Είναι η ιατρική τεχνολογία αιχμής προσιτή σε όλους? Ιs high-tech medical technology technology accessible to all?


«Aν αρκετοί άνθρωποι το κάνουν, μπορεί να σκεφθούν ότι πρόκειται για επανάσταση». Αrlo Guthrie

Στο HealthDaily, της περασμένης Δευτέρας 19.11.12, υπήρχαν η μιά κάτω από την άλλη δύο ειδήσεις που δείχνουν ανάγλυφα την σημερινή εικόνα της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα

ΥΓΕΙΑ: ΕΠΕΝΔΥΣΗ 2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Εγκαινιάσθηκε ένα από τα πιο προηγμένα χειρουργεία της Ευρώπης
Στην πρώτη γραμμή της ιατρικής τεχνολογίας διεθνώς καθιερώνεται το νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, στο οποίο εγκαινιάστηκε η πρώτη στην Ελλάδα, Υβριδική Χειρουργική αίθουσα τελευταίας γενιάς. Το Υβριδικό Χειρουργείο του ΥΓΕΙΑ, καλύπτει επιφάνεια 87 τ.μ., διαθέτει τον πλέον σύγχρονο απεικονιστικό και μηχανολογικό εξοπλισμό για τη διενέργεια πολύπλοκων χειρουργικών επεμβάσεων σε συνθήκες
ύψιστης ασφάλειας, ταχύτητας και αξιοπιστίας. Στην αίθουσα αυτή μπορούν να διενεργούνται στον ίδιο ασθενή ταυτόχρονα, ενδαγγειακές και ανοικτές επεμβάσεις σε ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα από όλες τις χειρουργικές ή επεμβατικές ειδικότητες, όπως: αγγειοχειρουργική, επεμβατική καρδιολογία, καρδιοχειρουργική, νευροχειρουργική, επεμβατική ακτινολογία. Επίσης, επιτρέπειτη διενέργεια όλων των ελάχιστα επεμβατικών πράξεων από όλες τις υπόλοιπεςιατρικές ειδικότητες, όπως ορθοπεδική, γενική χειρουργική, χειρουργική τραύματος,ουρολογία. Την Υβριδική Χειρουργική Αίθουσα, μια από τις πιο σύγχρονες στην Ευρώπη, εγκαινίασε χθες ο Υπουργός Υγείας,  Ανδρέας  Λυκουρέντζος,  παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου και Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών,Γεωργίου Πατούλη και άλλων προσκεκλημένων.

Β.ΕΛΛΑΔΑ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ελλείψεις σε προσωπικό και υλικά
Πολύ σοβαρές κρίνονται οι ελλείψεις των νοσοκομείων της Βόρειας  Ελλάδας, τόσο σε υλικά όσο και σε προσωπικό. Εκπρόσωποι των εργαζομένων σε νοσοκομεία της Β. Ελλάδας  καταγγέλλουν ότι κλινικές,  εργαστήρια νοσοκομείων και κέντρα υγείας βρίσκονται μιαν ανάσα πριν από την κατάρρευση, με συνέπειες τραγικές για τους
ασθενείς. Οι ελλείψεις ξεκινούν από τα φάρμακα και τα αναλώσιμα και φτάνουν
ακόμη και στα τρόφιμα, όπως τόνισαν εκπρόσωποι γιατρών σε σύσκεψη που έγινε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη. Στα περισσότερα νοσοκομεία δεν επαρκούν τα κρεβάτια εντατικής και όσα λειτουργούν δεν είναι πλήρως στελεχωμένα. Τέλος, οι γιατροί δηλώνουν ότι έχουν να πληρωθούν εδώ και μήνες για εφημερίες.

H πρώτη είδηση αφορά τα εγκαίνια ενός νέου υπερσύγχρονου υβριδικού χειρουργείου στο Νοσοκομείο Υγεία που έγιναν την περασμένη Κυριακή και στα οποία είχα την τιμή να έχω προσκληθεί.

Το γεγονός ότι είναι το μοναδικό Ελληνικό Νοσοκομείο που έχει αποκτήσει την πολύ σημαντική διαπίστευση ποιότητας  JCI-Joint Commission International  και ότι διαθέτει, όπως και άλλα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, ιατρική τεχνολογία αιχμής που συμπληρώθηκε με το τελευταίου τύπου υβριδικό χειρουργείο,  είναι αδιαμφισβήτο.  Η δημόσια υγεία θα ήταν σε πολύ καλίτερο επίπεδο άν  αυτή η φιλοσοφία και δέσμευση για παροχή υπηρεσιών ποιότητας μαζί με την ιατρική τεχνολογία αιχμής υπήρχαν και στο εθνικό σύστημα υγείας.

Οπως όμως αναφερεται στη δεύτερη είδηση, τα δημόσια νοσοκομεία σήμερα κάτω από τις ασφυκτικές συνθήκες των περικοπών του προϋπολογισμού υγείας πασχίζουν να προσφέρουν τα βασικά, ενώ υπηρεσίες όπως η διασφάλιση ποιότητας, η συνεχιζόμενη κατάρτιση, η δέσμευση όλου του προσωπικού για τη τήρηση κανόνων ασφαλείας των ασθενών θεωρούνται πλέον μάλλον πολυτέλειες…

Για να επανέλθω στα εγκαίνια του υβριδικού χειρουργείου, ας εξηγήσω το τί είδα διασχίζοντας τον άψογης καθαριότητας και τάξης χώρο των χειρουργείων στον οποίο οδηγεί το αποκλειστικής χρήσης ασανσέρ: καταρχήν η άψογη τάξη και καθαριότητα, ούτε μόριο σκόνης! Ναί, και θα επιμείνω, η τάξη, η οργάνωση και η άψογη καθαριότητα είναι βασικά για την ασφάλεια του ασθενούς, έστω και χωρίς τεχνολογία αιχμής.

Υπάρχουν  14 αίθουσες χειρουργείων ή τουλάχιστον τόσες είδα, αριθμημένες με design σήμανση, αλλά και με ανηρτημένη οθόνη που αναφέρει τον αριθμό κάθε αίθουσας, το είδος της εγχείρησης που διενεργείται και τον γιατρό (υπερπολυτέλειες για δημόσιο νοσοκομείο…).  Οσο για το υβριδικό χειρουργείο πρόκειται για πραγματικά hi-tech  χώρο, με βραχίονες  οροφής που στηρίζουν πολλά μόνιτορ και άλλες συσκευές, ώστε ο χώρος  κάτω να είναι ελεύθερος, αγγειογράφο τελευταίας γενιάς που περιλαμβάνει και πολλές άλλες λειτουργίες όπως δυνατότητα αξονικής τομογραφίας. Η χειρουργική κλίνη όμως που μπορεί να αντικατασταθεί , που μεταμορφώνεται και αλλάζει θέσεις, κλίση, που υψώνεται υδραυλικά, και διάφορα άλλα,  θύμιζε τεχνολογία που είχαμε δεί σε έργα James Bond.

Σε ποιές περιπτώσεις χρησιμοποιείται το υβριδικό χειρουργείο; Το αποφασίζει ο γιατρός όταν έχει να εκτελέσει ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο, χρόνο και ασθενή, ενδαγγειακές και ανοικτές επεμβάσεις που καλύπτουν ολόκληρο το καρδιαγγειακό σύστημα.  Οι ενδεικτικές χρήσεις που μας αναφέρθηκαν στην ξενάγηση είναι αγγειοχειρουργική, επεμβατική καρδιολογία, καρδιοχειρουργική, νευροχειρουργική, επεμβατική ακτινολογία, ορθοπεδική, γενική χειρουργική, χειρουργική τραύματος, ουρολογία, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ειδικότητα της χειρουργικής.

Το χειρουργείο στην επίδειξη ήταν ανδροκρατούμενο με δύο άνδρες γιατρούς, νοσηλευτές, βοηθούς, τεχνολόγους, αλλά και μια έκπληξη. Η υπεύθυνη για τη λειτουργία του πολύπλοκου αυτού συστήματος είναι μια νέα γυναίκα, η κα Ελένη Κυπιάδου, Προϊσταμένη Τεχνολόγων. Στην επίδειξη φαινόταν πολύ άνετη με το χειρισμό της κονσόλας του συστήματος, σαν να ήταν κάτι που χειριζόταν πολύ καιρό και όχι ένα σύστημα στο οποίο είχε μόλις εκπαιδευθεί. Μου κίνησε την περιέργεια και την πλησίασα. Με πληροφόρησε ότι είναι υπεύθυνη τεχνολογίας και έχει εμπειρία πολλών ετών στα τμήματα υψηλής ιατρικής τεχνολογίας του νοσοκομείου! Ποιός είπε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε γυναίκες στην τεχνολογία υγείας (HIT-Health Information Technology);

Μετά την επίδειξη ενδιαφέρθηκα να μάθω πόσο κοστίζει η επέμβαση στο νέο χειρουργείο: δεν τίθεται θέμα επιλογής συμβατικού ή υβριδικού χειρουργείου, διότι από δω και στο εξής θα χρησιμοποιείται για τις ενδεικνυόμενες εγχειρήσεις. Δεν θα χρεώνεται περισσότερο από ότι ή ίδια εγχείρηση σε συμβατικό χειρουργείο. Ποιό θα είναι το κόστος? Με βεβαίωσαν ότι οι αγγειοχειρουργικές και άλλες επεμβάσεις καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. Σίγουρα όμως ο ασθενής δεν θα φύγει από το νοσοκομείο χωρίς πρόσθετο κόστος.  Με διαβεβαίωσαν όμως ότι κάθε ασθενής μπορεί να πάρει προηγουμένως από το γραφείο κίνησης ασθενών ενημέρωση για το κόστος μιας επέμβασης ή νοσηλείας. Το ύψος αυτής της επιβάρυνσης, δηλ. διαφοράς μεταξύ του ποσού που καλύπτει το ΚΕΝ/ΕΟΠΥΥ και του πραγματικού τιμολογημένου κόστους, που θα καλύψει εξ ιδίων ο ασθενής, είναι το σημείο, όπου κρίνεται άν η υψηλή τεχνολογία και η ποιότητα που εγγυώνται την ασφάλεια του ασθενούς είναι ταυτόχρονα ΚΑΙ προσιτές …

Δυστυχώς μέχρι τώρα, στα ιδιωτικά νοσοκομεία κυριαρχούσε μια ηθελημένη ασάφεια για το πραγματικό κόστοσ. Ο γιατρός ενημέρωνε τον ασθενή μόνον για τη δική του αμοιβή ή και την αμοιβή αναισθησιολόγου, για τα υπόλοιπα τον παρέπεμπε στο νοσοκομείο. Ο ασθενής ενημερωνόταν για το σταθερό ξενοδοχειακό τμήμα του κόστους νοσηλείας χωρίς αναφορά στο πραγματικό ημερήσιο κόστος νοσηλείας ή με μια πολύ χονδρική εκτίμηση που απείχε πολύ από την πραγματικότητα του τελικού λογαριασμού.  Τώρα βέβαια με την εισαγωγή των ΚΕΝ που θα καλύπτουν την απολύτως βασική νοσηλεία για κάθε πάθηση, θα γνωρίζει ο ασθενής ένα τμήμα του κόστους, αλλά επειδή ο ανθρώπινος οργανισμός δεν είναι μηχανή, τα δε ΚΕΝ δεν θα καλύπτουν όλες τις φάσεις μιας νοσηλείας, θα παραμένει ακομη σημαντικό μέρος του τελικού κόστους αδιαφανές για τον ασθενή…

Στις τιμές ιατρικών υπηρεσιών στη χώρα μας δεν υπάρχει διαφάνεια. Και δεν υπάρχει διότι οι ασθενείς μέχρι σήμερα δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα απαράδεκτα υψηλές τιμολογήσεις ιατρικών πράξεων από  γιατρούς ή  νοσοκομεία, χωρίς προηγούμενη λεπτομερή ενημέρωση ή και έρευνα αγοράς. Αν, όπως κάνουμε μια μικρή έρευνα  για κάθε σημαντική αγορά μας, πχ. αυτοκίνητο, κάναμε το ίδιο για το κόστος ιατρικών υπηρεσιών που χρειαζόμαστε, και επιλέγαμε την καλίτερη από άποψη τιμής και ποιότητας, τότε ίσως να μήν ήταν τόσο ψηλές και αυθαίρετες οι τιμές των ιατρικών πράξεων/επεμβάσεων. Δέχομαι ότι η έρευνα όσον αφορά την ποιότητα των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών είναι δύσκολη, διότι στη χώρα μας δεν ισχύει η αξιολόγηση γιατρών και νοσοκομείων, αλλά και πάλι ρωτώντας πάς στην πόλη…

Βέβαια η αδιαφάνεια και η διαφορά στις τιμές δεν είναι μόνον Ελληνικό φαινόμενο, συμβαίνουν και αλλού. O Dave deBronkart (@epatientDave) για τον οποίο γράφω στο προηγούμενο πόστ, έκανε πρόσφατα κάτι πολύ προχωρημένο ακόμη και για την Αμερική: ζήτησε προσφορά για την αφαίρεση δερματικού καρκινώματος στο πρόσωπο. Στο άρθρο του Raw numbers for treating my basal cell carcinoma at three hospitals εξηγεί το ότι για το μικρό καρκίνωμα στο πρόσωπο που του παρουσιάσθηκε τρία χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας του για μεταστατικό καρκίνο των νεφρών, αντί να τρέξει αμέσως να το αφαιρέσει χειρουργικά, όπου του είχει συστήσει ο γιατρός,  με μεγάλο γι αυτόν χρηματικό κόστος, προτίμησε να περιμένει και  ζήτησε προσφορές από τρία νοσοκομεία. Εξηγεί λεπτομερώς την ανταπόκριση που είχε από τα νοσοκομεία αυτά, τις τιμές που πήρε, τις διαφορές που βρήκε, και ποιά τελικώς απόφαση πήρε που ήταν μια απλούστερη και οικονομικότερη λύση.

Παραθέτω το τέλος του συγκεκριμένου άρθρου που συνιστώ να διαβάσετε, διοτι θα μάθετε πως ενεργεί  ένας έμπειρος ασθενής, όταν αντιμετωπίζει μη επείγουσα εισαγωγή σε νοσοκομείο.  Αυτή η ενημέρωση είναι χρήσιμη, διότι όπως είπα πιο πάνω με τα ΚΕΝ θα καλύπτεται μόνον η απολύτως βασική νοσοκομειακή περίθαλψη. Τα υπόλοιπα από την τσέπη μας ή την ιδιωτική μας ασφάλιση υγείας (άν έχουμε).

After all this, I decided on the provider in the center column, who was closest to home. On my first visit, I explained that I’m the kind of patient who likes to understand his options, so I ask a lot of questions. He welcomed it – and noted that if cost was a key concern, there was a less expensive option, ED&C, that for my kind of lesion would be just as effective. That’s what I chose, as I reported last week. It was $616, all in.

As I said in that post, it’s only got about a 92% cure rate, not the 99% of Mohs. But if this skin cancer on my jawline does come back it’s not likely to get out of control; I can easily keep an eye on it. So would I take another $6,000 out of my pocket today for the more expensive treatment? My choice is, no.

And that’s the point: it’s my choice. But I can’t make an informed choice if I don’t have the, um, information.

So have some fun: next time you need something done, call your hospital and ask the switchboard, “I’d like to find out how much something’s going to cost. Who would I talk to?” As Arlo Guthrie said in Alice’s Restaurant, “If enough people do it, they might think it’s a revolution!”

And I say: don’t insult patients’ choices if we can’tget good information. Give us the data – then we’ll see.

Τι μας συνιστά ο @epatientDave;

Για να διασκεδάσετε την επόμενη φορά που θα χρειασθείτε κάτι , τηλεφωνείστε στο νοσοκομείο σας και ρωτήστε την τηλεφωνήτρια «θα ήθελα να μάθω πόσο κοστίζει κάτι. Σε ποιόν πρέπει να μιλήσω;¨ Οπως είπε ο Arlo Guthrie στο Αlice’s Restaurant «Aν αρκετοί άνθρωποι το κάνουν, μπορεί να σκεφθούν ότι πρόκειται για επανάσταση».

Και λέω: μη προσβάλλετε τις επιλογές των ασθενών, εάν δεν μπορούμε να έχουμε καλή πληροφόρηση. Δώστε μας τα δεδομένα – και τότε θα δούμε.

One Health of a Life

Bringing patient realities to medical & health research

Conference Blog

44th Annual Conference of the Society for Academic Primary Care • July 2015 • University of Oxford

EAPC Blog

The blog of the European Association for Palliative Care

Minimally Disruptive Medicine

Effective care that fits!

Gray Connections

Perspectives on Lung Cancer, Research Advocacy, and Other Stuff

Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Health Care Social Media

Monitoring The Pulse Of Health Care Social Media

CancerGeek

Challenging the Status Quo in Healthcare and Industry

hcldr

Healthcare Leadership Blog #hcldr

@ZGJR Blog

My views and finds on Innovation & Futurism in Healthcare and Exponential Medicine

joe rojas-burke

science writer

Little Devices @ MIT

Affordable Health | Medical Technology | DIY Innovation