short time?
How we define success and failure is important because it has a profound impact on the goals that patients and their doctors set themselves and the experience of the cancer journey. Developing a shared understanding of what success means is also essential for informed public debate about the value of different interventions in different settings and how to get the best outcomes from the resources we have.
«Τι σημαίνει «επιτυχία» στη θεραπευτική αγωγή του καρκίνου; Μήπως αυτό σημαίνει μόνο τη θεραπεία του καρκίνου; Ή τον έλεγχο του; Η την επέκταση της διάρκειας της ζωής; Ή μια καλή ποιότητα ζωής, ακόμη και για σύντομο χρονικό διάστημα;
Το πώς ορίζουμε την επιτυχία και την αποτυχία μιας θεραπευτικής αγωγής έχει πολύ μεγάλη σημασίας, διότι έχει βαθιά επίδραση στους στόχους που θέτουν οι ασθενείς και οι γιατροί τους, και στο πως οι ίδιοι οι ασθενείς βιώνουν την εμπειρία του καρκίνου.
Το να αναπτύξουν οι γιατροί και οι ασθενείς μια κοινή αντίληψη του τι σημαίνει επιτυχία, είναι επίσης απαραίτητο για τεκμηριωμένο δημόσιο διάλογο σχετικά με την αξία των διαφόρων ιατρικών παρεμβάσεων σε διαφορετικές συνθήκες και για το να μπορούμε να έχουμε τα καλίτερα δυνατά αποτελέσματα μέσω των δυνατοτήτων που διαθέτουμε.»
Οι γιατροί συχνά αισθάνονται ότι έχουν αποτύχει μέ ένα ασθενή, αν δεν είναι σε θέση να τον θεραπεύσουν. Αλλά όταν ένας καρκίνος δεν μπορεί να θεραπευτεί, υπάρχουν και άλλα σημεία αναφοράς που οι ασθενείς χρησιμοποιούν για να κρίνουν την επιτυχία της θεραπείας τους. Το πολύ ενδιαφέρον σημερινό άρθρο του Cancer World προσπαθεί να προσδιορίσει τι σημαίνει επιτυχία της θεραπείας για διαφορετικούς ασθενείς.
Το άρθρο θέτει σημαντικές ερωτήσεις:
- Πως ορίζεται η επιτυχία μιας θεραπευτικής αγωγής;
- Χρειάζεται ο γιατρός να συμφωνήσει με τον ασθενή για τους στόχους μιας επιτυχημένης αγωγής;
- Θα ήταν χρήσιμο να υπάρχουν εργαλεία που θα βοηθούσαν τους γιατρούς και τους ασθενείς να εξετάσουν τους στοχους της αγωγής πέραν από τους καθαρά ιατρικούς, λαμβάνοντας υπόψη και τις προτιμήσεις των ασθενών για τη ποιοτητα της ζωής τους, ώστε και οι δύο να αισθάνονται ότι υπάρχει επιτυχία, ακόμη και όταν δεν υπάρχει θεραπεία;
See on www.cancerworld.org
Kathi
Μου θυμησες μια ερωτηση που εγινε απο ενα εξαιρετικο ακτινολογο
Θελεις να φτιαξουμε την μαγνητικη ή να περπατας χωρις να πονας?
εσυ τι λες?
Βασιλης
Μου αρέσει!Μου αρέσει!